Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Tragikus droghelyzet! Talán menthető?

Győr - Az iskola szerepe meghatározó, a családé döntő, de az önkormányzatnak is van tennivalója – ez a legújabb győri drogfelmérés tanulsága. A 7–13. osztályosok 34 százaléka legalább egyszer kipróbált valamilyen tiltott szert, 14,3 százalék pedig az elmúlt hónapban is elmerült az illegális mámorban. Harmaduk többször is, ők már rendszeres fogyasztók, lelkileg függők...

1994, 1999, 2003 és 2009 – ezek a győri fiatalok drogfogyasztását feltérképező vizsgálatok mérföldkövei. A most nyilvánosságra került legfrissebb adathalmaz 1220, 7–13. évfolyamos diák válaszain alapul. A minta hűen tükrözi a 15 ezer fős korosztály legális és illegális droghasználati szokásait.

Nézzük előbb a legális drogokat, elsőként a cigarettát. A fiatalok kétharmada gyújtott már rá, hetedikben jellemzően a fiúk, tizenkettedikben pedig a lányok. A nyolcadikosok szokásai megegyeznek a középiskolásokéval. A gimnazistáknál a szakiskolások 27 százalékkal nagyobb arányban szívtak már el legalább egy szál cigarettát.

Aki pedig már kipróbálta, nagyobb eséllyel rá is szokik: 26 százalékuk mindennap akár fél dobozzal is elfüstöl.


Döbbenetes adatokkal szólnak az alkoholfogyasztásról: a hetedikesek kétharmadának torkán néhány kortynál több is lecsúszott már, nem úgy a kilencedikesekén, akiknek közel 90 százaléka így vallott. A problémás ivók kétharmada 11–13. osztályos. Azok, akik naponta vagy hetente többször isznak, illetve le is részegednek, túlnyomórészt fiúk. A fiatalok harmada nem volt még részeg életében, 12 százalék csak egyszer, 22 százalék tíznél több alkalommal. Kéthetente viszont rendszeresen lerészegedik az alkoholfogyasztók 7 százaléka. Az első berúgás átlagos életkora 14,5 év. A 2003-as vizsgálathoz képest 16 százalékkal nőtt azok száma, akik már átestek az első részegségen. Az alkoholkipróbálásban nincs lényeges különbség a gimnázium, a szakközépiskola és a szakiskola tekintetében, viszont a lerészegedés utóbbiak között gyakoribb.

Aki dohányzik vagy túl sokat iszik, nagyobb eséllyel próbál ki illegális drogot: 1994-ben a fiatalok 7 százaléka fogyasztott már kábítószert, 1999-ben ez több mint duplája, 16 százalék volt, 2003-ban 29, most pedig 34 százalék, vagyis minden harmadik fiatal érintett. A növekvő arányok mellett biztató, hogy a négy adatfelvétel között folyamatosan csökkent a drogot legalább egyszer kipróbálók arányának növekedése. Az ördög persze a részletekben bújik meg: a hetedikeseknél 10 százalékot meghaladó arány találkozott már droggal életében, a 8–10. évfolyamban ez körülbelül 30 százalék, az idősebbeknél pedig 40. A legtöbben marihuánával kezdik, ezt követik a gyógyszerek, illetve az amfetaminok. A gyakori fogyasztók körében a népszerűségi listát a cannabis- és amfetaminszármazékok (idetartozik a partidrogok többsége) vezetik, amelyeket a szipuzás követ.

Fotóillusztráció: www.szegedma.hu
Fotóillusztráció: www.szegedma.hu

Nemek szerint nincs lényeges eltérés, iskolatípusok között viszont van: a gimnazistákkal szemben a szakiskolások sokkal kevésbé tudnak ellenállni a kísértésnek.

Tanulságos a szülők számára, hogy azok a fiatalok, akik estéiket a családjukkal töltik, 90 százalékkal kisebb eséllyel nyúlnak droghoz, mint azok, akik akár csak kétszer is elmennek otthonról. Védettebbek a teljes családban nevelkedők és azok, akiknek kiegyensúlyozott a lelkiállapotuk. Az iskolai élet is fontos befolyásoló tényező: nagyobb a kísértés azok számára, akiket gyakrabban ér a tanintézményben kudarc vagy lógnak az órákról. Az iskolai prevenció Győrben több ponton megkérdőjelezhető, nemrég felmerült a hatékonyság mérésének igénye.

A megkérdezett fiatalokat a vizsgálatban arról is faggatták, szerintük hogyan kellene visszaszorítani a drogozást. Több ötletet is adtak, túlnyomó többségük azonban a családban látja a megoldást: a szülőknek nem szabadna már túl korán elengedniük gyermeküket egyes társasági eseményekre.

Tanácsukat a remények szerint a győri közgyűlés is megfontolja: a felmérés megállapításainak holnapi tárgyalása eredményeként elképzelhető, hogy a város rendeletben szabályozza majd a 16 év alattiak éjszakai szórakozóhelyekre történő belépését.

Olvasóink írták

 • 5. adalfold 2009. május 04. 16:05
  „Nem menthető a helyzet, mert azok uralják a médiát- azok a neolib. értékárulók és társadalom pusztítók-, akik a drog legalizálásáért harcolnak.
  Saját hazájukban - Sion vidékén- persze erős drogtilalom van, és a társadalom stabil erkölcsi keretek közt, már már néha nekünk túlzónak tűnően erős vallásosságban és etikettben gyarapszik.

  A fiatalok meg lázadnak.
  Csak azt nem tudják meg sehol sem,hogy miért fontos LEGALÁBB A SAJÁT EGÉSZSÉGÜK védelme -ha másé, az országé, Európáé nem is.
  Mert ez összeurópai probléma, főként ahol már kontracionizálódnak.

  hm.”
 • 4. pampus 2009. május 03. 07:22
  „Egyszerűbb megoldás ,ha nem veszi meg senki , hisz nem létfenntartási kérdés. Aki meg megveszi az meg viselje a következményeit.”
 • 3. Reális 2009. április 30. 16:33
  „Azonnali halálbüntetés terjesztésért,börtön fogyasztásért!Drasztikus eszközök kellenek ide!De amíg szélsőbaloldali ,csürhe,bűnöző,támogatás nélküli pártok mossák a fiatalok agyát,addig csodát ne várjunk!NO SZDSZ!NO DROG!”
 • 2. lolita 2009. április 30. 11:02
  „Itt nincs mit menteni amig kaphato!Üzlet es elvezeti aru az egesz vilagon!Ne akkor akarjanak valamit megallitani mikor zudul mar a lavina!”
 • 1. Csodabimbó 2009. április 30. 10:59
  „Megoldás:
  Marihuána legalizálása, kokain visszaszorítása, a legalizálásból befolyó adóbevételből pedig villanyfényes sportpályák építése tömegsport céljára, kultúra, extrém sportok támogatása, természetjárás népszerűsítése, erdők rendbetétele, oktatásra használható tanösvények kialakítása stb... ilyen irányban kell keresni a megoldást. Az ilyen drogmentes maratón csak pofon a szarnak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit szeret Győrben? És mit nem?

Győr - A Kisalföld ezt az egyszerűnek tűnő kérdést teszi fel mostantól heti rendszerességgel Győr… Tovább olvasom