Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Tragédiák a strandon - sokan fittyet hánynak a fürdőzés szabályaira

Évente többen is vízbe fulladnak Magyarországon. Ebből sok a strandbaleset is. A tragédia kis odafigyeléssel és az általános fürdőzési illetve hajózási szabályok betartásával elkerülhető. Szakértőt kérdeztünk a témával kapcsolatban.

A fülledt nyári napokon a pihenni vágyók többsége a vízpartra menekül a forróság elől. A medencés strandok mellett a természetes vizek is csábítják a fürdőzőket.

Tavak és folyók esetében csakis a kijelölt fürdőhelyeken menjünk a vízbe, mert a nem ellenőrzött mederrészek életveszélyesek lehetnek. Faágak, sziklák, erős sodrások, mély iszap és egyenetlen talaj lehet a nem kijelölt szakaszokon.

A víziutak, zsilipek és egyéb vízi műtárgyak közelében is kerüljük a fürdőzést. 

"Vannak írott és íratlan szabályai a fürdőzésnek. Többségét ismerik a strandolók, mégsem mindig tartják be.

Tilos a fürdőzés hajóútban, nagy hajók 100 méteres körzetében. Ám a legtöbb gondot nem is ezen szabályok megszegése okozza" - tudtuk meg Bíró Gábortól, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől.

"Zala és Veszprém megyében 500, Somogy megyében pedig 1000 méterre szabad kísérő vízijármű nélkül a parttól eltávolodni a Balatonon. Természetesen mindezt csak akkor, ha nincs viharjelzés.

Éjszaka, korlátozott látási viszonyok között értelemszerűen nem szabad a vízbe menni. Ez vonatkozik a balatoni strandokra is. Kivétel, ha a vízfelület meg van világítva, ám erre nem nagyon találunk példát.

A vízi járműveken utazók mentőmellénnyel biztosíthatják magukat - mondta el a szóvivő.


Térdig érő vízben is megtörténhet a baj

"A klasszikus szabályokra is nagy figyelmet kell fordítani. Úgy tapasztaljuk, hogy ezeket sokan félvállról veszik. A 6 éven aluli, illetve a 12 éven aluli, úszni nem tudó gyerekek csak szülői felügyelet mellett mehetnek a vízbe.

Ezen kívül sok baleset történik ittas fürdőzés, felhevült testtel vízbe ugrás miatt is, melyek kis felelősségtudattal megelőzhetők lennének.

A szív és érrendszeri problémákkal küzdő betegek lehetőleg ne erőltessék meg magukat a vízben. A fürdőzés időpontját pedig ne a nap legmelegebb szakára tegyék. Egy esetleges szédülés vagy ájulás miatt, a térdig érő vízbe is megfulladhatunk" - tette hozzá a szóvivő.


Általában nem a Balaton környékén élő és a vízen rendszeresen közlekedő emberekket éri baj. Ők már tapasztaltabbak. A turisták viszont nem mindig mérik fel kellően a leendő veszélyhelyzetet.

Történt már baleset vízibicikliről, felhevült testtel leugró emberrel is. Nem árt felkészülni arra, hogy a víz mélyebb rétegei sokkal, több fokkal is hűvösebbek lehetnek. Ettől könnyen görcsbe rándulhat a lábunk. Ez a jelenség a Balaton vízére is igaz, ezért nem árt az óvatosság.

A Balaton egész területén él egy ingyenesen hívható telefonszám: 1817. Ezen kérhetünk tájékoztatást a várható időjárásról és viharjelzésekről, továbbá segélyhívásra is használhatjuk, ha balesetet vagy veszélyhelyzetet észlelünk a tavon és a partszakaszon - mondta el Bíró Gábor.

(Nyitóoldali képünk illusztráció.)

Olvasóink írták

 • 2. verembele 2011. június 23. 16:33
  „Tisztelettel:
  .....UGYE ÖKÖR ISZIK MAGÁBAN...főleg vizet...pfúúúúújjj
  Kis kölökként a tengerimalacomat kipróbáltam víz alatt..kelleténél hosszabb ideig. A marhája megdöglött.
  Pedig segítettem neki. Minden nyílását bedugtam vattával.
  Nevét meghazudtolva, "Tengeri malac" egy akváriumba is belefulladt.
  Mi emberek okosak vagyunk mi....persze...
  Üdv.”
 • 1. HarconaMarcos 2011. június 23. 08:58
  „Kegyetlen gyilkos ez a Darwin.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit üzennek a SzFeszt fellépői?

Jamie Winchester, Lord, Cascada, Rebuplic, Magna Cum Laude. Mi a közös bennük? Persze, az… Tovább olvasom