Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

`Továbbvinni a hitet´ - Így emlékeztek a forradalom hőseire Győrben - képriport

"Minden forrás azt igazolja, hogy a forradalom alapélménye a nemzeti egység volt, és a felszabadultság boldogsága" - mondta Borkai Zsolt a városi megemlékezésen. Videó.


Az emlékezés és a koszorúzások jegyében teltek kedden a győri városi ünnepségek az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegve.

Az önkormányzat vezetői előbb Szigethy Attila emléktábláját, majd domborművét koszorúzták meg, majd a a Golgota emlékműnél Borkai Zsolt polgármester mondott beszédet.

"Ünnep csak az lehet, amit a nemzet a szívébe fogad" - utalt arra, hogy minden évben sokan emlékeznek az 56'-os hősökre, akik a "jövőért szóltak", s "azt várják tőlünk, hogy hűek legyünk az elveikhez, értékeikhez, s tovább vigyük a hitet".


Videó: Cseh Róbert.


Borkai a szabadságharc kapcsán kiemelte az akkori jelszavakat: egységesség, tesvériesség, szeretet, "ez kötötte össze az embereket".

Mint mondta, a forradalom alapélménye a nemzeti egység volt. "Az emlékezés fáj, de erőt ad" - folytatta beszédét, majd városáról beszélt. "Győr attól erős, hogy a jövő építésén közösen dolgoznak az itt tevékenykedők" - jelentette ki.

A keddi ünnepségen ott volt az a lyukas magyar zászló is, mely 1956. október 25. és november 4. között a győri városházán lobogott, majd megjárta Hollandiát és Kanadát, míg végül visszakerült a városba. "A múlt, a jelen és a jövő találkozik ebben a zászlóban" - mondta a polgármester.

Az egykori forradalmi győri lyukas zászló - fotók: Cseh Róbert.

Borkai Zsolt, Győr polgármesterének teljes ünnepi beszéde

"Beszéld el nekem a múltat, s megismerem belőle a jövőt!"

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Emlékező Győriek!

Konfucius gondolata örök érvényű igazságot fogalmaz meg.

2012. október 23. van ma. 56 év telt el 1956 őszének eseményei óta. Minden évben összejövünk ezen a napon, hogy emlékezzünk, koszorúzzunk, a múltnak tisztelettel adózzunk. Minden évben találkozunk itt a Golgotánál, az emlékműsor feleleveníti a történelmet, a polgármester elmondja az ünnepi beszédet, a koszorúzók elhelyezik a megemlékezés zászlóit és virágait.


Így emlékeztek a forradalom hőseire Győrben - fotók: H. Baranyai Edina.

Ma már október 23. törvény erejénél fogva is ünnep, munkaszüneti nap. Mi mégis sokan vagyunk ma itt! Évről évre sokan jövünk össze ünnepelni. És nem azért, mert október 23-án nem kell iskolába, vagy dolgozni menni. Nem azért, mert ezt számunkra bárki is kötelezővé teszi! Törvény erejénél fogva ugyanis nem lehet nemzeti ünnepet elrendelni. Nemzeti ünnep csak az lehet, amelyet a nemzet a szívébe fogad, az emberek átszellemülnek az emlékezés pillanataira, és gyermekeink is tudják, mit köszönhet Magyarország azoknak a napoknak! Ezért vagyunk ma itt! Ezért hozzuk el gyermekeinket, unokáinkat és ezért beszéljük el 56 hőseinek történetét!

És ahogy Konfuciusz is mondja: elbeszéljük a múltat, erőt merítünk belőle, és talán megismerhetjük általa a jövőt is! 1956. október 23. történései ugyanis a jövőnek szóltak, a pesti srácok értünk, Magyarország jövőjéért harcoltak!Videó: Oxygen.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A jövő csupa múltból áll! – hangzik a jól ismert idézet!

