Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Történelmet mentenek a jövőnek a bercsényis diákok

Ötmillió forint támogatást nyert audiovizuális emlékgyűjtésre a Bercsényi-iskola. Az 1939–90 közötti korszak tanúival készített filmes beszélgetésekből középiskolai segédanyag készül.

A XX. század történelme iránt érdeklődő középiskolásokat szeretné megszólítani, az 1939–90 között időszak történelmi eseményeinek korszerű feltárására, megőrzésére és bemutatására késztetni a Társadalmi Megújulás Operatív Program (Támop) ˝Audiovizuális emlékgyűjtés˝ című projektje. A pályázaton sikerrel vett részt a győri Bercsényi Miklós Közlekedési Szakközépiskola és Gimnázium is.

Ötmillió forintot nyertek arra, hogy a közeljövőben – többek között – nagy- és dédszüleik történelmi emlékeiről filmes beszélgetést, életútinterjút készítsenek. Az emlékgyűjtő diákok közül Hunyadvári Richárd ˝kíváncsiságból˝ vesz részt a munkában.

– Nekem igazából nem meséltek a nagyszüleim, de nagyon érdekel, hogy a történelemkönyveinkben olvasott eseményeket ők vagy akár a környezetemben élő idősek miként élték át, mi maradt meg személyes emlékezetükben.

A bercsényis Vidovits András, Luter Gábor és Hunyadvári Richárd a közeljövőben kamerával örökíti meg a környezetükben élők személyes történelmi emlékeit. Fotó: H. Baranyai Edina
A bercsényis Vidovits András, Luter Gábor és Hunyadvári Richárd a közeljövőben kamerával örökíti meg a környezetükben élők személyes történelmi emlékeit. Fotó: H. Baranyai Edina

Vidovits András sokat hallott már nagyapjától mindennapjaikról, a háborús évekről, a vagongyári bombázásról, amikor még gyerek volt.

– Úgy gondolom, számos olyan történet, emlék ˝bujkál˝ családunkban, rokonaink, ismerőseink körében, amit érdemes lesz megmenteni – akár tanulságként is – a jövőnek.

A megszállás és a rendszerváltás előtti évek személyes történései érdeklik Luter Dávidot.

– Az eleje és a vége foglalkoztat. Sokat meséltek nekem már például az 1944–45-ös időszakról, ezeket szeretném kibővíteni, részletezni és megörökíteni.

Munkájukat tanáraik, Bokros Balázs és Pár Róbert segítik, akik elmondták: a projektben részt vevő középiskolák anyagából vágás után a történelemórákhoz segédanyag készül, illetve a Terror Háza archívumát gazdagítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝A szakma kiváló tanulója˝: már tanára haját vágja a diák

˝Ne a fodrásznak legyen a legjobb a frizurája, inkább a vendégeinek, abból látszik, hogy jól megy az… Tovább olvasom