Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Tragédia után: vádemelést javasol a rendőrség

Győr-Ménfőcsanak - A megyei krónika minden valószínűség szerint az év legszörnyűbb baleseteként jegyzi majd a 2008. május 21-i tragikus reggelt, amikor egy 43 éves győrújbaráti asszony hatéves kisfia szeme láttára halt meg.
Fatális véletlen volt, amelyhez azonban valakinek hibáznia kellett – hamarosan a végéhez ér az a rendőrségi vizsgálat (az iratismertetés van még hátra), amely ezt hivatott tisztázni.

A rendőrség várhatóan vádemelési javaslattal továbbítja az ügyet az ügyészségre; a vétkes az a sofőr, aki nem rögzítette megfelelően a vasrudat, így az elszabadult s a szembejövő autó szélvédőjébe csapódott. Az érintett az első pillanattól elismerte felelősségét. A Btk. szerint egytől öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható, de természetesen az enyhítő körülmények (például beismerő vallomása) ezt lényegesen befolyásolhatják. 

A Kisalföld május 22-én a címoldalon számolt be a Ménfőcsanakon történt tragikus balesetről.
A Kisalföld május 22-én a címoldalon számolt be a Ménfőcsanakon történt tragikus balesetről.Bizonyára sokan emlékeznek a hírre: aznap reggel fél kilenckor Ménfőcsanakon, az úthibákkal teli Hegyalja úton egy platós Toyota furgon 47 éves győrújbaráti vezetője egy szál 6 méter hosszú vascsövet szállított faluja felé. Az úton lévő gödör azonban megdobta a járművet, a csak egyik végén rögzített cső keresztbe fordult, s lecsúszott a platóról. Szerencsétlenségére éppen akkor ért oda Renault Meganjával a 43 éves, Ménfőcsanak felé tartó győrújbaráti édesanya.

A lezuhanó vascső dárdaként döfte át az autó szélvédőjét, majd belefúródott az asszony fejébe, szétroncsolva azt. A vétlen vezető fel sem tudta fogni, mi történt, azonnal meghalt, majd a Renault irányítás nélkül a mintegy 50 méterre lévő villanyoszlopnak ütközött, s azt tőből kitörte. A nő hátsó ülésen utazó 6 éves kisfiát a mentők könnyebb sérülésekkel szállították kórházba.

A balesetet okozó férfi már a helyszínen elismerte, hogy miután a közeli vaskereskedésben megvette a csövet, felrakta a platóra, az egyik végét a láncos dobozban rögzítette, a másikat a tartókeretre fektette. A helyszínen zokogva vádolta magát, tisztában volt vele, milyen tragédiát okozott azzal, hogy nem kötötte le a cső másik végét, így az fel tudott pattanni, amikor a nagy gödörbe hajtott.

Felelősségét a rendőrségi vizsgálat idején végig elismerte – mondta tegnap a Kisalföldnek Sólyáné Farkas Friderika alezredes, a Győri Rendőrkapitányság közlekedési osztályvezetője, aki hozzátette: a vizsgálatot a maguk részéről befejezték, a szakértői véleményt megkapták.

A szörnyű baleset képei még most is kitörölhetetlenek az emberek emlékezetéből. Fotó: Kisalföld-archív, Krizsán Csaba
A szörnyű baleset képei még most is kitörölhetetlenek az emberek emlékezetéből. Fotó: Kisalföld-archív, Krizsán Csaba

A sofőrt halált okozó közúti baleset gondatlan okozásával gyanúsították meg, ami ellen sem ő, sem az ügyvédje nem tett panaszt.
Az iratismertetés van még hátra, majd az ügyet vádemelési
javaslattal továbbküldik az ügyészségre.

A Hegyalja úton most sem kisebb a forgalom, mint a baleset idején volt; az út rossz állapota az elmúlt negyedév alatt semmit sem javult. A baleset után megírtuk, hogy a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (RFT) által 2007-ben támogatott (a Magyar Közút Kht. állítása
szerint csak a tartalékprogramba sorolt) Ménfőcsanak–Győrújbarát–Nyúl 8311-es számú főút felújítására idén már biztosan nem jut pénzt.

Juhászné Árpási Irma győrújbaráti polgármester tegnap megerősítette: az RFT új elnökének, Balogh Józsefnek, illetve Medgyasszay László or-
szággyűlési képviselőnek a segítségét kérték – a nyúli polgármesterrel együtt – abban, hogy a jövő évi felújítási programba bekerülhessen az út. Elvi ígéretet kaptak erre, de a tragédiát mindez sajnos már nem feled-
teti.

Az érintett családok a baleset után nem kívántak a nyilvánosság elé állni, amit természetesen elfogadtunk. A faluban nyílt titok azonban, hogy a tragédia mindannyiukat megrázta, a vétkes sofőrt is, aki megbecsült tagja a szűk lakóközösségnek, s akit a rá váró büntetéstől függetlenül egy életen át kísért az aznapi esős május reggel. 

