Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

Történelmünk a színpadon

Győr - Koltay Gábort is megkerestük, hogy nyilatkozzon számunkra a Győri Nemzeti Színház igazgatói posztjára benyújtott pályázatáról. Az ismert színházi és filmrendező írásban kérte kérdéseinket és azokra írásban válaszolt.
– Miért jelentkezett a pályázatra? Ismeri-e Győrt, annak kulturális, színházi életét?
– Szeretem a színházat, sok darabot rendeztem, köztük néhány kifejezetten nagy produkciót. Talán értek is a működtetéséhez, hiszen 18 évig vezettem a Szabad Tér Színházat, soha egyetlen fillérrel sem túllépve a költségvetési kereteket. Tudom, hogy ennek Győrben különös jelentősége van. A várost, a színházat ismerem, sok biztatást kaptam a győri közönségtől. Ezt kifejezi az önök újságjának szavazása is, de igazán megható, hogy még aláírásgyűjtés is folyik értem. Úgy érzem tehát, ebben a közösségben egyáltalán nem vagyok ejtőernyős.

– Milyen színházat szeretne, népszínházat vagy művészszínházat?
– Jó színházat szeretnék, amely a jelenleginél is több emberhez jut el, a várost, de azon túl a régióbeli közösség önismeretét, öntudatát erősíti, hozzásegít a világ jobb megértéséhez, sőt, jobbá tételéhez. De ha mindenképpen ragaszkodik a kérdéshez: jelentős művészi értékkel bíró népszínházat szeretnék. Világéletemben ezt csináltam.

– Hogyan képzeli el a társulat felépítését?
– Dolgozatomban kifejtettem, hogy a jelenlegi társulatra építenék, hiszen ez egy sokat próbált, eredményes és a nehézségeket is túlélő, értékes közösség. A jelenlegi direktorral is együtt tudnék működni, már csak azért is, mert a Kazimir Károly vezette Thália Színház utolsó nagy sikerét, a Mindhalálig Beatlest együtt hoztuk létre, és tudom, hogy sokat tett a másfél éve kialakult helyzet normalizálásáért.

– A tagozatok számát megtartaná? Hány bemutatót tartana évente, esetleg vannak-e konkrét tervei?
– Nagy dolog, hogy háromtagozatú színházról van szó. Nemhogy megtartanám, hanem erősíteném ezeket. A színháznak van egy kialakult struktúrája, anyagi kondíciója, amelyet figyelembe kell venni. Nyilván elkészítették már a jövő évi terveket, azokat sem illik felrúgni. Egy igazi, nemzeti színházi profilhoz való közelítést csak a fokozatosság elvét betartva lehet megvalósítani. Ezzel azért azt is jelzem, hogy a kialakult értékek sérülése nélkül szerényen, de tudatosan szeretném, ha hazai klasszikusaink darabjai, történelmünk színpadra kívánkozó fejezetei is megjelenjenek a repertoárban.

– Ön szerint a színház egy intézmény, vagy ki kell lépnie a város színtereire is, részévé kell-e válnia a közéletnek? Ha igen, miként?
– Egy ilyen komoly művészeti intézménynek feltétlenül hatást kell gyakorolnia a város, sőt, a régió kulturális életére, a jelenleginél jobban kell alakítania a közgondolkodást. Dolgozatomban tág teret szentelek az ezzel kapcsolatos elképzeléseknek. Tehát „falakon kívül" is létezni kell, s ennek rendkívül sok lehetősége van. Aki meglehetősen sokrétű pályafutásomat ismeri, tudja, mire gondolok. De éppen az önök lapjában olvastam többször is, hogy a város közönsége és vezetése az intézmények hatékonyabb műkötetésével kulturális régióközponttá kívánja fejleszteni a várost, ennek élén pedig a színháznak, a színházi közösségnek kell állnia.

– Egy mondat üzenet, melyet a győri nézőknek mond?
– Átpolitizált, lassan élhetetlenné váló, hazug és agresszív világunkban összefogásra van szükségünk, hinnünk kell abban, hogy közös értékeink újrafelismerése nem valamiféle bal- vagy jobboldali kérdés, hanem az egész magyar nemzet ügye, így a nemzeti színháznak minden korábbinál jobban és hatékonyabban segítenie kell abban, hogy a XXI. században ne szellemi és lelki szétesettségünk, hanem erős és összetartó, öntudatos közösséggé válásunk következzék be.

– Ön szerint milyen döntés születik majd?
– Szeretném remélni, hogy szakmai, de a különböző elnevezésű bizottságokban többnyire politikusok döntenek. Múlt hét csütörtök este óta ez a kérdés Győrött különösen is időszerű. Mivel rendíthetetlenül naiv optimista akarok maradni, ezért abban reménykedem, hogy a közösség vezetői nem engednek külső beleszólást, maguk akarják kiszenvedni, hogy a városnak ki és mi a jó. Különösen bízom azok lelkiismeretességében, akik biztattak, sőt, mindez ideig rendíthetetlen támogatásukról biztosítottak. Itt most mindenkinek komoly lecke van feladva. Mindannyiunknak higgadt fejjel, a közösség többségének óhaját, reményeit nem feledve kell viselkednünk. Mivel mind ez ideig a lapban nem szólalhattam meg, ezért felhasználva az alkalmat ezúton köszönöm mindazok meghatóan lelkes támogatását, akik meghívtak a városba, és bíznak abban, hogy a sokfajta érték integrálásával Győr városa erős közösséget teremthet a falakon belül, de szellemi kisugárzásával példát mutathat a régiónak, sőt, az országnak is.

Megkeresésünkre az öt közül eddig egyetlen pályázó adta oda a teljes pályázatát. Ezt a kisalfold.hu oldalon megtalálják és olvashatják is.
Koltay Gábor jelentős művészi értékkel bíró népszínházat szeretne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komszol Gazda tanácsa:Kezdődhet a veteményezés

Győr - Az előrejelzések szerint végre kedvezőbbre fordulnak az időjárási viszonyok a… Tovább olvasom