Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Törvényt sürgetnek a sebészek

Magyarország - A Sebészeti Szakmai Kollégium csütörtökön kiadott állásfoglalásában tiltakozik „az intézményesített orvosellenesség, az orvosokat lejáratni szándékozó kampányok ellen", és sürgeti, hogy szülessen orvosi jogállási törvény.

A Sebészeti Szakmai Kollégium kemény hangú nyilatkozatot tett közzé csütörtökön, amelyet előbb a miniszternek, majd a hazai médiumoknak, köztük a Kisalföldnek küldtek el. Ebben ez áll:

„A Sebészeti Szakmai Kollégium mandátuma idén tavasszal lejár. A testület szükségesnek tartja, hogy az egészségügyben kialakult helyzetről véleményt formáljon. Az egészségbiztosítási törvényről állítólag társadalmi vita zajlott, és a kérdések a szakmai fórumokkal egyeztetésre kerültek. Kijelentjük, hogy az egészségügyi kormányzat velünk semmiféle egyeztetést nem folytatott, sőt, az általunk benyújtott mintegy negyven szakmai javaslatunkra, amelyek felölelték az ágyszám- és kapacitáscsökkentés, a progresszív betegellátás és a szakorvosképzés kérdéseit, egyetlen esetben sem kaptunk érdemi választ. Ugyanakkor írásban felajánlottuk a segítségünket."

Szakmai kollégium: „Nem igaz, hogy a magyar orvosok nyugat-európai színvonalon élnek és balkáni szinten gyógyítanak." Fotó: H. Baranyai Edina

Tiltakozunk az intézményesített, és a média segítségével gerjesztett orvosellenesség, az orvosokat lejáratni szándékozó kampányok ellen. A rendszerváltás óta ez az első egészségügyi kormányzat, amelyik folyamatosan rombolja az orvosi tekintélyt, és szinte ellenségnek tekinti az egészségügyben dolgozókat.

Rendkívül bántó minden becsületes orvos és ápoló számára, hogy az egészségügyi tárca vezetői és tanácsadói a rendszerben dolgozókat alapvetően korruptnak és velejéig romlottnak tartják.

Gondolatok és számok a hálapénzről
A szakmai kollégium is említést tesz a hálapénzről, mondván, „a hálapénz felvetésével igyekeznek elfedni azt a kiáltó igazságtalanságot, ami az orvosi fizetések terén jelenleg van". Nem találgattunk, hanem a szakmán belül próbáltunk tiszta képet kapni arról, mekkora összegről is van szó.
Általános válaszokat kaptunk, de annyi kihámozható ezekből, hogy a fiatal sebészek átlagosan 50–100 ezer forintot tudnak pluszban hozzátenni a fizetésükhöz; a befutott, nagyobb praxissal rendelkező orvosok 400–500 ezer forintról „vallottak", de voltak, akik azt sem titkolták, ennél is többet kapnak a betegektől. Bizonyos orvosi szakmákban viszont akár havi egymillió forintos paraszolvencia is összegyűlhet.
Néhány, a sajtóban megjelent kommentárt idézünk: „A kórházakban a betegek egynegyedét félrekezelik." „A hazai kórházakban a műtétek nagyobbik részét feleslegesen végzik." „A magyar orvosok nyugat-európai színvonalon élnek és balkáni szinten gyógyítanak."

Ezek az állítások mérhetetlen szakmai hozzá nem értésről és rosszindulatról tesznek tanúbizonyságot, amelyek csak arra alkalmasak, hogy az állampolgárokat szembefordítsák az orvostársadalommal és az orvosokkal, akik megalapozott szakmai indokokra hivatkozva tiltakoznak az egészségügyi reform elhibázott lépései ellen.

A vezető orvosok nettó fizetése alig több 1000 eurónál (260–270 ezer forintnál), a kezdő orvosoké pedig 500 euró (130–140 ezer forint) körül van. Egy fiatal nyugat-európai szakorvos fizetése 4000–5000 euró (1,3–1,4 millió forint). Ennek dacára a hálapénz felvetésével igyekeznek elfedni azt a kiáltó igazságtalanságot, ami  az orvosi fizetések terén jelenleg van. A vezető orvosoknak és specialistáknak – akik alkotják az állítólagos „orvosi lobbit" – a leginkább az az érdekük, hogy a munkájuk értékén legyen megfizetve, és megszűnjék a hálapénzrendszer.

Kollégiumunk kezdeményezte az orvosszakmai kollégiumok elnökeinek összehívását. A legmagasabb szakmai vezetők között teljes egyetértés alakult ki abban a tekintetben, hogy az egészségbiztosítási törvény elfogadása előtt tisztázni kell az orvosok jogállását. Szülessen orvosi jogállási törvény, az orvos-biztosító közötti tárgyalási lehetőséget, valamint az egészségügyi szolgáltatók és biztosítók között a jelenlegi egyoldalú viszony helyett a polgárjognak megfelelő kétoldalú tárgyalási helyzetet garantáló jogszabály.

A legmagasabb orvos-szakmai fórum javaslatára sem történt semmiféle reakció.

A „balkáni színvonal" pedig mélyen sértő és igazságtalan. Végezetül hangsúlyozzuk, hogy a Sebészeti Szakmai Kollégium tagjai változatlanul a jobbítás és a magyar egészségügy felemelkedésének töretlen hívei a betegek érdekében.

A kollégium megyei tagja
Dr. Oláh Attila a szakmai kollégium megyei tagja. A nyilatkozathoz ennyi kommentárt fűzött hozzá: – A magyar sebésztársadalom – mint eddig is – alapvetően a  betegek érdekeit tartja szem előtt. Akkor is, ha szakmánk jelene miatt, akkor is, ha a jövő sebészgenerációjának helyzete miatt emeljük fel a szavunkat. Ha valaki ennek az ellenkezőjéről van meggyőződve, az vagy alulinformált és nincs tisztában a valós helyzettel, vagy mérhetetlen cinizmussal kezeli a kérdést.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több fiatal próbálja ki a drogokat

Győr - „El kellene készíteni az újabb felmérést a drogfogyasztás alakulásáról. ... A korábbi… Tovább olvasom