1956 hősei azonban nem azt várják tőlünk, hogy kívülről fújjuk az események lefolyását! Nem is azt, hogy név szerint ismerjük őket! Egy valamit azonban joggal várnak: Azt, hogy hűek legyünk elveikhez, az általuk képviselt értékekhez, és továbbvigyük azt a hitet, és egységet, amellyel a magyar nép jövőjéért áldozták életüket! A történelem már sokszor bebizonyította, hogy a magyar nép különleges erővel és hittel bír, amely ha kell, lerombolja a falakat, megállítja az elnyomókat, vagy itt Győrben akár: a fél holdat teli holddá alakítja, elűzve ezzel az idegen hatalmat.

56 évvel ezelőtt is vér folyt Magyarországon. Diákok, pedagógusok, mérnökök, családapák, katonák, egyszerű emberek vére! Az életüket áldozták a szabadságnak, nekünk, a jövőnek! A szabadságvágy elnyomta a félelmet, az igazságérzet elapasztotta a könnyeket. A magyar emberek az egész világnak mutatták meg, hogy a szív, az összetartozás és a haza mire is képes.

Jakab Zoltánt az 1956-os eseményeket megélő, egyszerű budapesti mérnökembert idézem:

`Olyan feledhetetlen összetartozás- és együvé tartozás-érzése volt az embernek, hogy ez a mindig széthúzó magyarság végre egységes tudott lenni. Minden ember a testvérének érezte a másikat. Amikor sorba álltunk akár kenyérért akár vízért, vagy valami élelmiszerért, egymást előre engedő előzékenységgel fordultak egymáshoz az emberek. Valami csodálatos, katartikus érzés volt az emberekben. Mintha valami ezeréves átoktól vagy bűntől szabadultunk volna meg. Dávid legyőzte Góliátot.´

Tisztelt Emlékezők!

Jakab Zoltán egy azok közül a magyarok közül, akik ott voltak a forradalmi eseményekben, akik személyesen is megélték a történelmet. Sokféleképpen emlékezhetett volna vissza, azonban neki a legfontosabb: a magyar nép egységessége volt. Miközben életéért, hazájáért és szabadságáért küzdött, maga is felismerte, hogy mitől tudott igazán erős lenni a magyar nemzet azokban a pillanatokban.

`Igazi, belső felszabadultság érzése volt az a határtalan türelem és szeretet, amely az embereknek egymáshoz való kapcsolatában is kifejezésre jutott. Sajnálom az utánam jövő generációt, hogy ezt az érzést nem élték át. Mert ilyen nagyon ritkán adódik egy nemzet életében. Világtörténelmi jelentőségű esemény volt ez. Bele kell borzongani´ – folytatja visszaemlékezéseit.

1956 hősei, a pesti srácok, az ifjak és idősek felismerték az összefogás és a magyar szív erejét. Nem kérdeztek, nem kérkedtek, nem akartak mást, csak egy független, szabad magyar hazát. Kulcsszavaik pedig ma is fülünkben csengenek: egységesség, testvériesség és szeretet! Mindez összekötötte a fővárossal a vidéket, a diákot a munkás emberrel, a nemzetőr honvédet az értelmiségivel, a pesti srácokat a megbélyegzett polgárokkal! Erről tanúskodott a teherautókon szállított élelemosztás, az állandó véradás, a kilőtt kirakatok mögött ki nem rabolt bolt, vagy az érintetlen becsületkassza! De tovább sorolhatnám azokat a tényeket, amelyek jellemezték a mi magyar októberünket!

Kedves Győriek, kedves Vendégeink!

Minden forrás azt igazolja, hogy a forradalom alapélménye a nemzeti egység volt, és a felszabadultság boldogsága. 1956. október végén az az érzés, hogy együtt van a nemzet, együtt van az ország, mindennél erősebb volt. És mindenki felszabadult, mert végre, hangosan és nyilvánosan, kimondták az igazságot.

