Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Tucatszám mennek el az orvosok

Győr–Sopron - Van, aki a külföldi álláslehetőségekkel, más sokkal inkább a hazai viszonyokkal magyarázza az orvoselvándorlást, amelynek „hála" már vannak olyan kórházi osztályok a megyében is, ahol szakember hiányában nem tudnak elvégezni speciális műtéteket.

A Magyar Orvosi Kamarától évente 600 orvos kér külföldi munkavállaláshoz etikai igazolást. Egy friss felmérés szerint az elsőéves orvostanhallgatók 73 százaléka vállalna külföldön munkát; három százalékuk eleve ezzel a céllal jelentkezik az egyetemre. A vonzerőt (sorrendben) a fizetés, a szakmai tapasztalat, a munkakörülmények és a jövőkép jelentik. A helyzet  nálunk sem más, mint országszerte, az orvoselvándorlás ellen egyelőre nincs vakcina. Egy másik beszédes adat: a győri Petz-kórházból öt év alatt huszonöt altatóorvos távozott...

Hiányzó szakorvosok és csábító ajánlatok

A NATO-különítmény múlt heti látogatásakor vált nyilvánvalóvá, hogy a mellkassebészeti orvoshiányt nem lehet tovább halogatni a megyei kórházban, mert amíg nincs orvos (néhány éve még kettő is volt), nem lehet ilyen műtéteket elvégezni Győrben; a betegek tehát mehetnek Szombathelyre vagy Budapestre. Prof. Oláh Attila annyit mondott erre: az alapvető baj az, hogy az országban is nagyon kevés a mellkassebész – összesen ha félszázan vannak –, őket pedig nehéz jelenleg Győrbe csábítani. A cél mindenképp ez. Tudni kell azonban, hogy Szombathely a saját sebészeti centruma érdekében – mondjuk úgy – nem szolidáris ebben a kérdésben, ez pedig kétségkívül nem könnyíti meg a Petz-kórház vezetésének dolgát.

De hiány van Győrben altatóorvosból is, a cikk elején írt szám választ is ad a miértre. „A kis kórházakkal, amelyek vállalkozásban tudják szerződtetni az aneszteziológusokat, nehéz versenyezni, mert jóval kecsegtetőbb ajánlatot tudnak tenni. S akkor még nem beszéltünk a külföldi álláslehetőségekről..." – tette hozzá Oláh professzor. A pszichiátrián ebben a pillanatban is fel tudnának venni legalább három szakorvost – ha lenne ennyi a láthatáron. De persze nincs. A patológián hasonló a helyzet, ott is orvoshiánnyal küzdenek. A traumatológián a közelmúltban tudták betölteni az üres álláshelyeket, korábban ott is kevesebben voltak a kelleténél.

A nővérhiány is probléma

A nővérhiány is kezd komoly problémává válni, pedig ez korábban nem  jelentett gondot. Az elmúlt fél évben 15 ápoló távozott a kórházból, részben külföldön vállaltak munkát, részben elhagyták az  egészségügyet. Igazán ijesztővé később válhat a helyzet, az ápolók átlagéletkora ugyanis évről évre nő. Az utánpótlásképzés megszűnt Győrben, így zömében azok vannak a betegágyak mellett, akik tíz éve is ott voltak, többen pedig lassan elérik a nyugdíjkorhatárt.

„A fiataloknak tíz éve sem volt jobb fizetésük, mint a mostaniaknak, ők mégis a pályán maradtak, mert láttak valami perspektívát, biztató jövőképet a hazai  egészségügyben. Ez az, ami most hiányzik."
(Prof. Oláh Attila)

A miértről Oláh Attila azt mondja, lehet a határnyitásra és a  külföldi lehetőségekre fogni a helyzetet, de ez túl kényelmes  lenne, s nem  is feltétlenül igaz. „A fiataloknak tíz éve sem volt jobb fizetésük, mint a mostaniaknak, ők mégis a pályán maradtak, mert láttak valami perspektívát, biztató jövőképet a hazai  egészségügyben. Ez az, ami most hiányzik, de az áldatlan helyzetnek  és a számolatlanul jövő, követhetetlen rendeleteknek is legalább  ennyire köszönhetjük azt, ami most van" – tette hozzá a professzor.

