Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Tudásukat ajánlják az önkormányzatoknak

Győr - „Jól megvoltak” egymás között a különböző szakterületek mérnökei a győri Baross klubban, úgy gondolták, tapasztalataikat megosztanák másokkal is. A klub ezért alakult át most egyesületté.
Sokféle szakterület mérnökeinek jó találkozóhelye volt a győri Baross klub, számos „izgalmas" témát vitattak meg az összejöveteleken. Némely tapasztalataikat, javaslataikat (pl. közlekedésről, a megyeszékhely közvilágításáról) közzé is tették, többször lapunk hasábjain, elküldték az illetékeseknek is. Vegyes volt a fogadtatás: ritkábban köszönet, néha némi bólogatás és nemegyszer gyanakvás, hogy vajon miért is kötözködnek ezek a mérnökemberek?

Jó félévnyi adminisztrációs tortúra után – mert a mérnökök szeretnek mindent pontról pontra betartani – a klub közhasznú egyesületté alakult. Elfogadtatott az alapszabály, már csak a hivatalos bejegyzés van hátra.

A Győri Baross Klub Közhasznú Egyesület elnöke Réder Tibor lett. Mint lapunknak elmondta, kezdetben csak az volt a cél, hogy legyen a műszaki társadalomnak egy klubja, ahol összejöhetnek beszélgetni, megvitatni ezt-azt. Korábban az ilyesfajta szakmai eszmecserék megtörténhettek például a „nagytervezőben" (amíg volt), szervezeti átalakulása előtt a közúti igazgatóság is lelkes támogatója volt a közlekedési műszaki tudományoknak.

Aztán, mikor a klub már beindult, rájöttek, hogy ennél több is kellene. Például szakmai segítség az önkormányzatoknak. Községekben jó, ha az építéshatóság a maga napi munkáját el tudja végezni, fejlesztési tervezésre már aligha futja. De a városokban, ahol az önkormányzatnak nincs közlekedésszervező szakembere, szintén nem ártana a segítség. S lehetne sokféle területet említeni. A Baross klub mérnökei számos szakmát képviselnek.

A tudást átadni viszont nem is olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. A klubban ezért úgy gondolták, át kell alakulni. Egy hivatalosan működő egyesületre – mint civil szervezetre – mégiscsak jobban figyelnek, több lehetőség adódik beleszólni bizonyos döntések előkészítésébe...

Az egyesület egyebek között előadásokat szervez, tart településműszaki kérdésekről. Felhívja a figyelmet a szükséges műszaki teendőkre, az e területeken bekövetkezett vagy várható szakmai-tudományos változásokra. Konkrét mérnöki, műszaki segítséget kíván nyújtani a helyi önkormányzatoknak javaslatok, tanácsok formájában. Szakértői tevékenységet vállal a helyi vagy több települést is érintő szabályozások véleményezésében.

S még valami, amit szükséges megemlíteni, már csak a korábbi tapasztalatok alapján is, a félreértések elkerülésére. Alapszabályában is rögzítetten a Baross egyesület politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt. Viszont mint közhasznú egyesület működése nyilvános, szolgáltatásait bárki megkötés nélkül igénybe veheti.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kettős portré a díszpolgárról

Felpéc - Díszpolgári címet adományozott a felpéci önkormányzat Varga Károlynak. A település egykori… Tovább olvasom