Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Tradícióit őrző iskola a Radnóti

Nem mindennapos programokkal kezdődik az idei tanév a Radnóti Miklós nevét viselő győri általános iskolában. Fennállása százesztendős évfordulóját ugyanis az intézmény a mostani diákok számára szeretné emlékezetessé tenni.
Az egyik teremben muzeális értékű, az elektromosság, a vákuum demonstrálására alkalmas kísérleti eszközök, palatáblák, tintatartók sorakoznak, a másikban korszerű számítógépek várják a nyári szünet után újra iskolapadba ülő nebulókat. Ekkora különbség lenne osztályonként a győri Radnóti Miklós Általános Iskola tanszerellátása terén? Nem erről van szó, hanem arról, hogy az intézmény kiállítással idézi fel évszázados múltjának fontosabb eseményeit. A névadójának emlékéhez méltó tradíciókat őrző Radnóti múltja ugyanis 1903-ig nyúlik vissza. Akkor döntött a városi közgyűlés a fiú polgári iskola megalapításáról. Az azóta eltelt idő alatt persze több „viszontagságot", névváltoztatást, összevonást élt meg az intézmény. A háború idején például hadikórházként működött, negyedszázada pedig emeletráépítéssel bővítették.

Az iskolaalapításkor jó döntés született, ezt Erdődi Rudolfné igazgató szerint az eltelt időszak eredményei bizonyítják. Elmondta azt is, hogy az intézménynek jelenleg mintegy négyszázötven tanulója van és arculatát mindig is az idegen nyelvek magas színvonalú oktatása határozta meg. A hagyományok tisztelete hatja át a jubileumi ünnepségsorozatot is, amely már az év első részében, az előző tanévben elkezdődött, tudtuk meg Rafainé Roll Zsuzsanna igazgatóhelyettestől. Több játékos programot, tanulmányi versenyt tartottak és a gyerekek kifesthették az iskolaudvar falát. A pedagógusok ötleteket is gyűjtöttek a tanulóktól, hogy a megemlékezések szervezésénél kívánságaikat figyelembe tudják venni. Talán az ilyen „apróságok" miatt is ragaszkodnak családok generációkon át a Radnótihoz. Az egyik megsárgult felvételi naplóban például egy olyan nagypapa nevét is megtalálták a kiállításrendezők, akinek a lánya jelenleg az iskolában tanít, unokája pedig oda jár.

Kiállítás és jubileumi emlékműsor

Az iskolatörténeti kiállítást szeptember 4-én, csütörtökön délelőtt tizenegy órakor nyitják meg ünnepélyes keretek között a fából faragott emléktábla avatásával egy időben. A tárlatot a megnyitás utáni héten tekinthetik meg az érdeklődők hétköznapokon délelőtt kilenc órától délután fél ötig. A jubileumi emlékműsort a diákok szeptember 5-én délelőtt nézhetik meg. Délután öt órára pedig a szülőket, a régi kollégákat, vendégeiket várják az iskola vezetői a Richter-terembe, ahol a volt és a jelenlegi tanítványok mutatják be közös műsorukat. Így a közönség, többek közt néptáncosoknak, színjátszóknak, angol és német nyelven előadott zenés, mesés produkcióknak tapsolhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanévkezdet segítséggel

Pontos adat nincs arról, ma hány kiskorú él valamilyen okból hátrányos helyzetben, ám a segélyezési… Tovább olvasom