Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Tragédia: A mellény talán megmenthette volna a fiút

Bábolna - Épp egy hónapja annak, hogy kötelezővé tették a láthatósági mellényt a gyalogosok számára, s hiánya most tragédiához vezetett Bábolnán. A helyi lovasiskola diákja, Botond csak három napja lakott itt, felfedezőútra indult barátjával a sötétben...
Mindenki hallotta Bábolnán, hogy meghalt egy fiú, sokan csak a sziréna hangjára emlékeznek, de ha a csendes kisvárosban tragédia történik, annak azonnal híre megy. S ha elindulunk Ölbő felé, túl a híres bábolnai lovardán, néhány száz méter múlva látjuk már a karcagi diák emlékére kirakott gyertyákat, amelyeket megrendült osztálytársai helyeztek el a baleset helyszínén.

A tizenhat éves fiú tizenhét éves barátjával kocogni indult a sötétben. Mind a ketten fekete pulóvert viseltek a kivilágítatlan műúton, így az autós nem láthatta őket rendesen. A tatabányai, tizenhét éves diák súlyos sérülést szenvedett, míg fiatalabb társa a helyszínen meghalt.

Mementó: A társak azonnal keresni kezdték a fiúkat, akiket itt ütött el az autó. Fotó: Bertleff András

Ez a szikár hír, amit emberközelibbé csak a fiú társainak emlékezése tehet, bár a nyilvánosságtól mindenki kivétel nélkül elzárkózott. Név nélkül mesélték csak, hogy a Karcagról származó Botond mindössze három napja járt a helyi lovasszakiskolába, barátai máris megszerették.

A tragédia napján a két diák – a futóedzés közben – letért a lovardához tartozó útvonalról, s nekiindult a sötétségnek, hogy felfedezze a környéket. A csapatból többen keresni kezdték őket, de mire odaértek, már megtörtént a végzetes baleset, a két szerencsétlen diák a földön feküdt, s mellettük egy autó állt, amelynek vezetőjét láthatóan összeroppantották az átélt percek. Mire a mentők kiértek, már a felsős diákok is megpróbálkoztak az életmentéssel, de ekkor már minden késő lett volna.

A szomorú história túlmutat önmagán: felhívja a figyelmet a most életbe lépett törvény fontosságára. Akár gyorsan, akár lassan ment az autós, a láthatósági mellény nélkül esélye sem lehetett időben észlelni a két fiút, akik közül a szerencsésebben járt tinédzsert mára kiengedték a kórházból. Kamasz lelkében a történtek után örök seb marad, s Karcagon is gyász költözik a szívekbe.

