Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Tovább repedhetnek a falak az árvíz sújtotta házakban

˝Bőnyben 120, Mezőörsön 40 lakóház van nagyon rossz állapotban: előfordulhat, hogy a felét újjá kell építeni˝ – mondta el a megyei építészkamara elnöke.

A kamara kezdeményezésére most gyakorlott építészek segédkeznek a felmérésben is, mert a talajvíz még ˝húzza˝ a falakat, s a kár jóval nagyobb lehet, mint amit a biztosító megállapított.

Építész szakemberek szerint a bőnyi és mezőörsi ingatlanokban esett károk csak jóval árvíz után véglegesíthetők. A biztosítók megkezdték a felméréseket. ˝Akadnak olyan társaságok, melyek egyszeri statikai állapotot vizsgáltatnak. Márpedig a teljes kár sok esetben csak jóval később számszerűsíthető˝ – állítja Eszes Tibor építész. A megyei építészkamara úgy döntött, segít a károsultaknak: Szabó Gyula elnök elmondta, hogy olyan önként vállalkozó szakembereket vonnak be a munkába, akiknek gyakorlatuk, jártasságuk van az ilyen esetekben. ˝Ez a munka nemcsak az állapotfelmérésre terjed ki: folyamatos figyeljük, mennyire stabil az ingatlanok szerkezete, így a tényleges kárérték megállapításában is díjmentesen segédkezünk. Sőt: ha a biztosító vagy a központi katasztrófavédelmi alap a teljes összeget megtéríti, szükség esetén az újjáépítés tervezésében is részt veszünk˝ – mondta.

A mezőörsi Szlukákék háza is vízben állt, több helyen levált a vakolat. fotó: H. Baranyai E.
A mezőörsi Szlukákék háza is vízben állt, több helyen levált a vakolat. Fotók: H. Baranyai E.


˝A helyzet ugyanis úgy tűnik, csak rosszabb lesz: sok a vályogépület, a falak vizesek, s az alapok között most is áll a víz. Márpedig ez a vályogházak legnagyobb ellensége. A talajban mozog a víztömeg, s húzza-vonja magával a falakat is. Ez most nem egy statikus állapot: kimondhatjuk, csak romlani fog a következő hetekben ezen kárt szenvedett épületek állaga. A gond az, hogy a biztosítótársaságok által felkért szakemberek között soknak nincs is gyakorlata ilyen esetekre. Így pedig rengeteg kárt okozhatnak. Volt, ahol a biztosítós kiment, felmérte a pillanatnyi állapotot, statikus hibákat, majd a károsult kapott egy jelképes összeget a javításra, holott a kára később ennek a többszöröse lehet. Bőnyben nagyjából 120, míg Mezőörsön 40 lakóingatlan van az árvíz miatt nagyon rossz állapotban: könnyen előfordulhat, hogy ezek közül 60–80 házat újjá kell építeni. Koordinációs egyeztetések mellett folytatjuk jövő héten is a munkát˝ – mondta Szabó Gyula.

Muraközi László bőnyi polgármester szerint náluk már tizennégy esetben történt a kamara részéről érdemi ügyintézés, ám a munka java még hátravan. Elmondta, hogy örülnek a kezdeményezésnek, mely egyes biztosítótársaságokkal folytatott vitának is elejét veheti. Eszes Tibor szerint a munka eredményeként a károsultak hamarabb juthatnak a korrekt biztosítós összeghez.


Újabb kamion az árvízkárosultaknak:

Győri vállalkozók kamiont indítanak július 3-án az árvíz sújtotta Edelénybe. Az ott lakóknak, mint azt ifj. Taralik Attilától megtudtuk 220 szó szerint minden nélkül maradt családnak most leginkább szükséges bútort, ruhaneműt, tartós élelmiszert, ásványvizet és gyümölcsöt visznek. A szállítmány egy része már megvan, de várják vállalkozások, cégek, s akár magánszemélyek felajánlását is. Amennyiben az adományokból olyan mennyiség érkezik, amelyet csak két kamionnal tudnak elszállítani, természetesen újabb fuvarozót állítanak majd csatasorba. Az adományokat július 1-jéig fogadják el a szállítmányhoz. A kamion Győrben a Bécsi úti raktárban pakol majd fel, ugyanitt gyűjtik indulásáig a felajánlásokat. Akár el is mennek az adományokért, ha ezt kéri a felajánló. Természetesen a támogatók listáját segítségükkel együtt átadják Edelény polgármesterének. Ha valaki szeretne felajánlást tenni, vagy a felsorolt termékek valamelyikével rendelkezik, kérik, jelentkezzen hétfőtől péntekig munkaidőben a +36-70/602-3808-as vagy a +36-30/994-2446-os telefonszámokon.

Olvasóink írták

 • 3. Liliom78 2010. június 21. 17:34
  „Fióka!
  Ma beszéltem vele:-)!!!Sajnos egyenlőre a legelső lépéssel vagyok gondban..Szentivánon nem találok olyan helyet ahol a gyűjtést ,raktározást meg lehetne oldani...Heti 2 nap szeretném,és hosszabb távon,hiszen sok helyen szükség van a segítségre(Bőny,Nagyszentjános,Mezőörs,Edelény,Miskolc...)Kedves szavait köszönöm!Azt hittem ez mindenkinek természetes!De már tudom,hogy nem, hiszen csak pár ember próbál támogatni ebben.....DE VÉGHEZ VISZEM!Köszönöm.Szép napot!”
 • 2. fióka 2010. június 21. 13:55
  „1. Liliom78 2010.06.19. 15:11--->igazán kedves gesztus köszönjük. Bőny településen ajánlanám a polgármesteri hivatalt felkeresni a polgármester urat Muraközi Lástlót vagy Anghelyi Tibor jegyzőt ők biztos tunak információval szolgálni.”
 • 1. Liliom78 2010. június 19. 15:11
  „Szeretnék segíteni!Nagyszentjános,Bőny,Mezőörs nehéz helyzetben van.Lehet holnap mi is így járunk...Hiába próbálok közösségi oldalakon támogatókat keresni...Sajnos semmi együttérzés nincs az emberekben..Szomorú,hogy ilyen világban élünk.Itt próbálok újra segítséget kérni,hátha segítőkész társakra találok.Szentivánon élek,itt próbálok segítséget találni adománygyűjtésre az árvízkárosultak javára.Üzenetem:Segíteni akaró jóérzésű embert keresek Győrszentivánon,aki feltudna ajánlani garázst,raktárat,adománygyűjtés céljára az árvízkárosultak javára.Illetve kamionost keresek aki tudja vállalni,hogy az összegyűlt holmit elviszi az érintett településre!!!Az érintetteknek kitartást,sok segítséget,sok erőt és legfőbbképpen esőmentes szép időt kívánok!Szeretettel:Zsuzsa”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pintér Sándor és Kósa Lajos Győrben

- Nem a finanszírozás, hanem a feladat meghatározása felől kell indítani a hazai önkormányzati rendszer reformját - mondta Tállai András, a belügyminisztérium illetékes államtitkára. Tovább olvasom