Október hónap talán a magyar történelem legtragikusabb hónapja. Ennek ellenére azonban október 6. és október 23. a nemzetté kovácsolódásunk és magyarságtudatunk bástyája. Mert az emlékezés fáj, ám erőt ad. A múlt olykor véres, azonban hittel tölt el! 56 évvel ezelőtt végül győzött a nagyobb, a kegyetlen, a hatalmasabb. De soha nem tudja tőlünk elvenni azt, hogy a magyar magyar, a nemzet nemzet, a haza haza maradt!

Tisztelt Emlékezők!

1956-ban a magyarok változást akartak, le akarták váltani a szovjet hatalmat, helyre akarták állítani az igazságon és a szabadságon nyugvó törvényes rendet. A forradalom alapkövetelését az egész nemzet osztotta: vissza kell szerezni Magyarország függetlenségét. Az önkényuralom helyett szabadságjogokat, önrendelkezést, szabad választásokat akart mindenki. Az 56-os forradalmárok valójában Magyarország jövőjéért harcoltak, a maguk jövőjét, és a mi jelenünket építették. Ezért válhattak nemcsak a magyarok, de az egész világ szemében is hősökké.

A magyarság történelme során mindig elérkezik az a pillanat, amikor új, mélyebb összefüggésben jelennek meg a múlt eseményei. A hősök útján, a magyar nép tehetségéből és hitéből fakadóan mindig eljutottunk oda, ahonnét a múlt minden lépése értelmet nyert, és ahonnét a folytatást is megláthattuk. Halljuk hát meg a hősök szavait! Tiszteljük meg őket azzal, hogy megfogadjuk üzenetüket: egységesség, testvériesség, szeretet!

Bízom benne, hogy itt, szűkebb környezetünkben is egyszer mindenki meghallja ezeket a szavakat. Rádöbben, hogy Győr attól erős, és attól áll stabil lábakon, hogy a jövő építéséért nap, mint nap közösen dolgoznak az itt tevékenykedők: egységben, szeretetben. Mindig lesznek, akik önös céljaik érdekében megpróbálnak árnyékot vetíteni sok ember munkájára, mindennapos áldozatvállalására. Szavaikat azonban mindaddig elfújja a szél, amíg a győri emberek 56 hőseihez méltóan egységben, szeretetben, közös jövőt építenek!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Október 23. ma már nem csak a forradalom emléknapja, hanem ténylegesen a magyar szabadság ünnepe is! Már 1956-ban megfogalmazódott a teljes nemzeti szuverenitás igénye, végül 1989. október 23-ig kellett rá várni. A mai napon a szabadságot ünnepeljük, amelyet féltenünk, óvnunk kell ma is. Sokan az életüket adták Magyarország szabadságáért, tartozunk nekik annyival, hogy míg élünk, és míg világ a világ óvjuk, féltjük és teljes tartalmában megőrizzük!

Bár sokáig próbálták tagadni, meghazudtolni, és elnyomni, azonban 1956-nak mára megvannak a szimbólumai, a jelképes helyei. A Műegyetem aulája, ahonnan október 23-án a tüntető menet elindult, a Bem szobor, ahová érkezett. A harcok híres helyszínei, amelyekről minden magyarnak 56 jut eszébe: a Széna tér, a Corvin köz, a Kilián laktanya. A közismert jelszavak. S mindenek előtt a lyukas zászló. Van egy fénykép, talán Önök is jól ismerik, amely bejárta az egész világot. Azt ábrázolja, amikor egy csapatnyi magyar forradalmár éppen a magyar zászló közepéből vágja ki a diktatúra szégyenfoltját!

Kedves Győriek!

2012. október 23. különleges ünnepnap Győrnek. Itt van ugyanis velünk az a lyukas győri zászló, amely 1956. október 25. és november 4. között lobogott a győri Városháza erkélyén. Hihetetlen érzés belegondolni, hogy 56 évvel ezelőtt ez a zászló ténylegesen a forradalom jelképe volt! Bárcsak mesélni tudna nekünk... A forradalom leverését követően megjárta Hollandiát, Kanadát, majd 2004-ben tért vissza Győrbe. A Magyar Nemzetőrségnek köszönhetően az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulóján a zászló ismét itt van. Múlt, jelen és jövő találkozik benne.

