Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Tucatnyi egyház Győr-Moson-Sopronban

A kormány szigorítást tervez: a jelenleg hatályos jogszabály szerinti száz helyett a jövőben legalább tízezer támogatóhoz kötnék a vallásalapítást, illetve az is szóba jött, hogy esetleg újraregisztrálják a hazai egyházakat.
Magyarországon 260 hivatalosan bejelentett egyház, felekezet működik. Megyénkben elsősorban a történelmi egyházak és néhány más vallási közösség folytat hitéletet.

Győrben a római (és a kis létszámú görög) katolikus, az evangélikus és a református mellett jelentősebb lélekszámmal a baptista egyház van jelen. Mellettük unitárius egyházközség, a Hit Gyülekezet, a Hetednapi Adventista Egyház, az Új Apostoli Egyház, a Krisztus Szeretete Egyház közössége, valamint izraelita hitközség is megtalálható a megyeszékhelyen. Sopronban a történelmi (katolikus, református, evangélikus) egyházakon kívül rendszeres hitéleti alkalmakat tart a baptista és az adventista gyülekezet, az Evangéliumi Pünkösdista Közösség, a Hit Gyülekezet, a Jehova Tanúi Egyház és az izraelita hitközség.

Mosonmagyaróváron kisebb baptista s izraelita közösség, és a Jehova Tanúi Egyház közössége működik a meghatározó lélekszámú római katolikus, evangélikus és református egyházon kívül. Csornán a római katolikus és az evangélikus gyülekezet mellett a Jehova Tanúi, Kapuváron a katolikusok és a református egyház mellett a Hit Gyülekezet közössége van jelen.

Olvasóink írták

  • 2. zina881 2011. február 17. 17:07
    „bocsi nem nagyon értek hozzá, azért kérdezem,, kb mennyi az a támogatás összegben kifejezve amit kapnak ezek az egyházak??”
  • 1. Révfalui-szúnyog 2011. február 17. 11:20
    „Százezerben kellene meghatározni a minimumot! Az alatt szekta. Nekem volt adventista kollégám, hát az valami borzalom volt. A fél munkahely dolgozott helyette, mert őt egyáltalán nem érdekelte határidős munka vagy egyéb szorítás, ami mindannyiunkat terhelt. A cég dolgozott szombaton is, ha el kellett végezni az adott munkát, ez közös érdek volt. Ő viszont télen-nyáron péntek napszáltától szombat napnyugtáig kikapcsolt, mintha kihúzták volna a konnektorból. Ebben az időszakban elmerülnek az ószövetség tanulmányozásában és semmi nem érdekli őket, ha meghalsz mellette, az sem. Nem véletlenül hívják a székelyek a rájuk jellemző tömör és mindig találó megfogalmazással őket zsidózó vallásúnak. Ők valóban nem húzzák ki a szamarat a kútból, ha az szombaton esik bele.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benzinest vagy dízelt?

Szerdán az újabb emeléssel a gázolaj ára utolérte a benzinét, megyénk töltőállomásain átlagosan… Tovább olvasom