Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Tovább szigorítják a gimnáziumi felvételit

Győr - 55 százalékosnál rosszabb központi felvételivel nem lehet győri gimnáziumba kerülni jövőre - a közgyűlés elfogadta az erről szóló javaslatot. Borkait a kézilabda EB ezüstérmével "tüntették ki". Percről percre.
16.17: A képviselők rábólintottak, hogy Pázmándi Gábor kerüljön a Győri Hőszolgáltató Kft. felügyelő bizottságába, öt évre. A testületben egy hely azért üresedett meg, mert az október 1-jével a cég ügyvezető igazgatójává megválasztott Milanovich László lemondott. Az fb-ben Borsi Róbert (Fidesz) helyett Ecker Gyulát (Fidesz) delegálta a közgyűlés. Az Inszol zrt. héttagúra bővített fb-jébe Gangl András (Fidesz), Hajszán Gyula (KDNP), Nagy András és Németh Árpád került. Véget ért a közgyűlés.

15.53: A képviselők pótlólag 111 millió 542 ezer forintot hagytak jóvá a Győri Kommunális Szolgáltató Kft.-nek a szúnyogirtási költségek fedezésére a korábban már átutalt 25 millió forint után. A cég egyszer légi biológiai, 38-szor légi kémiai, kilencszer pedig meleg ködös gyérítést végeztetett április 20. és szeptember 10. között. A védekezés azért került ennyire sokba, mert átlagosnál csapadékosabb időjárás, a nyári árhullám és a meleg időjárás miatt tocsogók alakultak ki, és folyamatosan keltek ki a szúnyoglárvák.

15.52: A közgyűlés egyhangúlag szavazta meg, hogy halálának jövőre esedékes 100. évfordulójára emlékérmet készíttet Zechmeister Károlyról, aki 1888-tól 1906-ig volt a város polgármestere.

15.51: A közgyűlés tovább szigorította a gimnáziumi felvételit. A tavaly elfogadott szabályozás szerint az idei tanévben 50 százalékosnál rosszabb magyar és matematika központi írásbeli dolgozattal senkit nem vettek fel ilyen képzésre önkormányzati fenntartású iskolába. Most ezt a küszöböt felemelték 55 százalékra. Szakközépiskolák esetében 30, speciális képességeket (például zene, tánc) igénylő intézményekben 66 százalék a határszám.

A testület döntött a 2010-ben indítható osztályokról is. Eszerint a Lukács-iskola a szakiskolai osztályai rovására eggyel több szakközépiskolai osztályt indíthat. A két pénzügyi-közgazdasági alma mater közül most a Baross kapott egy osztályos engedményt (korábban a Deák volt a kedvezményezett.) A Bercsényi az Audi ETO KC kérelmének megfelelően egy szakközépiskola osztályt indíthat utánpótlás-nevelési, élsportolói szakmai kézilabda-képzés megvalósítására. A Móra plusz egy osztályt indíthat, míg a Kossuth-szakközépiskolában megszűnik a nyelvi előkészítő. Összesen tehát hárommal több osztály indul jövőre.

15.46: A testület több közterületet törölt a címnyilvántartásból, mert kiderült róluk, hogy a valóságban már nem léteznek, időközben átnevezték őket, vagy beolvadtak más közterületbe. Ilyen Gyárvárosban a Beloiannisz út és az MVG lakótelep, Nádorvárosban a Bécsi László utca, Likócson a Fluvia telep és a Nőtlen Tiszti Szálló, Kiskúton a Május 1. kultúrpark, valamint a Belvárosban a Prófunt köz.

15.45: A közgyűlés módosította a közterület-használat szabályairól szóló rendeletet. Eszerint a város közterületein az utcai zenélés egy adott helyszínen egy napon belül két óránál hosszabban tilos. Két óra elteltével akkor is be kell fejezni, ha az nem volt folyamatos. Szabó József (MDF) reményét fejezte ki, hogy a rendelkezés nem korlátozza ezt a tevékenységet, ami Győr színfoltja. Bécsi Zoltán (MSZP) úgy vélte, az "adott helyen" kifejezés nem egyértelmű. Lipovits Szilárd jegyző megjegyezte, a cél nem az utcai zenészek üldözése.

15.33: Kun András - még szintén napirend előtt - nehezményezi, hogy a mai ülésen is van olyan téma, amelyről a gazdasági bizottság 14.15-kor tárgyalt. Szerinte ez tűrhetetlen, és módosítani kellene a szervezeti és működési szabályzatot, hogy ilyen ne történhessen meg. Szijjártó Péter, a bizottság elnöke arra kérte képviselőtársát, hogy a bizottság tekintélyét igyekezzen úgy óvni, hogy párttársai ne rohanjanak Budapestre sajtótájékoztatót tartani, és mutyizással vádolni a bizottságot.

15.28: Mohos Péter képviselő bejelenti, hogy ezen a héten megszüntette tagságát a Szabad Demokraták Szövetségében, miután a pártvezetés irányvonalával nem ért egyet, és mostantól függetlenként tevékenykedik tovább. Schimdt Péter is felszólal: visszaült eredeti helyére, rövid MDF-es és pro urbés kitérő után ismét független lett. Ezzel a Pro Urbe-frakció megszűnt, a szervezetnek csak Bárány István maradt képviselője.

15.27: A főtitkár az EB ezüstérmét adta át Borkai Zsolt polgármesternek (ilyet nyert a magyar csapat is). Az alpolgármesterek és a képviselők emlékérmet kaptak.

15.21: Napirend előtt Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára köszönte meg a nyári junior női kézilabda Európa-bajnokság szervezőbizottságának a munkát, a közgyűlésnek pedig az anyagi támogatást. A résztvevők 38 ezer liter ásványvizet fogyaztottak el, a csapatok 38 ezer kilométert utaztak, a mérkőzéseket 31 ezer néző tekintette meg.

14.40: A közgyűlés előtt 20 perccel petíciót adott át Borkai Zsolt polgármesternek a Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület a Radó-szigeti hősi emlékmű felújítását kérve. A civil szervezet a több mint ezer aláírás mellett mást is hozott: a mintegy ötmillió forintos költségből 4,2 millió forintra már van aláírt szándéknyilatkozatuk, így az önkormányzatnak mindössze 700 ezer forintot kellene biztosítania a rekonstrukcióra. Erre a polgármester ígéretet tett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem küldtek utcára rendőröket

Győr-Moson-Sopron - A megyei rendőrfőkapitány cáfolta, hogy a megyében rendőröket küldtek az utcára.… Tovább olvasom