`Szeressétek ezt a zászlót, Híven szeressétek.
Fonjatok rá hőstettekből Új koszorút, szépet!
Hadd lengje be dicsőséggel Kárpát ősi ormát,
És hirdesse, hogy feltámad Szép Magyarország,
Régi Magyarország...´

Adja az Isten, hogy így legyen, ezt kívánom mindannyiunknak, mindannyiunk által! Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Borkai Zsolt

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. háté 2012. október 25. 20:59
  „Érdekes, a múlt valahogy visszaköszön! - de így?
  A műlovas, mint egy ÁVH-s ügynök, feltűrt nyakkal!”
 • 30. Pretorianus 2012. október 24. 13:39
  „29. Ambar 2012.10.24. 11:29
  Szép hosszú litániát írtál, és elég negatív hangon. Én leírom a véleményem két ! mondatban:
  ´56 a miénk,magyaroké,kit érdekelnek ilyenkor a megélhetési politikusok! Nélkülük nem tudtál megemlékezni?”
 • 29. Ambar 2012. október 24. 11:29
  „Sajnos 56-ról több a hazugság mint a valóság.A jelen kitüntetett nagy hősök sehol sem voltak akkor, csak ma jól helyezkednek!Egyébként amikor a forradalom indult valódi összefogás volt ! És tényleg mindenki hitt abba hogy jó ügy kezdődött.Sok ember esett áldozatul,ők nem hősök hanem áldozatok voltak.Sokan sebesültek meg ártatlanul!De ő közülük kevesen lettek hősök ,kitüntetettek mert nem lettek szekértolói egyik pártnak sem.Pokorni lett a hős ,ő aztán sokat tett,nagyon megérdemelte a magas kitüntetést.De voltak közönséges gyilkosok is akik hősök lettek még koszorút is kaptak az ünnepen a 301 -e parcellában.Ünnep ezért nem ünnep az emberek nagy többségének.A napi politikai érdekeknek használják az ünnepet .Politikusok többsége igazából nem tiszteli 56-ot, csak ünnepi szövegnek használják egy két mondatban a napi politika mellett.”
 • 28. sineiraetstudio 2012. október 24. 11:27
  „Megint rajtunk nevet a világ, Ilyen butaságot, hogy a kormány mellett szerveznek tüntetést, sehol nem hallhattunk. A " széles" mosolyú milliárdos inkább az éhezőknek juttatta volna azt a pénzt, melyet a külföldről, s hazánk különböző részeiből ideutaztatott emberek szállítására fordított. A békemenet első sorában vigyorgó rokkernek úgy látszik megoldódott a 45 milliós devizatartozása. Így aztán ő valóban felszabadultan ünnepelhetett a Népszabadság egykori újságírójával, Bayer Zsolttal.”
 • 27. Pretorianus 2012. október 23. 23:04
  „23. Rémuszbácsi 2012.10.23. 21:45
  És minden bizonnyal azért voltak olyan életvidámak, mert a kendermagos főnökük vegetáriánus füvet osztott nekik. :))) Na,belőlük sem kérünk... Pár éve még a könnyű drogok legalizálásáért harcolt,most meg elhiteti veletek,hogy értetek. :) Kutyából nem lesz szalonna,füves gyerekből pedig normális ember...”
 • 26. gallyas22gy 2012. október 23. 22:44
  „én meg azt útálom,hogy mindíg ki lehet használni,ki lehet ezeket az ünnepeket sajátítani az éppen aktuális párt érdekek megtámogatására.úgy lehet forgatnia múlt eseményeit,ahogy éppen tetszik!! Ettől nekem tudathasadásom és hányingerem van,és ha szeretném is,nem tudom átadni magam az őszinte ünneplésnek”
 • 25. háté 2012. október 23. 22:26
  „23--de a békemenet átlagéletkora 60 év körül volt, -
  A békemenet /fidesz-kdnp/ nyugdíjasai, ingyen társassasutazásokat, ebédeket kapnak, mint a komcsiknál, - hiszen egy "vérből" valók!”
 • 24. Mankapunka 2012. október 23. 22:20
  „Rémuszbácsi

