Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Tüdőszűrés: Nincs vizitdíj, csak 300 forint

Győr-Moson-Sopron - Vizitdíjmentes-e a tüdőszűrés? Honnan hozzunk beutalót? Vannak e kiskapuk? Ezek a kérdések foglalkoztatnak sokakat a laikusok számára valóban átláthatatlannak tűnő rendszer kapcsán.
Horváth Ágnes egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett novemberben, hogy évente 30 ezer életet követel az aktív és passzív dohányzás, az emberek a szűrések időigényességétől tartanak, pedig „a néhány perces szűrés nincs arányban életünk esetleges megváltásával".

Ezzel együtt ellentmondásosnak tűnhet, hogy tavaly nyáron beutalókötelessé tették a tüdőszűrést, azt a logikát követve, hogy ennek megelőzési hatékonysága nem áll arányban a ráfordított költséggel, s ma csak azok vehetnek részt tüdőszűrésen, akik esetében az orvos ezt indokoltnak találja. Ezért áll az ajtón nyár óta a felirat: „Csak orvosi beutalóval..."

A Kisalföld a bonyolult rendszerben kíván most eligazítást adni, s ebben a megyei kórház gazdasági igazgatóját, dr. Tóth Ervint hívta segítségül.
Négy okból, s négy módon mehetünk el tüdőszűrésre. Az első – ami miatt a huszadik század közepén ezt a mostanáig élt rendszert egyáltalán kitalálták – ha a térséget jellemző tbc-fertőzöttség indokolttá teszi a 30 év feletti lakosság körében. Ezt az ÁNTSZ rendeli el, ha az adott megyében a tbc-s megbetegedések száma meghaladja 100 ezer lakosnál a 25 főt.

Ez természetesen vizitdíj- és beutalómentes szűrés, ám minket Győr-Moson-Sopronban ez érint a legkevésbé, s az országban is csak három közigazgatási területre vonatkozik: Szabolcs-Szatmár-Beregre, Jász-Nagykun-Szolnokra és – talán meglepő módon – Budapestre.

Természetesen nem szükséges háziorvosi beutalóért talpalni annak sem, akinek munkaköre okán végzik el a szűrést az alkalmassági vizsgálat keretében. Ez esetben mindez 3000 forintba kerül, amit a munkáltató fizet.

A legtöbbünknek azonban orvosi beutalóhoz kötött a szűrés, akárcsak mindenfajta képalkotó diagnosztikai eljárás, mint amilyen a röntgen vagy a CT.

A megelőzés jegyében a jogalkotó ezt vizitdíjmentessé tette, így a szűrésért cserébe már nem tartozunk a 300 forinttal. Az már más kérdés, hogy a beutaló megírásakor a vizitdíj összegét így is, úgy is odaadjuk az államnak. Ez azonban a jogalkotó szemszögéből nézve fordított logika, mivel alapvetése szerint a beteg nem azért megy orvoshoz, hogy beutalót kérjen, hanem azért, hogy megvizsgálják. És ha az orvos indokoltnak látja, hát beutalja a pácienst a már ingyenes szűrésre.

Van azonban egy kiskapu azoknak, akiknek ennél több pénzt is megér, hogy ne kelljen várniuk a háziorvosi rendelőben. Ezer forintos vizitdíj ellenében ugyanis a szakorvos is beutalhatja őket. A gyakorlatban úgy fest a dolog, hogy az ember bemegy a tüdőgondozóba, megnézeti magát és nyilván nem lesz akadálya annak, hogy az orvos átküldje őt a szomszédos szűrésre, amit így rögtön el is végeznek.

Maga a szűrés pedig – legyen szó a fentiek közül akármelyik esetről – már tényleg csak néhány percet vesz igénybe, de hogy sokan valóban egyre időigényesebbnek tarthatják ezt az egész procedúrát, azt jelzi többek között, hogy a beutalós rendszer kezdetétől jelentősen csökkent a szűrésre jelentkezők száma. Hogy pontosan mennyivel, azt nehéz megállapítani a hatásköri változások miatt, Győrött például tavaly az első félévben 38 ezren, a másodikban csak 12 ezren vettek részt a szűrésen.

Ám az első szám az egész megyére, a második csak Győr vonzáskörzetére vonatkozik – tudtuk meg dr. Tóth Ervintől.

