Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 4°C

Tragédia a nászúton: `a hivatalokkal vívott harc újra és újra feltépi a sebeket´

Gyulai nászútjukra indult tavaly szeptemberben a győri házaspár, de soha nem értek oda – a Szarvas közelében történt frontális ütközésben a fiatalasszony életét vesztette. Mónika szülei és férje próbálják elfogadni az elfogadhatatlant és csendesen gyászolni, de az adóhivatallal, a bírósággal és a biztosítóval vívott harc újra és újra feltépi a lelki sebeket.


Somogyi Mónika és férje, Stangl Sándor három héttel esküvőjük után, szeptember 9-én indult nászútra, a friss házasok Gyulán akarták eltölteni a "mézesnapokat".

A szép jövőnek egy tragikus baleset vetett véget: útközben, Szarvas közelében egy Skoda Octavia áttért az ő haladási oldalukra, s frontálisan ütköztek. A győri pár Suzukiját a 33 éves fiatalasszony vezette, ő a helyszínen belehalt sérüléseibe. Férje a csodával határos módon könnyű sérülésekkel megúszta a balesetet.

A szülők egyetlen támaszukat vesztették el azon az őszi napon, Mónika emlékét ma már csak fotók és gyertyák őrzik.

A család fájdalmát az édesapa könnyeivel küszködve így fogalmazza meg: "Férje elvesztette a szeretett-szerető kedves társat, akivel együtt akart élni, akivel együtt akarták nevelni a gyerekeiket. Mi elvesztettük a gyerekünket, annak a lehetőségét, hogy unokáink legyenek.

Elvesztettük az ünnepek és kirándulások örömét, a jókedvű beszélgetéseket, a sok vidám órát. Mindent. Elvesztettük az életünk célját, értelmét." A tragédia óta lassan egy év telt el, de a gyászoló család sebei nem gyógyulnak.


Mónika és Sándor közös jövőt, gyereket tervezett.
Mónika és Sándor közös jövőt, gyereket tervezett.

Az első harcot áprilisban, az adóhivatallal vívta Stangl Sándor. Mint arról a kisalfold.hu májusban beszámolt: a totálkárosra tört autó után közel 50 ezer forintos gépjármű-öröklési illetéket szabott ki az adóhatóság, s csak a gyászoló férj méltányossági kérelmét elfogadva mondott le erről az összegről.

Ezután jött a május 19-i bírósági tárgyalás: a vétkes sofőr – négy gyermekére és alig 1 éves jogosítványára való tekintettel, s azt is figyelembe véve, hogy kölcsönkapott  autót vezetett – egy év három évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

"Egy év felfüggesztettet ér egy élet?" – teszi fel sírva a kérdést Somogyi Ferenc, aki az édesanyával és a férjjel együtt méltánytalanul enyhének tartja az ítéletet.

Mónika édesanyja, Somogyi Ferencné embertelennek és megalázónak érzi, hogy a biztosító fotót kér lánya sírjáról. Fotó: H. B. E.
Mónika édesanyja, Somogyi Ferencné embertelennek és megalázónak érzi, hogy a biztosító fotót kér lánya sírjáról. Fotó: H. B. E.


A nehézségek azonban még ezzel sem értek véget, a vétkes biztosítójával sem sikerült megegyezni a kártérítésről. –Igényeltünk anyagi és nem anyagi kártérítést is. Az előbbi megállapításához elküldtük a számlákat, amelyek igazolják a Szarvas és Győr közti utazások, a temetés és a sírkő árát.

A biztosító azonban nem hiszi el, hogy a lányunkat tisztességgel eltemettük, fotót kértek a sírjáról. Embertelennek érezzük a kérést, de eleget tettünk neki – mesélte az édesapa. Somogyi Ferencné hozzátette: – Azok után, hogy a számlával bizonyítható költségeket nem akarják megtéríteni, nem is tudom, hogy nem vagyoni kártérítést remélhetünk-e valaha. Általános gyakorlat.

"A biztosítónak lehetősége van arra, hogy a számlát csak akkor fogadja el a kár összegének bizonyítékaként, ha meggyőződött arról, hogy a számla kizárólag a szükséges költségeket tartalmazza, illetve valós tevékenységet takar. Annak ellenőrzésére, hogy a számlán feltüntetett szolgáltatás valóban megtörtént, a fényképfelvétellel történő dokumentálás ad lehetőséget.

A magyar biztosítási piacon ez az általános gyakorlat" – nyilatkozta a konkrét ügytől eltekintve az Allianz biztosító.

Olvasóink írták

 • 6. Goldmund 2011. augusztus 09. 09:11
  „Az, hogy kölcsönkapott autót vezetett a vétkes sofőr, szerintem nem kéne, hogy enyhítő körülmény legyen.

  Egyébként van egy tippem, hogy azért kérte el az autót, hogy kipróbálhassa, meghajtsa, mert egy Skoda Octaviát lehet hajtani. Aztán elvesztette uralmát a jármű felett, áttért a szembejövő sávba, a fiatal pár meg épp akkor jött szembe.
  Aki ilyen felelőtlen, az mire neveli a 4 gyerekét???”
 • 5. blise 2011. augusztus 07. 18:30
  „Őszinte részvétem a családnak!
  Dehogy a vétkes sofőr ilyen indokkal, ennyivel ússza meg a felelősségre vonást, az vicc! Ha velem történne ilyen, akkor egy ilyen ítélet után könnyen lehet, hogy önbíráskodnák.”
 • 4. pancser 2011. augusztus 04. 17:17
  „Döbbenetes tragédia minden érintett fél számára. Bizonyos dolgok a bürokráciában nincsenek tekintettel az emberi érzésekre, itt az emberek azt csinálják amit a törvény illetve a vállalat előír nekik. Ami egem legjobban zavar a halálos balesetek okozóinak enyhe büntetése. Gyakorlatilag büntetlenül meg lehet úszni egy gázolást, ez már nem az első eset. Ha belegondolok, hogy egy sima gyorshajtásért több százezer FT bünti jár egy halált okozó vétekért meg semmi nem jár. A felfüggesztés azt jelenti, hogy még bűnhődni sem kell. Mi köze a vétkes 4 gyerekének meg az egy éves jogosítványnak a büntetés kiszabásásoz?”
 • 3. hellószia 2011. augusztus 04. 11:44
  „Őszinte részvétem!!!!
  Mindenhez!”
 • 2. gig 2011. augusztus 04. 11:40
  „A "kedves" érintett biztosítónál is emberek dolgoznak, akiket egyszer majd eltemetnek. Ez az általános gyakorlat. Lehetne egy honlapot nyitni az ilyen sírok fotóiról. Csak úgy, a konkrét ügytől eltekintve. Hirtelen együttérzővé válnának ezek az emberéletkereskedők (vagyis a biztosítók).”
 • 1. Catherina 2011. augusztus 04. 11:07
  „Bürokrácia, ostobaság, kapzsiság, értelmetlen,gátakat emelő szabályok: - EMBER a neved!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falunapi mulatsággal ünnepel Győrság

A Győrsági Hagyományőrző és Lovas Egyesület segítségével szombaton rendezik meg Győrságon a lovas… Tovább olvasom