Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Tucatszor mértek zajszintet a városban

Győr - Tizenkétszer mért eddig zajszintet a győri környezetvédelmi csoport, főként a vendéglátóhelyekre érkezett panaszok miatt. A mérőeszközt ősszel vásárolta meg az önkormányzat, a tucatból két esetben bizonyosodott be, hogy túllépték a határértéket.
Emlékszünk még, amikor a zajkommandótól volt hangos a nyári híradás, ám a panaszok kivizsgálását végigkísérte az anomália: vajon megállapíthatják-e objektív mérés nélkül egy-egy helyről, hogy hangos vagy sem?


Főleg vendéglátóknál

Amióta a mérőeszközt beüzemelték, a környezetvédelmi csoport 12 esetben mért zajszintet. Ujhelyi Zoltán, a vizsgálatokat végző környezetmérnök elmondta: az esetek kétharmad részében vendéglátóegységet ellenőriztek, köztük például három diszkót s egy szabadtéri rendezvényt. De érkezik egy-két panasz autószerelő- vagy mosóüzemekre, kereskedelmi egységekre a gépészeti berendezések – például a klíma – miatt, sőt, még panelházra is, ahol a hőközpont zavarja a földszinten lakót. Bírsággal eddig egyik vizsgálat sem végződött, s eleve csupán két esetben mutatott a műszer egyértelműen határérték-túllépést.


Nem fellebbeztek a lakók

Azért itt meg kell állni. Vendéglátóhelyet vizsgálni nem a legegyszerűbb feladat, mivel a zaj többnyire nem folyamatos és állandó jellegű, mint egy berendezés vagy üzem esetében. Felnevet három-négy asztaltársaság, a lakók felébrednek és a rendőrséget hívják. A kapitányság a környezetvédelmi csoportot értesíti, viszont semmi nem garantálja, hogy a tíz-tizenkét vendég nevetése reprodukálható, s a zenegépből is talán éppen lírai dallam árad a korábbi metal helyett. A lakók sokszor okkal elégedetlenek, de úgy tudjuk, az eddigi eredményeket nem fellebbezték meg idén, mivel a január óta másodfokú hatóságként eljáró környezetvédelmi felügyelőség még nem kapott ilyen jellegű panaszt.
Talán a legnehezebb kérdés a szabadtéri rendezvény, mivel annak a hanghatását – egy gép beüzemelésével ellentétben – szinte lehetetlen előre felmérni. Ilyenkor a hatóság nem feltétlenül csap az asztalra. Az említett szabadtéri rendezvény zaja például júniusban valóban túllépte a határértéket, de a környezetvédelmi csoport mérése után lejjebb vették a hangerőt.

Az anomália szót kénytelenek vagyunk ismételgetni: az sem mindenki számára egyértelmű, hogy értesíteni kell-e előzetesen az adott egységet a mérésről. Sokan úgy tudják, igen, de a józan ész nyilván azt diktálja, hogy a vizsgálat legyen rajtaütésszerű. Megnyugtathatunk mindenkit: a törvény is így határoz. Előírja ugyan az előzetes értesítést, csak épp azzal a kitétellel, hogy ha ez veszélyezteti az ellenőrzés eredményességét, akkor elég utólag „köszönni" az üzemeltetőnek. Nyilván itt is főként a vendéglátóhelyekről beszélünk.

Ujhelyi Zoltán számára ez a műszer teszi egyértelművé a mérés során, hogy jogos-e a panasz. Fotó: Bertleff András
Ujhelyi Zoltán számára ez a műszer teszi egyértelművé a mérés során, hogy jogos-e a panasz. Fotó: Bertleff András

Mi hangos, mi nem?

Persze az, hogy mi számít hangosnak, végső soron úgyis a fejekben dől el: a lakókéban, akik nem decibelben, hanem álmatlan órákban számolnak. Azért a tájékozottság kedvéért elmondjuk: reggel hattól este tízig egy kisvárosias környezetben 50, éjszaka 40 decibel a határérték, nagyvárosi övezetben mindegyik napszakban 5-tel több. (Ezek a számok csökkennek akkor, ha több zajforrás is működik egy körzetben.) S hogy mit jelent a decibel? Ujhelyi Zoltán így érzékelteti ezt: „Ha egy csendes irodában – ahol nincsen utcazaj – beszélek, akkor mellettem a műszer körülbelül 45 decibelt mutat." Persze – tesszük hozzá – másként éljük meg ezt a hangerőt, ha ugyanígy egyedül vagyunk a szobában, csak éppen nem mi beszélünk. Ha még ezt néhány motor zúgása is tetézi, aligha lesz nyugodt az álmunk, de a közlekedési zaj problémája már a környezetvédelmi felügyelőség hatáskörébe tartozik és újabb anomáliákkal szolgál.

Olvasóink írták

 • 8. Németh Imre 2008. augusztus 05. 19:30
  „Jó lenne egy éjjeli zajszintmérés a Szigethy A. és Tihanyi Á. út kereszteződése közelében!!! Az aluljáró elkészülte óta a mentőforgalom 70-80 %-a ide helyeződött át az eddigi 35-40 %-al szemben!! A 40 tonnás kamionok éjjel is itt dübörögnek csak akkor 80 km órával. Az itt lakók zajártalmával ki törődik Győrben?
  Várnám a választ!
  Németh Imre.
  Tel.: (csak belső használatra!) 423-210”
 • 7. Accentos 2008. augusztus 05. 16:50
  „Mint tudjuk: állóvízben lakik a béka.Ha nem igy lenne,már bezártak/korlátoztak volna pár helyet...”
 • 6. Ne már 2008. augusztus 05. 14:38
  „Accentos, nézd már meg ezt a jámbor arcú csávót a képen, úgy néz, ki, mint akit agyontömnek kenőpénzzel?”
 • 5. Miszter Tejfel 2008. augusztus 05. 14:36
  „Ez szép vers.
  Tarka hülyeség, de szép vers.”
 • 4. Accentos 2008. augusztus 05. 14:08
  „mi hangos,mi nem? egy kis kenőpénz,és máris semmisem...”
 • 3. miracle 2008. augusztus 05. 11:11
  „noise
  Mint a fenti cikkből kiderül, hiába jelented fel, mert csak suttogásszintet mérnek ki.
  Tekintettel arra, hogy az ott szórakozók a hangos zene, meg a tökig feltekert ipod hangerő miatt általában süketek, mint az ágyú, az ilyen rendezvéneyeken 80-100 dB-lel nyomják.”
 • 2. noise 2008. augusztus 05. 10:55
  „Hát köszönöm szépen... egy szigetközi szórakozóhely szombatonként...nem lehet aludni a zenétől mert az annyira hangos, és ki törődik pl a pici babákkal? egész éjjel sírnak...na persze a zene miatt, mert dübörög az egész lakás.
  Üzenem a szórakozóhely főnökének, hogy kicsit gondolkodjon el ezen, ha továbbra is hangos lesz a zene, megkeresem személyesen és ha az sincs rá hatással akkor feljelentem... ennyi”
 • 1. miracle 2008. augusztus 05. 08:18
  „Na az irodai beszélgetés hangerejét az összes zenés szórakozóhely túllépi éjjel, ezt mérés nélkül megmondom. A szabadtéri rendezvényeket meg 1 km-ről is ingyen lehet hallgatni, gondolom ez is túllépi, mivel az 1 km-re lévő irodákban beszélgetőket nem igazán szoktam hallani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri lett Győr díszvendége

Győr - Egy hétig a város vendégszeretetét élvezheti az a család, amely a fővárosi Utazás Kiállításon… Tovább olvasom