Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Történelemóra a nádorvárosi temetőben

Sajátos helytörténeti sétán vettek részt tegnap a Kazinczy-gimnázium 10. a-s diákjai a nádorvárosi temetőben.

Az osztályt Horváth Mária Stefánia kalauzolta, aki évek óta lelkesen kutatja, óvja, népszerűsíti a 100 éves sírkert emlékeit.

Fél évvel ezelőtt a nádorvárosi temető történetét feldolgozó írásával és egy ajánlattal keresett fel néhány győri gimnáziumot Horváth Mária Stefánia. A lelkes lokálpatrióta, nyugdíjas nyelvtanár rendhagyó történelemórára hívta azokat a diákokat, akiket érdekel a síremlékekben rejtőző várostörténet. Hosszú csend után – nagy örömére – a napokban bejelentkezett temetői barangolásra egykori iskolája, a Kazinczy-gimnázium 10. a osztálya.

– Iskolánk őrzi múltját és hagyományait. Ennek szellemében és az utolsó tanítási nap szabadságát kihasználva fogadtuk el a lehetőséget – említette érdeklődésünkre Grábics Júlia osztályfőnök, majd hozzátette: – A temető gyerekkorom óta része az életemnek. Édesanyámmal hetente látogattuk meg egy csokor virággal a nagyszüleim sírját. Talán ezekben a kamaszokban is elindít valamit ez az alkalom és nem érzik idegennek a sírok közti sétálgatást.

A nádorvárosi temetőben sajátos történelemórán vettek részt a kazinczys diákok, tegnap Horváth Mária Stefánia kalauzolásával megtekintették – többek között – a díszsírhelyeket. Fotó: H. B. E.
A nádorvárosi temetőben sajátos történelemórán vettek részt a kazinczys diákok, tegnap Horváth Mária Stefánia kalauzolásával megtekintették – többek között – a díszsírhelyeket. Fotó: H. B. E.


Hogy a tegnap elvetett mag mennyire jó talajra hullott, azt igazolják az egyik diák, Dénes Dóra szavai.

– Először furcsán hangzott, hogy történelemórára a temetőbe megyünk, de aztán menet közben egyre érdekesebbé vált a dolog, ahogy Stefi néni a jeles győri polgárokról, művészekről és a szinte már képzőművészeti alkotásnak számító síremlékekről mesélt.

– Nem is gondoltam, hogy mennyi értéket, tudnivalót rejt a temető – csatlakozott társához Menyhárt Anita. – Mindezt számba venni egy óra kevés, így elhatároztam, hogy később is visszajövök majd, hogy alaposabban megismerjem ezt a sajátos történelemkönyvet.
Természetesen a 100 éves nádorvárosi temető közel 47 ezer sírjának csak töredékéhez jutottak el tegnap a kazinczysok. Sok más mellett megnézték a díszsírhelyeket és a katonai temetőt. Egy-egy ismertebb személyiségnél megállva hosszabb történet hangzott el az illetőről és tiszteletük jeleként mindegyik megtekintett síremlékre került egy-egy hófehér virág.

Olvasóink írták

 • 3. anuvuk 2010. június 16. 18:25
  „Sajnálom a 2.-es számú "észrevételét". Abban a temetőben sokkal több érdemleges látni való van mint gondolná.”
 • 2. janika 2010. június 16. 17:46
  „Az önfeledt szemlélődés, a hatalmas fák árnyékában a nebulóknak is kellemes, nyugtató időtöltést igér.
  Sőt még mezítelen testű szobrokat is láthatnak, mint a fotó azt mutogatja.Sőt elgondolkodtatnak rajta, hogy a következőkben nem -e Ők lesznek megmintázva e helyen pucéran.”
 • 1. anuvuk 2010. június 16. 11:36
  „"Történelemóra a nádorvárosi Új köztemetőben"
  A temetőbe való séta, már ezzel a gondolattal jó magam is foglalkoztam.
  A gyerekkori emlékeim miatt is ajánlom, a város összes iskolájának a temető multjába való kutatást.
  Az önfeledt szemlélődés, a hatalmas fák árnyékában a nebulóknak is kellemes, nyugtató időtöltést igér.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Iván-éji varázslatok

Harmadszor ünneplik meg Győrszentivánon a leghosszabb nyári nap után következő Szent Iván-éjt. Tovább olvasom