Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Trükközés az utakon: miért a sok hamis rendszám?

Egyre többen trükköznek járművük rendszámával. Van, aki lejárt műszakiját akarja elfedni az azonosító hamisításával, más az útdíjat spórolná meg. A hatóságok csak célzott akciókon tudják lebuktatni a csalókat.

Büntetés
Az egyedi azonosító jel meghamisítása miatt indított büntetőeljárás eredménye akár három évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Ha mindezt bűnszervezetben követik el, 1-től 5 évig terjedhet a szabadságvesztés.
A járőrök egy, az autópályán közlekedő teherautón találtak „P" jelű, azaz próbarendszámot a napokban. Kiderült, hogy a gépkocsivezető cserélte le a hatósági jelzést, mivel kamionja műszaki érvényessége lejárt. A csornai rendőrök egy Ford személygépkocsi ellenőrzésekor látták, hogy az autón elöl egy papírból készült, nejlonborítású rendszám, hátul pedig egy Mercedes rendszáma volt felhelyezve. Az egyenruhások a vezetővel szondát fújattak, majd pozitív értéke miatt mintavételre előállították. Mindkét esetben egyedi azonosító jel meghamisítása miatt indított büntetőeljárást a rendőrség.

A rendszámok cseréje, meghamisítása sokkal többször fordul elő, mint amennyit felfed a rendőrség. Mindezt a traffipaxfelvételek feldolgozásánál is tapasztalni, az esetek zöme felderítetlen marad.
Rendőrségi szakértőnk elmondta lapunknak: gyakori a jármű lejárt műszaki érvényessége miatt lecserélt vagy meghamisított rendszám. A gyorshajtás miatti büntetés, illetve a tavaly bevezetett útdíj fizetése alól is sokan akarnak kibújni azzal, hogy rendszámuk egy-két karakterét átfestik vagy olvashatatlanná teszik. Esetenként más kocsi rendszámát szerelik fel. Nagy divatja van a „P"-s rendszámokkal való trükközésnek is.

A traffipaxfelvételek feldolgozásához hasonló eredményeket mutat a polgárőrség Mátrix-rendszere is. Fotó: Kisalföld-archívum
A traffipaxfelvételek feldolgozásához hasonló eredményeket mutat a polgárőrség Mátrix-rendszere is. Fotó: Kisalföld-archívum

Szakértőnk példának említette: a polgárőrség rendszámfelismerő Mátrix-rendszere egy-egy bevetésen számos, nem eredeti vagy megváltoztatott rendszámmal közlekedő járművet szűr ki, esetenként az autó lopott. Ez is bizonyítja, hogy ezeket csak közlekedésrendészeti akciókon van alkalom kiszűrni. Esetleg akkor, ha éppen baleset részesei.

Az útdíj bevezetése óta gyakran találkozni az autópályán figyelő rendőrökkel, akik, ha a rendszeren keresztül jelzést kapnak, elindulnak a gyanús jármű után és a legközelebbi pihenőbe vagy benzinkúthoz kivezetik azokat. Ott ellenőrzik, hogy valóban hamisításról van szó, vagy csak a sofőr írta el véletlenül a rendszám karakterét, amikor útdíjat fizetett. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autósok foglalják el a taxisok helyét a győri vasútállomáson

˝Reggelente katasztrofális a helyzet˝ - panaszolta egy taxis. Tovább olvasom