Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Törőcsik Mari Győrben: `nem tudtam elgondolni, valaki hogyan lehet színész´ - fotók

Törőcsik Mari tartott előadást a győri Szabadhegyi Találkozások című rendezvénysorozat vendégeként szombaton, ahol többek között súlyos betegségéről, a Körhintáról és kalap-imádatáról mesélt a közönségnek.

– Most azt sem tudom, hogy leüljek vagy maradjak állva? – kérdezte nevetés közben Törőcsik Mari, amikor szombat este belépett a győri József Attila Művelődési Központ pódiumára, ugyanis a közönség, akikkel az előadótér mellett a győr-szabadhegyi intézmény előtere is roskadásig megtelt, már a színésznő puszta megjelenését is vastapssal üdvözölte.

A színészkiválóság beszélgetőpartnere az este folyamán Simon Róbert Balázs, Győr alpolgármestere volt, aki az elmúlt ötven év legnagyobb színésznőjeként konferálta be a Szabadhegyi Találkozások legújabb vendégét. Törőcsik Mari határtalan szeretettel mesélt többek között pályakezdéséről, családjáról, mestereiről, betegségéről és kalapimádatáról.

Minden idők egyik legtehetségesebb magyar színésze Győrben vendégeskedett.Fotók: Fazekas Barnabás
Megfogadtam: nem leszek színésznő

– Nem hiszik el nekem, de én a kis falusi környezetemből nem tudtam elgondolni, valaki hogyan lehet színész. Egy húsvéti utazásom során, a vonaton megismerkedtem egy fiatalemberrel, akiről kiderült, hogy dramaturgnak tanult a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Akkor hallottam először erről a főiskoláról, és erről a világról. Mondtam is neki csodálkozva, ilyen tényleg létezik?

Ezek után nekem több sem kellett, egyből jelentkeztem oda, de akkor nem vettek fel, mert túl fiatalnak néztem ki. Innen az utam az első templomhoz vezetett, ahol rögtön megfogadtam, hogy sosem jelentkezem többet színésznek – mesélte Törőcsik Mari, aki azóta többek között két Kossuth-díj tulajdonosa és a Nemzet Színésze.

Második, eredményes felvételijét elmondása szerint a sorsnak és természetes adottságainak, a tájszólásnak, a gyermeki őszinteségének köszönheti, valamint annak a több mint 25 perces hatásszünetnek, amit a megmérettetésen okozott az őt vizsgáztató Gellért Endrének.

– Nagyot röpített engem a Körhinta, de ami az igazi áttörést jelentette, az az volt, hogy sikerült bebizonyítanom, falusi származásom ellenére, nem csak parasztlány tudok lenni. Ezt az első mesterem Gellért Endre is megerősítette, amikor öngyilkossági kísérlete után csakis engem kéretett maga mellé a kórházba, hogy elmondja: "Mari, maga nem paraszt színésznő, maga egy intellektuális művész." Kell ennél nagyobb elismerés? – nosztalgiázott a jókedvű művész, akinek megszólalásai után a közönség tagjai állandó tapssal fejezték ki szeretetüket.

– A hinta hiába emelt fel, engem akkor csak gyerekszínésznek néztek. Ami sokat lendített az életemen az az, hogy emiatt olyan nagy emberek vettek körül, akiktől rengeteget tanulhattam. Major Tamás, a budapesti Nemzeti Színhát igazgatója mondta is: „Maga nem tudja ezt a szakmát, csak létezni tud, ami a legtöbb ezen a pályán" – elevenítette fel emlékeit Törőcsik.

Fotók: Szük Ödön


"Szemrebbenés nélkül ettem a párizsis kenyeret"

– Az első film, ami áttörte a Nyugat-Európa mániás Cannes-i Filmfesztivál falát Fábry Zoltán Körhintája volt. A magyar vezetés ennek ellenére nem engedett ki olyan fiatalon az ünnepségre, azonban a közönség engem követelt.

Így történt, hogy behívattak és közölték, fél napom van összeszedelőzködni, mert indul velem a repülő Cannes-ba. Innentől kezdve én minden évben ide és más fesztiválokra járkáltam, Párizs legdrágább éttermeiben és hoteljeiben láttak vendégül, a külföldi kritika a mennyekig magasztalt, de én itthon szemrebbenés nélkül ettem a párizsis kenyeret, ma pedig büszke vagyok arra, hogy sosem fordult meg a fejemben, hogy elhagyom Magyarországot.