A pótlás nehéz, s ennek több oka is van

A soproni Erzsébet oktató kórházban az engedélyezett szakmák mindegyike működőképes, orvoshiány egyelőre nem befolyásolja a gyógyító tevékenységet – tudtuk meg dr. Baranyai Tibortól, az intézmény főigazgató főorvosától, aki hozzátette: „Igaz azonban, hogy ez év elejétől négy, nagy tapasztalatú orvos távozott külföldre, s további öten-hatan jelezték ilyen irányú szándékukat. Az orvoselvándorlás elsősorban az aneszteziológiai és intenzív ellátást, a különböző  diagnosztikai szakterületeket érinti. Mivel 2007-ben az orvosi kart közel harminc új orvos felvételével erősítettük, a jelenség egyelőre nem okoz semmiféle fennakadást az ellátásban, s mindent megteszünk annak érdekében, hogy a státusokat folyamatosan, mielőbb feltöltsük. Az viszont egyre inkább tapasztalható, hogy a pótlás a megfelelő minőségben egyre nehezebb. Ennek oka a viszonylag alacsony hazai bérezés és a limitált rezidensképzés."

Olvasóink írták

 • 9. evelin668 2008. február 07. 20:07
  „Hát igen szégyen,hogy a betegek egymást segitik ha mondjuk császározás után a kismama nem tud feklkelni a kevésbé beteg társa segit neki,hát ez van,de sorolhatnám hajnalig annyi a probléma. Akiket pl. helyettem felvettek már egyikük sincs a balesetin mert nem birták a stresszel járó helyzeteket,no comment...”
 • 8. pemo 2008. február 07. 19:02
  „Hát ide jutottunk! 2007junius elsejével nővérek tucatjának szűnt meg a kórház oldaláról történt intézkedéssel a munkaviszonya. Most pedig jobb ha a hozzátartozó "beköltözik" a betege mellé, hogy ápolva legyen. Nem kellett volna egy kicsit gondolkodni mielőtt olyan sebészeti aszisztenciát küldtek el akik 22éve ott dolgoztak, tudták az orvos fél szavából is hogy mi a dolguk, gyorsabban bejutottak a betegek az ellátásra.
  A mellkassebészt, aki egy ideje a budapesti kórházban dolgozik, vajon miért kellett eltanácsolni? hogy most ne legyen aki ellássa az ilyen szakértelemre szoruló betegeket. Ma szív, tüdő és egyéb mellkassebészeti beavatkozásokban a főorvos jobbkeze lett. A győri kórháznak nem volt elég jó :-(( csak a betegeknek hiányzik.”
 • 7. evelin668 2008. február 07. 18:55
  „Felháboritó nővérhiányról beszélni mikor saját maguk rugtak ki rengeteg nővért gazdasági megszoritásokból,tudom benne voltam.....22 év a balesetin .....Kirugták az embert aztán 1 hónap mulva vettek fel helyettük/létszámstop volt!!!!!!!!!!/ most meg panaszkodnak.Sok évet dolgoztam nekik lelkiismeretesen hát most oldják meg csak a betegeket sajnálom....
  Egyébként volt itt mellkassebész/Dr.P.S./ kiutálták maguk közül mert jobb volt sokuknál...Nemrég a Kisalföld cimlapján volt /amerikai maraton futás a szegény országokért/.Nem kell ide szakember aki sokat tud kifurják.”
 • 6. Kecskés László 2008. február 07. 17:27