„Én is ismertem Botit, egy angol csoportba jártunk és együtt röplabdáztunk!" „Nagyon sokan szeretnek, de egyszer még úgyis találkozunk!" „Egy vidám, megértő, nagyon jó ember volt, tele életcélokkal" – írják az internetes fórumozók Botondról, a szép emlékű lovas diákról, akin sajnos most már soha többé nem segíthet a mellény.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. boti volt diákja 2008. március 15. 15:59
  „G.I ez nagyon durva volt az a szerencsd, hogy nem tudom hol leóaksz mert legszívesebben megvernélek ilyenkor neked csak a hülyeségen jár az eszed neked van ennyi eszed engem nagyon megbántottál, mert nekem boti rokonom volt és tanárom”
 • 34. garics szilvia 2008. március 15. 15:47
  „én is ismertem botit tényleg egy nagy lelkű ember volt és mindenki nagyon szerete. engem és a barátaimat tenított és nagyon gyorsan megszeretük és amikor azt mondta, hogy elmegy mindannyian sírva fakadtunk :( és ezt nekem már nagyon sokan mondták, hogy egyszer majd úgyis találkozunk”
 • 33. karcagii 2008. február 10. 17:54
  „hát bocsi már h megszólom de Boti szeptemberben töltötte volna be a 17et.. csak ennyi.. a temetésén..hát voltak vagy 1000ren ha nem többen..annyira hiányzik!!! Nyugodj Békében!! :´(”
 • 32. FERGIE 2008. február 09. 00:34
  „Öszinte részvétem a családnak,és az ismerőseinek!”
 • 31. énnnnn 2008. február 06. 19:54
  „akkor nem tudom h mennyivel mehetett mert elvileg minden ruhadarab leszált rolla csak egy gagya maradt rajta... és ha 30-as tábla van és 30-cal meg akkor semi baj nem történik vagy probáld meg állíts oda egy bábut öltöztesd fel.. és akkor menny neki 30-cal meg vagy 60-al és megnézzük h lejön e rolla a ruha...
  és elvileg a kocsis azt irta h " rögtön befékezett ő hívta a rendőrt meg a mentőt"
  de én ugy tudom, h mikor berepült azt hitte h vadat üt el s ment tovább és az arra jövő buszon ülő iskolatársak szedték ki a kocsibol és ők hívták a mentőket ennyit erről de ha vaalki máshogy tudja akkor mondja......
  tuddd Boti h szertünk.. és nyugodj békében:´”
 • 30. karcagiiii 2008. február 05. 19:29
  „G.I. abba hagyhatnád..ha a te barátod halt volna meg így nem tom mit irnál..karcagon meghalt az élet.. síri csend van mindenhol..feketébe mindenki..az iskolákban képek mécsesek..és síró emberek vannak..még a tanárok is..Boti nélkül nincs élet..nagyon népszerű és senki se volt vele haragba..mindenki szerette..^^ a testvérét is ismerem össze van roppanva..unokatesói osztálytársai..és mindenki!!SZERETÜNK BOTI!!sohasem feledünk el!!bármit megtennék hogy visszahozhassalak!!de mostmár mindenkivel együtt lehetsz egyszeree és látod h mennyien szeretnek!! Nyugodj békében!Szivünkben örökké élsz..(L)”
 • 29. BARÁTJA 2008. február 04. 20:29
  „mekkora tusko vagy G.I.nem tudsz egy kicsit vissza fogni magadbol??? :"Kivilágítatlan műúton, este, fekete pulóverben!!
  Megdöbbentő hogy 17 éves embernek ennyi esze legyen."vegyél vissza magadbol”
 • 28. M 2008. február 04. 06:25
  „Nem tudom,hogy helyesen cselekedem-e,hogy írok.Aki gépkocsit vezet,Ő tudja milyen közlekedni!Magam is gépkocsivezetőként dolgozom.Reggel 06.05h-06.10h.Sötétség.Mögöttem autó jön,valamint velem szemben is.Mikor az autó mellém ér nem látok semmit,ezt hívják vak vezetésnek.És rögtön arra leszek figyelmes,hogy gond van,mert elütöttem egy vadat!Megállítom az autót és akkor látom,hogy ez nem vad!A két fiatal az én menetirányomnak megfelelően egymás mellett kocogtak.Mióta vezetek sok szabálytalankodóval találkoztam már,pedig van pár évem már!Nagyon-nagyon nehéz megélni egy ilyen tragédiát,ezt egész életemben cipelni fogom.Mindent megváltoztat!Életszemlélet,stb.Hogy ki hibázott?Őszintén sajnálom a fiatal fiút.Egyszer én magam is oda jutok és megbeszélem vele.Ezúton is kérek minden közlekedőt,hogy vigyázzon nagyon magára!Balesetmentes közlekedést mindenkinek!”
 • 27. Sportos 2008. február 02. 23:57
  „Nyugodjon békében. Intö jel lehet azoknak, akik elindulnak az éjszakában, remélem, hogy Ök jobban gondoskodnak magukról.”
 • 26. B.Zoltán 2008. február 02. 16:34
  „Nagyon sajnálatos ami történt! De higgyék el az autósoknak sem könnyebb. Sokszor a gyalogos meggondolatlanul kanyar után menetiránnyal megegyezően az uton botorkál. Kérdem én, maga gyalogos tán sose lépett gödörbe? Nem ment ki a bokája? De biztosan, az autós is "bele léphet ebbe a gödörbe vétlenül". S ilyenor nem egyszerű neki sem, ugynis ő egy életre szóló "bánkbáni" büntetést kapott.
