Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Túl az ötödik ikszen: több száz kilométereket teker a veszprémvarsányi iskola igazgatója - fotók

Elmúlt 50 éves, mégis négyszer tekert le 500-640 kilométeres távokat egyetlen nap alatt Hardi János, aki korosztályában az egyik legjobb magyar hegyikerékpár versenyző.

A kisalfold.hu az utóbbi három évben mindig beszámolt arról, hogy megyei bringások egyetlen nap alatt tekertek el az Adriai-tengerpartig.

A csapat magja három évvel ezelőtt Koperig, a szlovén tengerpart ismert üdülővárosáig, 2010-ben a horvátországi Krk-szigetére, tavaly az Isztriai-félszigeten található Vrsarig, míg idén a lagunák észak-olaszországi városáig, Velencéig jutott el két keréken sikeresen.


Úton az Isztriai-félsziget felé 2011-ben

Embert próbáló küzdelem Velencéig

Mind a négy alkalommal a kerékpárosok között volt Hardi János, aki túl ötvenedik életévén végig nyeregben tudott maradni, s mindenféle segítségnyújtás nélkül hajtotta végig a több száz kilométeres távot a tengerig.

"Tavaly többször is defektet kaptam Vrsarig, de ezt leszámítva valóban nincs okom panaszra: az összes úton jól bírtam a tempót, s a fiatalokkal tudtam maradni" - kezdte Hardi János, aki civilben a veszprémvarsányi általános iskola igazgatója.

"Idén mind fizikailag, mind lelkileg megterhelő volt a 640 kilométeres távolság legyűrése Velencéig, mégis azt mondom: megérte az embert próbáló küzdelem.


Küzdelem a hegyekben

A mozogni vágyó szülőknek a kocogást ajánlja a tanár úr

Amikor hazaérkeztünk Olaszországból, közelgett az új tanév, így egyre több szülővel találkoztam az iskolában, akik közül sokan elismerésüket fejezték ki.

Annak pedig kifejezetten örülök, hogy a településen egyre többen kérnek tőlem tanácsot, miként élhetnének egészségesebben, hogyan kezdjenek el mozogni.

Testnevelő tanárként elsősorban a kocogást szoktam ajánlani úgy, hogy a fokozatosságot mindenki tartsa szem előtt, elérhető, kis célokat tűzzön ki maga elé, illetve társaságban célszerű elkezdeni a futóedzéseket, hisz a jó közeg mindenkit átlendít a hullámvölgyeken.

Többek közt ezért szeretek kerékpározni a Tatanka Team ifjú versenyzőivel is, s akár a januári hidegekben nekivágni velük a bakonyi hegyeknek vagy a sokorói domboknak" - folytatta Hardi János.


A nagypapa serlegét megkapják az unokák

Öt első hely a Tényő-Ravazd időfutamon zsinórban

"Azt egyébként, hogy bármikor érdemes nekiállni sportolni, a saját példám mutatja, hisz 2004-ben kezdtem el komolyabban foglalkozni a kerékpározás hegyi futamaival Vock Balázs barátom hívószavára - előtte főleg maratoni távokat futottam -, s pár év alatt a korosztályomban dobogóra állhattam a magyar bajnokságon.

A hazai cross country kupasorozatban idén szintén dobogós helyre számítok a szeniorok között, míg a Tényő-Ravazd időfutamot a kategóriámban egymást követő ötödik alkalommal sikerült megnyernem a napokban.

A versenyekre hétköznaponként heti két alkalommal 1,5-2 órás edzésekkel, míg hétvégénként 5-6 órás tekerésekkel készülök.

"A kerékpározás egész lélektanát szeretem"

A bringázásban nem csupán a fizikai megterhelést, a vadregényes, természet közeli helyeket, hanem a kerékpározás egész lélektanát szeretem.

Igazodnunk kell a terephez, s a versenyzőtársak taktikájához úgy, hogy a saját `haditervét´ is végre tudja hajtani az ember.

A legfontosabb mégis, hogy az ember higgyen önmagában. Nekem nincsen komoly kerékpáros múltam, mégis négyszer le tudtam tekerni az 500-600 kilométeres távokat, mert töretlenül hittem benne, hogy sikerülni fog" - zárta szavait Hardi János.

Olvasóink írták

  • 2. csikar 2012. szeptember 20. 08:28
    „Az igazgató úrnak én is gratulálok, a cikk írójának nem. Ha a műveleteket elvégezzük a kerékpáros átlagban 100 km/óra sebességgel hajtott egy napig. ("Négyszer tette meg egy nap alatt a ...km távolságot")”
  • 1. nbalint91 2012. szeptember 19. 23:08
    „Öröm látni, hogy a sok negatív cikk és hír mellett vannak még ilyenek is, és ami fontosabb, hogy ilyen személyek, kikre büszkék lehetünk. Gratulálok az igazgató úrnak; én is nagyon szeretek tekerni, de ettől a teljesítménytől nagyon messze vagyok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszakai italozásról és parkolókról: online interjú Marcalváros I. önkormányzati képviselőivel

Kovács Tamás és Borsi Róbert önkormányzati képviselőket parkolókról, éjszakai italozásról és nem működő szökőkútról faggatták Olvasóink. Utóbbi esetében az ok vígjátékba illene, ha nem milliós károkozásról volna szó. Tovább olvasom