Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Tovább húzódik a társasház pere

A Győrben 2001-ben megszakadt, vagy el sem kezdett társasházi építkezések kapcsán tavaly nyáron hozott első fokon döntést a veszprémi bíróság.
A Győrben 2001-ben megszakadt, vagy el sem kezdett társasházi építkezések kapcsán tavaly nyáron hozott első fokon döntést a veszprémi bíróság. Öt év börtönbüntetésre ítélte csalásért a fővádlottat, E. Ferencet. Most kiderült, újra kell tárgyalni az ügyet.

A Temető utcai építkezési botrány

Tavaly ilyenkor még úgy tűnt, végéhez közeledik a Győrött, Temető utcai társasházi botrány néven elhíresült ügy, amely négy éve a lakásra hiába várók panaszaival kezdődött. A szövevényes esetről a Kisalföld 2001 tavasza óta már többször írt, mert a megyeszékhelyen az Akác térre, a Temető, a Vasvári Pál és a Kertész utcába tervezett társasházak kivitelezése során több helybelit hátrány ért. Az építkezések félbe- vagy elmaradtak. Akik előre befizették a lakások árát, azóta is várják ügyük rendezését. A rendőrségnél tett feljelentéseik nyomán kezdődött vizsgálat, és az 2003-ban bírósági szakba került.

Százmillió forint károkozás

A károkozás összegét a vádirat százmillió forintos nagyságrendben határozta meg. Az elsőrendű vádlott, az építtető cég tulajdonosa, E. Ferenc vallomása szerint nem érezte magát bűnösnek és több mint kétéves előzetes letartóztatás után a bíróság szabadlábra helyezte.

Tavaly a bűnösségét mégis 53 rendbeli, jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében, 37 rendbeli, nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében és 5 rendbeli csalás bűntettében állapította meg a bíróság. A másod- és a negyedrendű vádlottat 2 év végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. Mindannyian fellebbeztek a döntés ellen. A negyedik vádlott tudomásul vette pénzbüntetését. Az ügyész mindegyiküknél súlyosbítást kért.

Az ítélet hatályon kívül helyezve

Dr. Meződi János, a Veszprémi Városi Bíróság elnöke lapunkat arról tájékoztatta, hogy nemrégiben az elsőfokú ítéletet a Veszprém Megyei Bíróság hatályon kívül helyezte. Az ügyet visszaküldte a városi bíróságra, azt új eljárás lefolytatására és új határozat meghozatalára utasította. A teljes bizonyítási eljárást – a tanúk, a vádlottak meghallgatását – meg kell ismételni és egy másik bíró vezeti a tárgyalást.

Az elnöki tájékoztatás szerint a fellebbviteli bíróság azért helyezte hatályon kívül az elsőfokú ítéletet, mert azt nem találta megalapozottnak. Információink szerint szeptember közepére várható a tárgyalás kitűzése a mintegy hatvan családot érintő ügyben.

Felháborító és érthetetlen

– Felháborító, hogy ennyi ideig húzódik egy per, és ráadásul most még újrakezdik. Ennyit ér ma egy papírra vetett szerződés? Mi kell még a befejezéshez? Miért nem lehet a felelőst vagy felelősöket megtalálni, elítélni? Érthetetlen, hogy a jog eszközeivel nem lehet egyszerűbben, hamarabb tisztázni azt, ami számomra egyértelmű: a Temető utcába tervezett társasház, ahol a lakásunk lett volna, nem épült meg, ezért kár ért – állítja Kutasiné Pető Tünde.

A meghiúsult kivitelezés az elmúlt években számos gonddal, ügyintézési teendővel, idegeskednivalóval terhelte. Férjével a tanúskodás miatt Veszprémbe kellett utazniuk és lehet, hogy most ezt újra meg kell tenniük. Akárcsak az ügy többtucatnyi győri érintettjének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Hunyadiak kora Magyarországon

A megyei önkorményzat  több fordulóból álló vetélkedőt szervez az 1455- ös országgyűlés… Tovább olvasom