Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Tovább folytatódik a kerti parti ügye

Másodfokon folytatódik tovább az a per, amely egy tavaly történt kerti parti miatt robbant ki, nagy port kavarva.
Az eset 2004 májusában történt – a Kisalföld be is számolt róla Köztéri „kerti parti" – tíz riasztott rendőrautó címmel. Győr-Révfalu új utcájában a lakók egyfajta ismerkedési estet szerveztek. A kerti mulatságnak, ami végül is utcabál lett, körülbelül ötven résztvevője volt: családok gyerekekkel. Este a környékbeli házak egyikéből bejelentés érkezett a rendőrségre, hogy a társaság (amelynek tagjai között a győri közéletben ismert értelmiségiek, vállalatvezetők is voltak) hangoskodik, a zenétől és a tűzijátéktól nem tudnak pihenni.

A rendőrség verziója

Egy járőregységet ki is küldtek a helyszínre, a rendőrség álláspontja szerint a kiérkező két rendőrt durva szavakkal fogadták, s miután az egyik vendég a földhöz vágott egy műanyag széket, egyértelmű volt a garázda jellegű cselekmény, s az, hogy erősítést kell hívni. A társaság négy tagja azonban az eset másnapján azt nyilatkozta a Kisalföldnek, hogy a kiérkező két járőr egyike – egy fiatal rendőrnő – a kelleténél sokkal határozottabban, indokolatlan agresszióval lépett fel velük szemben, ezért kerekedett felesleges vita.

A másik nézőpont

Azt állították, ők azonnal megértették a panaszt, s a zenét le is halkították volna, de a járőr kihúzatta a konnektorból a CD-lejátszót. A társaság leghangosabb tagja – akinek most a bíróság előtt kellett felelnie – azt állította: a kislányáért emelt szót, aki zokogva, szinte sokkos állapotban menekült hozzá, annyira megijedt a rendőrautótól és a két egyenruhástól.
Az este tehát nem úgy végződött, ahogy tervezték, nyomozás, majd bírósági ügy lett belőle. Talán fölösleges leírni, de mert beszédes adat, mégis érdemes megismételni: mindez másfél évvel ezelőtt történt... Ennyi idő kellett ahhoz, hogy a bíróság első fokon felmentse az ügy egyetlen vádlottját.

De ne ugorjunk ekkorát az időben: még aznap a mulató társaság tagjaitól megkérdezték a rendőrök, kívánnak-e panasszal élni az intézkedés miatt. Pk azt felelték, dehogy, az eset megtörtént, el kell felejteni, kész.

Nyomozás indult

Csakhogy nem volt ilyen egyszerű az ügy, a hatóság ugyanis büntetőfeljelentést tett R. A. ellen garázdaság és kétrendbeli becsületsértés (a rendőrök szidalmazása) miatt. A nyomozás első szakaszában a felnőtt vendégeket tanúként hallgatták meg. Ezt aztán a bírósági szak követte, csaknem egy évvel az ominózus este után. Az első bírósági meghallgatásra, ami már idén nyáron volt, mintegy húsz tanút rendeltek be.

Mivel azonban az első két intézkedő rendőr közül csak a hölgy volt jelen (akit a vádlott állítólag megsértett, illetve akiről a vendégek azt mondták, indokolatlan szigorral lépett fel), ezért tegnap újabb szembesítésre került sor. Az ügyben névtelenséget kérő tanúk szerint az elmúlt másfél évben ők három napig nem tudták a munkájukat végezni, a rendőrhatóság, a bíróság és az ügyészség is dolgozott az ügyön, így ha mindent összeadnak, nekik és az államnak összesen sok százezrébe került az a per, amelynek ann yit kellett csupán tisztáznia: a vádlott a földhöz csapta-e az üres széket és szidalmazta a rendőröket, ahogy a jegyzőkönyvben áll, vagy sem.

Másodfokon folytatódik

A győri bíróságon dr. Ujvári Miklós tanácsa hétfőn kimondta: nincs elég bizonyíték arra, ami a rendőri jegyzőkönyvben szerepel; a tanúk egyike sem támasztotta alá ugyanis az intézkedő járőrök beszámolóját. Az ügy mégsem zárulhat le, mert az ügyész fellebbezett – lesz tehát másodfok és újabb meghallgatás.
A társaság azóta tartott egy másik kerti mulatságot, amely állítólag nagyon jól sikerült...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékbilincs híres autókon

Negyed évvel ezelőtt vezették be Győrben a kerékbilincset. Nem azokat az autósokat büntetik, akiknek a parkolójegyük lejárt, hanem azokat, akik szabálytalanul parkolnak. Így is van elég „delikvens", ezt mutatja ez elmúlt három hónap statisztikája is: több mint ötszáz autóst büntettek meg, köztük több ismert embereket is, mint pédául a szlovák külügyminisztérium államtitkárát. Tovább olvasom