  B.Zoltán.”
 • 25. gyakor 2008. február 02. 10:19
  „Kedves egy barát! Nem az "egyesek", hanem a többiek védelmében! Mindenki kivétel nélkül tragédiaként élte meg Boti halálát, többen részvétüket fejezték ki, ami ebben a helyzetben kevés vigasz.
  Sajnos érzelmileg és empatikusan nem vagyunk egyformák. Ezt el kell fogadni, főleg azoktól, akik már nem is akarnak változtatni magukban. G.I. hozzászólása is vélemény, a maga módján. Egyébként igazad van, hogy szóvá tetted, hátha gondolkodásra késztet.”
 • 24. "részvétem" 2008. február 02. 07:27
  „Csak a cimre szeretnék hivatkozni."A mellény TALÁN megmenthette volna a fiut"......Jolmondja a tiisztelt cikk iro TALÁN.Majdha változik a közlekedési morálunk TALÁN.”
 • 23. istván 2008. február 02. 07:13
  „Sajnálom a fiukat!de a hozzászolásokat olvasva eljutottunk egy problémához,melényel vagy nélküle.Én kerekezem minden nap több km-t.Van mellény is meg kisegtök is.Azt hiszik hogy ez érdekli a velem szemben jővő autovezetők egy részét,továbbra is reflektorral velem szemben.Vagy maguk szerint ha közlekedem a kerékpáruton mitgondolnak a szembe jövö auto tompitotra vált,ne gondolkodjanak nem nem vált 10-böl 8.
  Azt hiszi a jogalkalmazo hoztam egy törvényt és akkor már minden megvan oldva,annak csak azt szeretném mondani hogy akkor probáljon beszerezni öntapados fényvisszaverő tapétát.Olvastam vkinél,hogycak párszáz forintos dolgok,pont ez a baj.Válsunk szemléletet és majd jobb lessz.Nemszeretnék az auto vezető helyében lenni,de arrl mág sohasem hallott hogy este vagy rossz látási viszonyok között bejebb huzodom,mert bérmi elöfordulhat.”
 • 22. egy barát 2008. február 02. 02:31
  „Sokminden eszembe jutott....mikor sötétben, korán reggel közlekedem és az út közepe felé húzódok, ezzel is védve a kivilágítatlan gyalogosokat, bicikliseket...hogy a sebességemet úgy választom meg, hogy amennyire csak lehet, el tudjam kerülni a baleseteket...
  Sajnálom a sófőrt, hisz élete végéig "magával cipeli a súlyt", mint ahogy írta is egy másik oldalon.
  Hibáztak a fiúk, felvehették volna a mellényt, talán megmentette volna Boti életét. De annyit kérek, mindenki emlékezzen vissza, amikor 17éves volt...hogy indultak el futni? Láthatósági mellényben? Nem, ugye, mert még nemrég vezették be... És túlélték?
  Egy tragédia történt, egy szerencsétlen szörnyű baleset.
  Lesújtó, hogy egyesek ilyen helyzetben is leállnak veszekedni, és hogy hasonlókat kell olvasnom: "17 éves embernek ennyi esze legyen", és a legnagyobb baj, hogy nem csak nekem, hanem a közelebbi hozzátartozóknak, a családnak... Többen is hidegen, kegyetlenül leírták, hogy teljességgel a fiúk okolhatók, pedig nem is ismerik pontosan a körülményeket. Kíváncsi lennék, hogy reagálnának, ha az ő 17 éves kamasz hozzátartozójukkal történt volna mindez.
  Annyit mondhatok, hogy Botond egy nagyon kedves, szeretetreméltó, megértő fiú, igyekezett kerülni a konfliktusokat, és hogy másoknak gondot okozzon. Nagyon sokan szerettük, és sosem felejtjük.
  Megérdemli, hogy békében nyugodjon, nincs szükség arra, hogy itt néhányan még büntessék is, azért, amiért ő már jócskán, túlontúl megfizetett!”
 • 21. Hajni 2008. február 01. 22:31
  „Kedves gyakor! Feladom!”
 • 20. G.I 2008. február 01. 20:06
  „Kivilágítatlan műúton, este, fekete pulóverben!!
  Megdöbbentő hogy 17 éves embernek ennyi esze legyen.”
 • 19. Cseter János 2008. február 01. 19:11
  „Nem kedves "Hajni"! Önnek szerencséje volt, azért nem ütközött az özzel! A váratlan esemény előtt nem lehet megállni! A (6) sz. hozzászólásomban megítram a cikkhez illő véleményemet, s az megfelel a körülményeknek. Természetesen a kivezényelt szakemberek engem fognak igazolni, e szomorú és megfordíthatalan eseménynél. Hiába neheztel rám és próbál meggyőzni az ellenkezőjéről! Elékpzelte, hogy hány gépkocsivezető rója éjszakánként az utakat? No, és hány gázol el fekete ruhás, vagy kivilágítatlan kerékpárosokat? Ugyan is, ha nem lehetne észlelni Őket a belátható utszakaszon, akkor nap mint nap ezzel lennének tele az újságok! Az írásaim valóban nemmkötelező végig olvasni,hioggyen a "gyakor"-Ő igazán egy értelmes egyén!”
 • 18. Kata 2008. február 01. 19:02
  „Kedves ombi!

