Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Tudni akarod? Munkáltatói adómegállapításhoz kapcsolódó ˝kisokos˝

A 2011. évre vonatkozó adókötelezettségét a magánszemély adózó önadózással vagy munkáltatói adómegállapítás révén teljesítheti.

Az alábbiakban a munkáltatói adómegállapításhoz kapcsolódó néhány fontosabb információt ismertetjük.

Munkáltatói adómegállapítás választása:

A magánszemély 2012. január 31-ig nyilatkozhat írásban a munkáltatójának, társas vállalkozásának és kérheti, hogy a 2011. évi személyi jövedelemadóját a munkáltatója, társasága állapítsa meg és számolja el a különbözetet (11NY29 jelű nyilatkozat). Ha a magánszemély nem kéri a munkáltatói adómegállapítást, erről is nyilatkoznia kell a 11NY30 jelű nyilatkozaton. A munkáltatói adómegállapítás az ellenőrzés és a jogkövetkezmények szempontjából a magánszemély bevallásának minősül.

Amennyiben a munkáltató nem vállalja a magánszemély adójának megállapítását, az Szja. törvényben előírt tartalommal köteles tájékoztatni a magánszemélyt az adónyilatkozat (1153ANY) vagy az egyszerűsített bevallás (1153E) választásának a lehetőségéről.

A munkáltatói adómegállapítás igénybevételére a magánszemély akkor jogosult, ha
 kizárólag az adó elszámolását vállaló munkáltatótól szerzett olyan bevételt, amelyet a nyilatkozat hiányában önadózóként köteles lenne bevallani;
 jövedelmét az adóévben kizárólag egymást követően fennálló munkaviszonya alapján szerezte, feltéve, hogy a korábbi munkáltató(k) által a munkaviszony megszűnésére tekintettel kiadott igazolást átadja az adó elszámolását vállaló munkáltatónak;
 jövedelmét a költségvetési szervek központosított illetmény-számfejtési körébe tartozó kifizető munkavállalójaként az adóévben kizárólag ugyanazon illetményszámfejtő helyhez tartozó kifizető(k)től szerezte;
 az adóévben az előzőleg említett bevétel(ek) mellett
o kizárólag adóköteles társadalombiztosítási, családtámogatási ellátás,
o önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesítők illetménye,
o a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított ellátás,
feltéve, hogy a bevétel folyósítója az adó elszámolását vállaló munkáltató vagy a magánszemély a bevételről kiállított igazolást átadja az adó elszámolását vállaló munkáltatónak.

A magánszemély nem tehet munkáltatói adómegállapítást kérő nyilatkozatot, amennyiben
• önadózóként kötelezett bevallás benyújtására,
• nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozat alapján adójának átutalásáról rendelkezik,
• az adóévre a biztosítások kedvezménye miatt levont adó növelt összegű bevallására és megfizetésére köteles,
• az adóévre az önkéntes kölcsönös egészségpénztár egyéni számláján lekötött összeg miatt levont kiutalt adó növelt összegű bevallására és megfizetésére köteles,
• nyugdíj-előtakarékossági számláról nem nyugdíj szolgáltatásként felvett összeg, vagy a nyugdíj-előtakarékossági számla tartós befektetési szerződéssel történő átalakítása miatt a kiutalt adó növelt összegű bevallására és megfizetésére köteles.

A munkáltatói adómegállapítást a magánszemély 2012. január 31. napjáig kérheti. A munkáltató az adóalapot és az adót a magánszemély nyilatkozata alapján 2012. március 21-ig átadott igazolások figyelembevételével 2012. május 21-ig állapítja meg és erről igazolást ad. Az elszámolás során megállapított adókülönbözetet a munkáltató a számára előírt legközelebbi fizetéskor, de legkésőbb 2012. június 20-ig levonja vagy visszafizeti.

A www.nav.gov.hu honlapon elérhető egy részletesebb tájékoztató a 11NY29-es munkáltatói adómegállapítás nyilatkozathoz, illetve a nyilatkozat is letölthető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késes rablót keres a rendőrség

A Győri Rendőrkapitányság felfegyverkezve elkövetett rablás gyanúja miatt keres egy férfit. Tovább olvasom