Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Tovább szépítik a falu lelkét

Dunaszeg - Kevés településünknek fejlődik olyan dinamikusan a faluközpontja, mint Dunaszegnek, ahol a szigetközi út melletti liget homokkal teli, bokros dzsumbujából a falu valódi lelkévé vált. A park környező utcáinak felújítására a napokban nyújtott be pályázatot az önkormányzat.
Amíg a fagy engedte, korcsolyázók vették birtokba a ligetben fekvő látványtavat. A 250 négyzetméteres tavacska viszonylag új színfoltja a vizekben egyébként is bővelkedő településnek, két és fél éve alakították ki a faluközpont-fejlesztés első ütemében. A tóval persze vigyázni kell, mélysége a két métert is eléri, ezért az olvadt jégre már tilos a rálépés.

Az biztos, hogy a felnőtt dunaszegiek nagyapái, dédapái nem ismernének ma rá erre a ligetre, ami gödreivel, kisebb homoktengerével leginkább arra szolgált, hogy a helyi telkek földjét töltsék a talajával. A rendszerváltás után, a ma is regnáló polgármester, Babos Attila vezetése alatt a területet humuszréteggel töltötték fel, de sokáig megmaradt a dzsumbuj, amihez pedig „kézenfekvő módon" hozzátartozott a zugszemét. Mindenki tudta, hogy csúnya a liget, de sok tízmillió forintról volt itt szó.

A faluközpont-fejlesztés első ütemét ez a 3500–4000 négyzetméteres zöld folt kialakítása jelentette, körülhatároló utcáival együtt. A kitaposott ösvények fakéreg borítást kaptak, fajátékok, kihelyezett padok, szemeteskosarak, igényes lámpaoszlopok teszik európaivá a falu lelkét, nem beszélve a már említett látványtóról. Az aljnövényzetet folyamatosan gondozzák, az utakat feltakarítják. A parkban korábban a puszta átsétálás sem volt mindenkinek ínyére, ma viszont ez a célpont: kicsik és iskolások a játszóteret, a füves focipályát, anyukák és idősek a padokat használják szabadidejükben. Csak egy ellensége van a ligetnek: a vandalizmus. A szemeteseket ellopják, legutóbb valaki például a tóba hajított egyet, az alig hároméves faasztalokba pedig feliratokat vésnek. Babos Attila éppen ezért hangsúlyozta, hogy a parkba hamarosan kamerákat helyeznek ki, amelyek rögzítik ezeket az eseményeket.

Ami régen dzsumbuj volt, az ma már a dunaszegi anyukák, gyerekek kedvenc célpontja. Fotó: H. Baranyai Edina
Ami régen dzsumbuj volt, az ma már a dunaszegi anyukák, gyerekek kedvenc célpontja. Fotó: H. Baranyai Edina

A második ütem egyenes folytatása az elsőnek, hiszen már ennek az 56 milliós beruházásnak (amelyből mintegy 44 milliót AVOP-pályázaton nyert az önkormányzat) a részeként a Liget és a Fő utca felénél parkolókat alakítottak ki, a csapadékelvezetőt a föld alá helyezték, kocsibejárókat építettek, az úttest aszfalt-, a járda pedig díszburkolatot kapott. A faluközpont azonban nem ér véget a zöldterület határánál, a további tervek megvalósítására a napokban nyújtott be pályázatot az önkormányzat.

Ezzel együtt a beruházás összege el fogja érni a százmilliót, már ha kedvező elbírálást nyer a Leader-pályázat.

Babos Attila elmondta: körülbelül 1200 méteres szakaszon – vagyis a Fő utca, a Liget utca folytatásán és az Iskola utcában – 35 parkolót alakítanak ki, a csapadékelvezetőket itt is a föld alá helyezik, az így felszabadult helyet pedig füvesítik. A 2004-ben lebontott iskola helye szintén zöldterület lesz a tervek szerint. A parkolókra egyébként azért is szükség van, mert a patinásnak ható, egyedi építészeti emléket, a napóleoni háborúkat idéző „Kisképet", valamint a kegyeleti parkot a kirándulók is gyakran látogatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskola a vidéki tehetségekért

Mezőörs - Tízéves a Magyar Műhely Általános Művelődési Központ. A megyében egyedülálló intézményben… Tovább olvasom