Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Tudni vélik, mitől habzik ismét a Rába

Rába mente - A Greenpeace szerint megtalálták a csütörtök óta habzó Rába szennyezőjét. A környezetvédelmi szervezet szerint megint egyik bőrgyár a felelős.

Már megírtuk pénteki lapszámunkban, hogy újra habzást észleltek a Rába magyarországi szakaszán (Kisalföld, január 25., Csütörtök óta ismét habzik a Rába). A korábban felelőssé tett bőrgyár illetékese úgy véli, most nem miattuk állt be a szennyezés. A Greenpeace szerint azonban az egyik stájerországi bőrgyár tehető felelőssé a szennyezésért. Woki Zoltán, a Pro Natura St. Gotthard (PRONAS) környezetvédő civil szervezet elnöke a Kisalföldnek elmondta, az észlelés után felhívta az osztrák Boxmark bőrgyár környezetvédelmi mérnökét, de szerinte nem ők a felelősek. Náluk ugyanis nem történt olyan baleset vagy üzemzavar, ami az újbóli habzást okozhatja.

A stájerországi Wollsdorfban lévő bőrgyár szennyvízértéke október óta drasztikusan megemelkedett, és részben túllépte a törvényesen megengedett határt, ami kiváltó oka lehet a Rába újbóli habzásának – közölte tegnap a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet saját kutatására hivatkozva. Közleményük szerint a törvényesen engedélyezett határértéket tizenkétszeresen haladta meg a szennyezés. Különösen a szerves káros anyagok – mint amilyen a foszfor, a króm és a nitrogén – kibocsátása nőtt meg. Közleményében a Greenpeace leszögezte, elfogadhatatlannak tartja a wollsdorfi Schmidt-bőrgyár magatartását, hiszen a létesítmény megígérte, együttműködik a Rába természetes állapotának helyreállításában.

A távirati iroda jelentésében azonban olvasható, hogy a Greenpeace szerint ennek ellenére jelentősen megemelkedett a szennyező anyagok kibocsátása, és a vállalat még csak nem is tájékoztatta a problémáról a nyilvánosságot. A környezetvédő szervezet felkérte az illetékes stájerországi hatóságokat, hogy lépjenek sürgősen közbe és tegyék meg a szükséges intézkedéseket. A Greenpeace megjegyezte, hogy ezzel szemben a Boxmark cég két, korábban a Rába-habzásért ugyancsak felelősnek tartott egységében, a jennersdorfi és feldbachi bőrgyárban a szennyvízkibocsátás rendben lévőnek tűnik. Abból indulnak ki, hogy a mostani habzásért nem a Boxmark a felelős.   

Olvasóink írták

  • 1. Márkus Deák Attila 2008. január 26. 20:37
    „A kapcsolódó cikkek listáját ajánlom a Kisvadföldbe! Az a buta számítógép!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki tűri el, s ki nem a rasszizmust?

Győr - Az MSZP szerint érdekből védi a hazai szélsőjobboldalt a Fidesz, és ezért nem támogatta a… Tovább olvasom