  Nem a legjobb ehly ez a cikk a vitára, de ne haragudj már, milyen újságírói arrognaciáról beszélsz? Abszolút nem érezni ezt a cikkben, pedig igen kritkusan olvasom a Kisalföld írásait. Jó, hogy nem mindjárt kikiáltod valami szemétnek ezt az LB-t, mitnha ítélkezett volna bárki felett.”
 • 17. gyakor 2008. február 01. 18:40
  „Kedves Hajni!
  Sajnálom, hogy ezen szomorú esemény kapcsán vagyok kénytelen, nem témába illő dologról szólni.
  A társalgásnak, vitatkozásnak vannak szabályai (írott és íratlan). Ha már többszöri kisérlete befulladt, mert nem tud észhez téríteni (önhibáján kívűl) állandóan okoskodó, mindenben tudálékos egyéneket, a saját érdekében adja fel. Tudom, hogy ez vérmérséklet kérdése. Javaslatom: azt nézze mindíg, hogy ki mondja és tovább ne olvassa. Higyje el működni fog.
  Az esettel kapcsolatban: Mindaddig, amíg konkrét tények, eseménysorozat nem kerűl nyilvánosságra, tehetünk mi okos kinyilatkoztatásokat. Az áldozat nem támad fel, a sofőr lelkiismerete nem nyugszik meg. A mi lett volna HA, itt már késő.”
 • 16. ombi 2008. február 01. 18:22
  „Kedves L.A.,
  a baleset valaki(k) hibázása miatt történt. A fiúk rettenetes büntetést kaptak meggondolatlanágukért, mérhetetlenül nagyobbat, mint amekkorát vétettek.
  Az autót vezető ember számára néhány tized másodperc állt rendelkezésre, hogy eldöntse, mit tudna tenni az ütközés elkerülése érdekében, ezt az időt talán növelhette volna, ha valamivel lassabban hajt. Szörnyű teher lesz ez már a lelkében.

  Laczó Balázs leült a számítógépéhez, és le merte írni az általam kifogásolt mondatot, amivel MINDEN felelősséget a fiúkra hárított! Utána bizonyára átolvasta, majd miután rendben levőnek találta, továbbította. Mindezt akkor, amikor a vizsgálat nyilvánvalóan nem zárulhatott még le, pedig az ő számára több idő állhatott rendelkezésre, mint pár másodperc. S lám, az áldozat barátja máris újabb információt árult el nekünk...

  Ez az arrogáns újságírói (erősjárműves) magatartás volt az, ami az első hozzászólásom megírására késztetett. Kapásból a gyalogosra hárítani, hiszen az út az autóké!
  Utóbbi szavaidból látom, Te ennél felelősebben gondolkozol, a közlekedés rendjével, kultúrájával kapcsolatos szavaiddal egyetértek.
  Üdv!”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A biztosítók halasztanak, a rendőrség igazolást kér

Győr-Moson-Sopron - Lejárt a biztosítót váltó autósok kötelező gépjármű-felelősségbiztosítójának… Tovább olvasom