  „Mellkassebész nem kell minden megyei kórházba, régiónként 1 jól működő bőven elegendő. Szívsebészetre sincs szükség minden megyei kórházba, mint ez közismert. A beteg akkor jár jól, ha olyan centrumba kerül komoly betegségével műtéti gyógykezelésre(szívsebészet, mellkassebészet, agysebészet stb.), ahol nem egy, hanem több szakember is magas tudással és komoly gyakorlattal rendelkezik. Itt a legnagyobb az esélye a gyógyulásnak, itt a legkevesebb a valószínűsége valamilyen komolyabb szövődménynek. Szombathelyen 6 magas tudású szakember látja el a nyugat-magyarországi régió és Veszprém megye mellkassebészeti betegeit, méghozzá nemcsak nappal, hanem éjszaka is, egész évben. Éppen ezért 1 vagy 2 mellkassebész "megszerzése" sem oldaná meg a gondot, hiszen egy mellkassebészeti osztály/részleg működéséhez legalább 3 főállású mellkassebészre van szükség a vonatkozó ÁNTSz minimumfeltétek alapján. Ugyanakkor legalább egy mellkassebészeti jártasságú sebész bizonyára segíteni tudná a mellkasi sérültek ellátását és határterületi műtétekben a sebészek, trumatológusok munkáját.”
 • 5. pancser 2008. február 07. 17:26
  „Megcsinálták! A szép brossúrát minden lakásba eljuttatták uj Magyarország néven, ez a gyurcsányi hazugság Mein Kampfja röviden. Mi is megyünk az orvosok , mert Fletóval lesz még rosszabb is. Hazám, hazám, havi átlag nettó 80 ezerrel szúrják ki a szemed, de még erre is azt mondják jól élünk. Igen nézd meg az MSZP prominenseit, név szerint, nekik Kánaán, neked sanyarú sors. Minden MSP vezér messze átlag felett él városunkban is.”
 • 4. annyiranembeteg 2008. február 07. 15:59
  „...hát barátom, körülnéztem, és az a tapasztalatom, hogy érvényes a közmondás: "aki sír, attól el kell venni!"
  Ne a füleddel "láss" mert az csalóka ,mert mindíg az sír a leghangosabban, akinek igazán semmi oka nem lenne rá. Higyjél nekem, ez tapasztalat,- nem képzelgés.
  Sírni ma annyit jelent, hogy kifejezni azt,hogy hova tartozom.
  Csakhogy fater a kérdés nem ez volt, hanem az, hogy miért éppen altatóorvosból, pszichiáterből esetleg labor orvosból van hiány, és miért nem nőgyógyászból vagy éppen általános sebészből,belgyógyászból?
  Talán azért, mert az álltalad emlegetett jólétből, dübörgésből ezen szakterületen nincs is oly nagy hiány!”
 • 3. fater 2008. február 07. 15:26
  „Hát barátom, pedig jobb lenne ha körülnéznél, hogy mennyien panaszkodnak, de inkább sírnak ma Magyarországon...”
 • 2. annyiranembeteg 2008. február 07. 14:08
  „Szerintem a megoldás kulcsa (talán egyfajta válasz a "miért"-re is, ha ilyen apróval találkoznánk valamely hirdető csere-bere oldalán:
  "Megyei kórház 3 nőgyógyászt kínál egy altatóorvosért, esetleg mellkas sebészért"
  Lehet, hogy ésszerű bérátcsoportosítással enyhíteni lehetne a gondokon? Szrintem lehet-ne. Akarás kérdése az egész.
  Csak ugye a hierarchia, a megcsontosodott beidegződések ezen a téren is keményen működnek.Inkább panaszkodjunk,sírjunk, az talán még hasznos is lehet, de érdeket, érdekeket ne sértsünk, mert azzal még meg is perzselődhetünk.
  Hogy ki altatja el a beteget?-kit érdekel.A lényeg az,hogy fater ebből a helyzetből se tudjon más következtetést levonni, mint azt alant sikerült!”
 • 1. fater 2008. február 07. 12:54
  „Abban az országban, ahol nagy a jólét? Meg dübörög a gazdaság? Minket irigyel a Nyugat!? Ez biztos csak tréfa...:o)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy-két forintos akcióval egy teljesebb élet felé

Győr - Ami sokunknak csupán egy-két forint, az a győri Dencs Diának egy-két lépés a siker, a… Tovább olvasom