Olvasóink írták

 • 19. károsultakért 2008. augusztus 27. 19:43
  „Az elhunyt hozzátartozóinak szeretném kifejezni együttérzésemet, és ismételten felajánlom cégünk segítségét anyagi és nem vagyoni kártérítésük teljeskörű összeállításában és érvényesítésében. Tevékenységünk a károkozónak semmiféle hátrányt nem jelent, és a károsultak részéről pedig nincs költégkockázata. Személyes ismerőseik köréből aki igazán szeretne a K. Családnak segíteni a nagy bajban, kérem adja át ezt az információt és telefonszámot: 06-20/669-4763”
 • 18. tyetye 2008. augusztus 16. 11:26
  „semmi se kotelezo gondolkodni kellett volna.egy 500 ft os kotel miatt kellett megahalni a nonek amivel lekothették volna azt a szart.ennyi.gondolom nem ez volt az elso hogy csovet vitt.magyar utak szarok és?akkor mégjobban lekotom amit viszek nem?ennyi..még jo hogy elismerte a felelosségét.. a család meg élete végéig azon rágodik hogy ez miatt elvesztett egy jo embert.500 forint miatt.hu de ideges lettem............ja aztán ezután lehet gyilkolászni az utakon rá lehet fogni az utak állapotára barmok”
 • 17. Csanak 2008. augusztus 14. 00:07
  „Ugy látom rengeteg felelöse van egy ilyen balesetnek ,de a g.k vezetöje hogyan régzitse a kicsapodo csöszállitmányt ha ennek a feltételei nincsenek müszakilag szabályozval. Ismereteim szerint a mai napig nem kötelezö sem lánc sem kaloda szerü biztonsági kialakitás a kinyulo rakomány megfékezésére a raktér felett. Tisztelt nép ,ill KPM ez nem müszaki vizsga követelmény?”
 • 16. Zaraki Kenpachi 2008. augusztus 13. 23:14
  „Egy hibát egy ember nem követ el, mert nem tud. Minden hibához minimum két ember kell. Itt a sofőrön kívül az út állagáért felelős szaktárca is felelős, illetve minden olyan vezető személy, aki nem harcolja ki az aszfaltozást. Ha valakivel tragédia történik az ember élből a legaggreszívebb módon lép fel. Csak sajnos az emberi haragot nem azokra kell rázúdítani, akiket megtör az az eset, amiben okozóként kerülnek, hanem akik változatlanul ugyanúgy balesetveszélyesen közlekednek. Aki megáll azt könnyű elkapni.

  Sajnálom mindkét felet, de amíg az utak szarok, a jogosítvánnyal bírók felelőtlenek, addig mindig is lesznek balesetek sajnos. Az ember sokszor akkor jön rá tette súlyára, mikor már késő. Ez személygépkocsira, teherautóra egyaránt igaz. Amúgy én a cikkben nem látom, hogy a sofőr visszaeső. Nem kell bővítgetni.”
 • 15. dsfdsfds 2008. augusztus 13. 21:33
  „hozzá sem tudok szolni... nagyon ledöbbentő... és durva... hogy lehet valaki ekkora barom hogy nem képes lefogatni normálisan a rakományát, ilyentöl el kell venni a jogositványát egy életre plusz olyan birságot rászabni hogy élete végéig azt törlessze. aztán meg dögöljön éhen.”
 • 14. maruszia 2008. augusztus 13. 11:17
  „Igenis felelősségre kellene vonni az út karbantartásáért megbízott céget ( a nép ezek javításáért is adózik ,fizet ) tegyenek megfelelő lépéseket!
  Sajnálom mindkét családot, de a világon a legjobban azt a gyermeket aki mindezt átélte és látta saját édesanyját meghalni”
 • 13. Dr.Domjän Jozsef 2008. augusztus 13. 09:29
  „Azert az ut ilyen szintig valo lepusztulasaert is van, kell lennie felelösnek...ezt is vizsgalni kellene!!!!!!! A balesetben ok-okozati összefügges nem vitäs!!!! Dr. Domjan J. müszaki szakertö”
 • 12. Cady 2008. augusztus 13. 09:28
  „Néhány napja Győrben vártam a helyijáratra a színház mellett. Elhaladt egy kisteherautó előttem. Pár mp múlva óriási zaj: a tetejéről lezuhant pár óriási fémlap... Egyenesen a zebrára! Semmivel nem volt rögzítve!!!
  És ha vki ott, akkor akar átkelni? A rendőrök meg szó nélkül elkerülték...”
 • 11. orgona 2008. augusztus 13. 07:34
  „A hozzatartozknak mit jelent hogy most ezert 5 vagy 10 evet kap?Egy ember meghalt tragikus körülmenyek között sajnos,s ez semmivel nem karpotolhato.Szintem sajnalom a sofört de kapja meg melto bünteteset.”
 • 10. kate 2008. augusztus 12. 22:40
  „Minden esetben a sofőr a hibás . Az ő felelősége a rakomány megfeleleő rögzítése.
  De..... szinte nep mimt nap tapasztalom az ottani útviszinyokat siralmas.Ja és nem külömben az arra közlekedők 98% a nem tartja be a 30-as táblát Mennek mint a......Pedik célszerű lenne . A baleset előőt én sem foglalkoztam vele ,de az óta betartom plána ha a gyerekek is velem vannak. Ajánlom mindenkinek próbálja ki ugyanis, igaz pár másodperccel lassab ,de a kocsiban sem tesz kárt és biztoságosabb érzés úgy végig menni azon a szakaszon.