– Mindent megkaptam az életben. Jókor csaptam be az ajtókat, időben váltottam. Nem tudtam megülni a fenekemen, féltem, hogy modoros leszek. Így az életemben tíz nagy színházi mesterhez is szerencsém volt, miattuk mindig elhittem, hogy még érdemes színészkedni – vallotta be a színésznő, aki magánéletéről is ugyanolyan őszintén és bohókásan számolt be, ahogyan szakmai sikereiről.

"Habarni nem tudok, de rántani igen!"

– Női létezésemet legszebben párom, Maár Gyula fogalmazta meg, aki szerint ritkán látni olyan érzékeny művészt a színpadon, amilyen én vagyok, de az még különlegesebb, hogy premier után otthon igazi anya legyen egy primadonna. Minden nap hatkor keltem, hogy befűtsek.

Azt mondják, jól főzök. Igaz, habarni nem tudok, de rántani igen. Ami legjobban példázza jellemem, hogy otthon sosem lehetett tudni, ha premierem volt a színházban, mert ugyanolyan türelmes voltam mindenkihez, mint máskor – árulta el nevetve. – Egyszer kaptam egy bundát, és a vásárlás után otthon felpróbáltam. Erre felkiáltott Teréz lányom: "Mama, te pont olyan vagy, mint egy színész!" – tette hozzá a színésznő a közönség tapsviharral vegyített kacagása közben.

"Gazdag életet élhettem"

A sorozatos bohémság után az alpolgármester szomorúbb témára terelte a beszélgetés menetét, a színésznő 2008-as betegségét hozta szóba. – Gazdag életet élhettem. Amikor a halál árnyékában voltam Isten biztosan ezt gondolta: ilyen életet adtam neki, hát a halálát is megkönnyítsem?

Ezért lehetett, hogy visszahozott engem az életbe, amit nagyon köszönök – mondta melankolikusan az egykori győri Kisfaludy Színház (Győri Nemzeti Színház) művészeti vezetője, aki hamar könnyedebb témára, a divatra terelte a figyelmet.

– Mindig van egy darab ügyeletes, fekete ruhám. Sosem sminkelek, itt van nekem a jó öreg szemüvegem, de a kalapra és a cipőre adok, ezt a tudományt édesanyámtól tanultam.

Mindig a legdrágábbat szerzem be ezekből, de sajnos hetven fölött már a fejfedő magától mászik le a fejemről – árulta el betegsége részletei helyett szenvedélyét a több tucat díjjal jutalmazott kiválóság, akit édesapja mindennek ellenére örökké csak „kugli-fejnek" hívott.

Olvasóink írták

 • 6. sziszifusz 2011. április 18. 11:53
  „Végre egy tiszta politikamentes pártrendezvény.Innét az indulat.”
 • 5. load 2011. április 17. 18:13
  „3. Ing.Böck
  Ez a hozzászólás téged minősít.”
 • 4. Primax 2011. április 17. 17:05
  „3.& 4. Ing.Böck !
  Hány filmben láttad ?
  Hány előadását láttad ?
  Mit tudsz Róla ?
  Törőcsik Marival "az a baj", hogy nem aljasul le a bulvársajtó színvonalára, nincsenek botrányai, nem adja nevét igénytelen TV - és egyéb - műsorokhoz. "Csak" a hivatásával foglalkozik. És ebben zseniális. A legnagyobbak közé tartozik.
  Amúgy : 2000-től a "Nemzet Színésze" cím birtokosa. Nem véletlenül.
  Te azt sem tudod, kiről beszélsz.
  Csatlakozom "1. Tibi1"-hez : Isten éltesse még sokáig Törőcsik Marit !”
 • 3. Ing.Böck 2011. április 17. 16:36
  „Igazi ripacs, mindig az volt !!!!”
 • 2. Ing.Böck 2011. április 17. 16:21
  „Hát tehetsége sosem volt mint a kommunista párt kegyeltje került a szinvilágba, rossz nyelvek szerint mint Gobbi Hilda szerelme. Még beszélni sem tanult meg soha !”
 • 1. Tibi1 2011. április 17. 10:22
  „Isten éltesse még sokáig Törőcsik Marit, és őrizze meg a derűjét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szarvasüldözés rendőrökkel, tűzoltókkal Győrben - fotók

Ipari területre tévedt egy szarvas Győrben, az állat elfogásához a rendőrök és tűzoltók is kivonultak. Tudósítónk jutalma 5000 HUF. Tovább olvasom