Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Trianon emlékművei, magánkezdeményezésre

A közelmúltban megyénkben sok emlékművet állítottak a trianoni tragédiának. Több esetben magánszemély vagy kisebb helyi közösség kezdeményezésére, támogatásával született meg az alkotás. A jelenséget a történész az emlékezetkultúra „dicséretes" megnyilvánulásának tartja.

Hosszan sorolhatnánk azokat a megyei településeket, ahol az elmúlt tíz-tizenöt esztendőben emléket állítottak Trianonnak, felidézve az 1920. június 4-én aláírt békediktátum hazánkat érintő következményeit. Így többek között Vitnyéden egy Erdélyből Magyarországra települt vállalkozó jóvoltából 2004 októberében avattak emlékhelyet. Bőnyben két helybeli fiatalembertől, Varga Zsolttól és Markotics Gergőtől indult a gondolat, amelynek nyomán egy székelyföldi sziklatömbön Felvidékről érkezett márványtábla – feliratát Délvidéken vésték – idézi 2009 augusztusától a trianoni tragédiát. Péren tavaly júliusban a múlt örökségének sorsát szívén viselő Szalkai Imréné ajándékozta meg faluját egy márványba örökített Nagy-Magyarországgal.

A napokban Szil gazdagodott trianoni emlékművel. A nyolctonnás, dudari kőből készült, két gránitlappal díszített, Nagy- és a Csonka-Magyarország térképét ábrázoló alkotás a rábaközi településen élő Lengyel család kezdeményezésére, széles összefogással valósult meg.

A jelenséggel kapcsolatban megkérdeztük Szakál Gyula történész-szociológust, aki jó ideje az emlékezetkultúra megnyilvánulásait kutatja.

– Ezek a mindenképpen dicsérendő, a hivatalos utaktól független egyéni és közösségi kezdeményezések is bizonyítják, hogy hazánkban másfél évszázada nagyon hatékony az emlékezetkultúra. Az emlékezés ilyen megnyilvánulásai a jelennek szólnak és mindegyiket elsősorban az identitás megerősítése, a múlttal való tárgyilagos számvetés, a múlt terhével való sikeres megbirkózás motiválja – említette Szakál Gyula. – Bár hatásuk olykor göröngyös, mégis a közösség értékeit tartják fenn, őrzik és üzenetet hordoznak az anyaországban élő, illetve a Trianon után határon kívülre került magyaroknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táborozás: Törvény nincs, előírások vannak

Törvény készül a táboroztatás szabályozására – jelentette be a Nemzeti Erőforrás Minisztérium… Tovább olvasom