  Híradóban,mikor a felállított hajú csávó mondta a dumát az MSZP-nél,akkor rajta volt tényleg a zakóján,én is felnevettem,mikor megláttam.”
 • 23. Rémuszbácsi 2012. október 23. 21:45
  „Pacalpöri !
  Nemigen érdekel az egész, de a békemenet átlagéletkora 60 év körül volt, míg a millásoké 40.
  Az előbbin hátizsák-szendvics (utaztatott) nyugdíjasok, a másikon életvidám (bizakodó) fiatalok.
  Egyébként is honnan vetted a kokárdát? Kossuth címeres kitűzőről volt szó. (ha jól olvastam egy másik fórumon)
  Remélem 2014-ben nem lesz itt tovább sem Orbán, sem Mesterházy.”
 • 22. Vale 2012. október 23. 21:41
  „Kövér László - MSZMP tag, a Központi Bizottsághoz tartozó társadalompolitikai intézet munkatársa, és a Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa (MISZOT) alelnöke
  Járai Zsigmond - MSZMP-tag
  Matolcsy György - MSZMP-tag
  Martonyi János - MSZMP-tag
  Pintér Sándor - MSZMP-titkár
  Schmitt Pál - az Országos Testnevelési és Sporthivatalnak (OTSH) alelnökeként miniszterhelyettes a Lázár-, majd a Grósz kormányban
  Hoffmann Rózsa - MSZMP-tag
  Mikola István - MSZMP-tag, a Hazafias Népfront alelnöke
  Stumpf István - MSZMP tag, a Hazafias Népfront alelnöke
  Fónagy János - MSZMP-tag
  Vonza András - MSZMP-tag
  Ligetvári Ferenc - MSZMP-tag
  Chikán Attila - MSZMP-tag
  Boros Imre - MSZMP-titkár
  Turi-Kovács Béla - MSZMP-tag
  Harrach Péter - MSZMP-tag
  Kerényi Imre - MSZMP alapszervezeti titkár, moszkvai nagykövet
  Pozsgay Imre - MSZMP KB-tag
  Szűrös Mátyás - MSZMP KB-titkár
  Boross Péter - MSZMP-tag
  Balogh Gyula - MSZMP-tag
  Csintalan Sándor - MSZMP-tag
  Orbán Viktor - gimnáziumi, majd egyetemi KISZ-titkár
  Varga Mihály - KISZ-titkár
  Rogán Antal - KISZ-titkár
  Deutsch Tamás - KISZ-titkár”
 • 21. Mankapunka 2012. október 23. 21:29
  „Igen a magyar csak ehhez ért,mint joszob személye. Érdemit nem tud mondai,csak azt tudja,hogy milyen a másik.