Olvasóink írták

 • 10. HENRIETTA 2008. május 16. 17:47
  „Egyszerűen felháborító, hogy azt tervezik, hogy éppen a dohányosoknak lesz kötelező és ingyenes a szűrés, pedig éppen ŐK
  károsítják akarattal saját maguk és MÁSOK egészségét is!!!!!!!!
  Én meg próbálnék egészségesen élni és vigyázni a családom egészségére - és még ÉN fizessek egy szűrővizsgálatért!+?!?!?”
 • 9. Hajni 2008. február 11. 18:05
  „Bizony elég macerás bejutni a tüdőszűrőre amióta csak beutalóval
  mehetünk.Nem volt hülyeség jó pár évvel ezelőtt a kötelező tüdőszűrés.Sajnos nekem sincs jó tapasztalatom amióta az új rendszer működik.Szerettem volna "csak úgy"elmenni a magam megnyugtatására,de beutaló nélkül nem lehet.Vissza körzeti orvos ,megint kórház és természetesen csak pár nap múlva az eredményért.
  tg! egy kissé elragadtatta magát ,mert kulturáltan is lehet véleményt nyilvánítani,persze,ha az írója is kulturált embernek tartja magát! " és dögöljön meg minél gyorsabban" Az emberek meghalni szoktak,nem megdögleni!.Azt meg végképp nem hinném,hogy azért nem mennek tüdőszűrésre,mert 300 f.t-ba kerül.Aki törődik az egészségével az biztos elmegy ,még akkor is,ha nem dohányos,hisz haltak már meg tüdőrákban füstmentesen élők is szép számmal.”
 • 8. Bagyu 2008. február 11. 17:37
  „Nem a 300 forint a sok ,hanem a TB amit befizetünk és a ingyeneséget szajkózók elfelejtik.Én nem ingyen járok orvoshoz,hanem a befizetett nem kevés tb-m ellenszolgáltatásakánt. Az elv a lényeg,és ezért mindegy ,hogy 3 forint vagy 3 ezer.
  Akinek munkájához kell azt hazugságra kényszerítik,mert a munkáltató nem fizeti ki a háromezret,hanem ráterheli a háromszázat a dolgozóra.-saját példa-.
  Tehát egy nap a háziorvos,egy nap a tüdőszűrés,ha ügyes vagyok még aznap,egy nap az eredményért való bemenetel.
  Vagy fizetek,vagy hazudok,vagy megpusztulok.Köszönet az illetékes elvtársaknak.”
 • 7. Ívi 2008. február 11. 15:51
  „Szerintem nem az a gond, hogy fizetni kell.(bár biztos van, akinek nagy gond az is)A lényeg, hogy megy a kampány azért, hogy amennyire lehet előzzük meg a betegséget, járjunk szűrő -vizsgálatokra. Már a csapból is ez folyik.Aztán meg jól keresztbe tesznek, álljak fél napot a házi orvosnál( 1 nap szabi), majd ( az összeszedet bacikkal) menjek el következő nap(még egy nap szabi) a szűrésre.Én legalábbis ezért nem megyek nagyon macerás.”
 • 6. tg 2008. február 11. 15:43
  „1) klári: nyugdíjas nem fizet vizitdíjat ugyhogy szar a példa
  2) juharfa: a tüdőszűrés a táma nem a májzsugor azért beszéltem a cigiről nem az alkoholról. Különben meg a sötétség komoly foka hogy a dohányzásnak csak a szívó a szívója.

  a hozzászólásom egyébként - a gyengébbek kedvéért - arról szólt hogy akinek sok ÉVENTE 300 az egészségére miközben NAPONTA többszörösét fizeti annak rongálására az dögöljön meg.”
 • 5. nane 2008. február 11. 13:59
  „Szerintem rongálja mindenki az egészségét ahogy akarja! DE NE AZ ÉN PÉNZEMEN GYÓGYULJON ,ha nem tesz érte semmit.Legfőképpen ne reklamáljon ha jön a tüdőrák, májzsugor, gyomorvérzés.A betegségek 70 % át az önpusztító életmód okozza.Kinek az érdeke hogy a beteg meggyógyuljon? Sajátmagának, nem az orvosának. Szép napot!”
 • 4. juharfa 2008. február 11. 12:07
  „tisztelt tg!Miért zavarja Önt hogy más dohányzik?Azt bezzeg senkit sem zavar ha iszik az ember!A Cigit mindenki önkéntesen szívja,de nem maga döntse el hogy ki mire költi a pénzét!Aki iszik az agresszív lesz,veri a gyerekeit a feleségét.Az szúrja inkább a szemét!!Az ember a cigitől még nem lett agrasszív!Vagy Ön mibe tartozik?”
 • 3. RF 2008. február 11. 10:55
  „Nagyszerű!

  Klára hozzászólásából kiderült hogy ismét tömegmészárlást és hozzá nem értést akarnak titkolni.Mindenesetre Ágika véleményeitől azt csodálom hogy még nem drog-, gyógyszer és nikotin függő az egész ország. Mellesleg még mindig ipari városban élünk. Meg fűtünk... Ennyit a cigiről. De a fentiek miatt lehet hogy egy csomag szivarka olcsóbb és hatásosabb mint amikor az embert szétsugározzák, ráadásul lehet hogy fölöslegesen.

  A sarcolásról meg csak annyit hogy akcióba is van egyet fizet kettőt kap, tripla áron. Na látod hogy ingyen kaptad az egyiket!

  Milyen jó hogy szolidálunk. Vagy valami más...”
 • 2. molnar klara 2008. február 11. 10:36
  „elösször is az elözö hozzaszolohoz, a tüdöszüresre nem csak azok mennek akik cigaretaznak, hanem nyugdijasok is akiknek a letminimum körül van jövedelme!!!a baratnöm januarba volt tüdöszöresen es juniusban kiderült tüdörakos, miert nem mutatta ki a gep, vagy vette eszre az orvos!!!!!!??????mert ezek a gepek elöregedettek es pontatlanok!! s az orvosok szerintem nem is veszik komolyan ezeket a vizsgalatokat!!”
 • 1. tg 2008. február 11. 08:43
  „Aki azért nem megy el tüdőszűrésremert 300 ba kerül - vagy akármennyibe - az vegyen inkább még egy doboz szar cigarettát - ha kijön belőle - és dögöljön meg minél gyorsabban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromezer adós tartozik az APEH–nek

Győr-Moson-Sopron - Csaknem háromezer magánszemély, egyéni vállalkozó és gazdasági társaság tartozik… Tovább olvasom