  Én azt gondolom ,hogy közvetve a közút kezelő is hibás ,mert egyszerűb kitenni egy táblát ,mint normálisan megcsinálni az utat.
  De az öszzes soför aki nem a megfelelő sebeséggel megy ott HIBÁS és bármikor történhet ott baleset ,elég ha egy picit az autót megdobja az egyik hepe-hupa és máris megtörténhet a baj. FIGYELJÜNK egymásra!!!!!”
 • 9. tarcus 2008. augusztus 12. 22:24
  „Az a helyzet, hogy kapja csak meg a maximális büntetést, mert tette olyan tragédiát okozott, amit nem lehet azzal elintézni, hogy megbánta és élete végéig bűntudata lesz. Nem neki kell anya nélkül felnevelni a kisgyereket és hiába "megbecsült tagja" bármilyen közösségnek, ő maga bevallotta, hogy addig sem kötött le semmilyen szállítmányt, úgyhogy útviszonytól függetlenül visszaesőnek minősül a hanyagságot illetően.”
 • 8. közlekedő 2008. augusztus 12. 11:32
  „T.anyu.: az adott esetben nem kellett hirtelen fékezni, és félrerántani a kormányt, az út viszont ritka gyatra állapotú. Az első számú felelős a sofőr, ezt nem vitatja senki, de az utak állapotáért mi az hogy soha nem vállal felelősséget senki?? Marha egyszerű mindig azt felelősségre vonni aki ott volt, ahogy ez fordítva is igaz. Tény, hogy eltérő mértékben de a sofőr és az út kezelője is felelős. Legalább most vegyék már észre milyen állapotú az az útszakasz.
  A politikának pedig igenis van köze mindehhez, ahogy a politikához is van közünk mint polgároknak. Minden összefügg mindennel. Persze ettől még az igazi felelős a sofőr a tragédiáért, de az út állapotáért is kéne felelnie valakiknek.

  Annyit az útfelújításokról, hogy ismerem mifélék szoktak lenni azon a környéken. Köszönjük abból nem kérünk! Nem ér semmit, nulla munka, kidobott pénz az ablakon. Vagy rendes munkát, vagy semmilyet!”
 • 7. Tajtianyu 2008. augusztus 12. 08:06
  „Ha sima úton haladt volna a platós kisteherautó és hirtelen fékeznie kellett volna,,vagy félrerántania a kormányt valamiért,akkor is lecsúszott volna a nemrögzített vascső,főleg ,hogy ilyen hosszú volt.Szóval ez nem az út hibája ,valóban.Ehhez a balesethez aztán semmi köze nincs a kormánynak,miért kell mindenáron belekeverni a politikát ?Mindazonáltal a sofőr elismerte a vétkességét.Sajnálatos tragédia,ami megelőzhető lett volna.”
 • 6. Folder 2008. augusztus 12. 07:51
  „Kap majd egy év felfüggesztettet és legközelebb leköti majd a csövet. Ő igen, a többi teherautós ámokfutó meg nem.
  Ha az lenne a büntetés, hogy 10 évet ül börtönben, akkor a többi is elgondolkodna és lekötné a csövet.
  Sajnos nálunk nincs visszatartó ereje a büntetéseknek.”
 • 5. sutiz 2008. augusztus 12. 07:20
  „Én nagyon sajnálom a sofőrt! Az ő élete is tönkrement. Éppen elég lesz neki azzal a tudattal élni, hogy miatta meghalt valaki.”
 • 4. jgabor 2008. augusztus 12. 07:14
  „Felesleges vádaskodni ez mindkét félnek tragédia. Nagyon sajnálom mindkét családot.”
 • 3. józsi 2008. augusztus 12. 06:59
  „Igaza van orgona-nak, minden esetben a gépkocsi vezetője felelős a rakomány megfelelő rögzítéséért, még akkor is, ha "csak ide vitte volna a közelbe"!”
 • 2. orgona 2008. augusztus 12. 05:49
  „Nem az uthibajabol törtent a balaset,hanem mint mindig emberi fellötlenseg,ami teny es sajnos az is marad!”
 • 1. kutykurutty 2008. augusztus 12. 01:07
  „Sajnálom az áldozatot, a hozzátartozókat, és egy kicsit a csőszállítót is. Ezt egy életen át nem felejti el. Valahol megint csak a kormány a hibás, hogy ilyen kibaszott szarok az utak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán: iskolák sorrendje

Győr-Moson-Sopron - Milyen teljesítményt nyújtanak az egyes megyei iskolákban a diákok? És mennyi… Tovább olvasom