  Remélem joszob kilested,hogy a szomszéd evett e rendesen,és megfürdött.”
 • 20. BJ.MÓVÁR 2012. október 23. 20:54
  „Szidjátok az MSZP-t, aztán lehet,hogy a FIDESZ-ben több MSZMP párttitkár,meg KISZ titkár van.A kormány is tele van velük,ez ám a köpönyegforgatás! "tiszteletre" méltó "becsületes " emberek! Úgy manipulálják az embereket,hogy tanulmányt lehetne írni róla!!! A kormány dölyfös,akarnok,erőszakos viselkedésén nincs mit csodálkozni!A Kommunizmusban is vezetőnek készültek,törtettek,és ha nem lett volna a gyalázatos 89-es gengszterváltás,és még mindig a kommunizmust építenénk, akkor is ott tülekednének a húsos fazéknál,miniszteri posztokban!! Ezért tartunk itt,és ezért lopták szét az országot.Most meg a fejünk fölött hozzák,a saját törvényeiket,alkotmányukat,munka törvénykönyvüket,választási törvényüket természetesen a mi "érdekünkben"”
 • 19. háté 2012. október 23. 20:49
  „A fidesz-kdnp-hatalom, kistestvére a mszp-szdsz-nek! - ugyan azt a hatalmi elitet szolgálják, a magyarság ellen.
  Zorbán és bandája /helyi szinten is!/megtanulta a komcsiktól, hogyan lehet szóban elhülyíteni az embereket.
  (csak meg kell nézni származásukat, komcsik,-munkásőrök az őseik)
  Úgy hazudnak, mint a vízfolyás. - mint elődeik 56-ban!”
 • 18. joszob 2012. október 23. 20:43
  „Mankapunkával és niccolóval arra a szintre süllyedt ez a fórum is, ami épeszű emberben undort kelt...”
 • 17. Mankapunka 2012. október 23. 20:11
  „Látod Hunicum,megint csak mellébeszélsz,ez itt a gond.”
 • 16. Csetneky 2012. október 23. 19:54
  „Szegény Mszp-sek azért nem tudják, hogy a kokárda nem 1956 jelképe, mert ők akkor a másik oldalon harcoltak. Éppen ezért nem értem, mit is ünnepelnek ők október 23-án? Az ő ünnepük november 4-én van. Meg 7-én.”
 • 15. pacalpöri 2012. október 23. 19:30
  „Van itt akinek olyan sötétség van az agyában, akár az MSZP mostani elnökének!!!
  Az az idióta kokárdát tett ki :-).... :-(
  Véleményem, hogy el van tévedve, de miért nem próbálták azt az általuk megerősödött sok-sok taggal bővült szimpatizánsait valahol felvonultatni!
  Ja..... kevés a járókeret?”
 • 14. Hunicum 2012. október 23. 19:15
  „12. Mankapunka!
  Mitől is kellett volna úgy berezelnem?
  Te tényleg a lelki szemeiddel láttad, hogy elfutottam jó messzire? Mert olyan ijesztő vagy így a neten keresztül?
  Kezd kirajzolódni a személyiséged.
  Gondolom azt az elméd fel se tudja fogni, hogy valaki annyira lenéz, hogy nem AKARJA veled semmilyen komolyabb gondolatát megosztani. Mert teljesen felesleges.
  Most is valami kapualj alá csináló ebekről papolsz nekem, meg szlovák rendszámos autókról...
  Mintha legalább egy kicsit is ismernél itt bárkit is. valószínű neked vannak komplexusaid, nem nekem.”
 • 13. egyharmad 2012. október 23. 19:01
  „Igaza van Mankapunkának!

  Az 56-os forradalom gyönyörűen kezdődött,de el****ták azzal,hogy kiengedték a börtönökből a

  "csőcseléket". http://modoros.blog.hu/2012/10/23/56-rol_eloiteletek_nelkul_jozanul?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_10_23&utm_campaign=index”
 • 12. Mankapunka 2012. október 23. 18:02
  „Látod Hunicmum,amint többen vagyunk,akik nem értenek egyet a tömeggel,máris visszakozót fújsz.

  Másik cikknél én legalább vállalom a véleményem,mikor egyedül vagyok,de amint te vagy vele (max 2-en),akkor máris megy a félreduma.

  Ez a baj ezzel az országgal,ilyen a 95 %-a,ezért tol le téged a szlovák rendszámos helyi magyar,ezért pisiltetik a kutyát a te kapualjadba,mert tudják,hogy puhányak vagytok. Ameddig nem változtattok,addig ez így is marad.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csángó estet rendeznek Abdán

A csángó estet október 27-én tartják az abdai Községházában. Tovább olvasom