Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Törlesztőrészletek rabságában

Megyei körkép - Egy átlagos magyar háztartás havi jövedelmének közel ötödét hiteltörlesztésre fizeti ki, s bár az eladósodás mértéke messze nem akkora nálunk, mint a legtöbb uniós országban, mégis rosszabbul járunk.

 Jó hír viszont, hogy megyénkben kevesebb család nem tudja visszafizetni a hiteleket, mint az ország más részein.

A lakástámogatási program és a rohamosan terjedő devizahitelek miatt egyre jobban eladósodunk,  derül ki a jegybank friss tanulmányából. Ezzel ugyan le vagyunk maradva a többi uniós országtól – Franciaországban 2,5-szer, Nagy-Britanniában majdnem 4,5-szer nagyobb összeggel tartozik (jövedelmével arányosan) egy átlagos család a bankoknak –, mégis rosszabbul járunk, mert rövidebbek a futamidők.

Így a háztartások alacsony hitelállománya ellenére jövedelmünk közel azonos hányadát költjük törlesztésre. (Ráadásul, mivel a legtöbben nem abban a pénznemben adósodnak el, amiben a jövedelmük érkezik – azaz devizahitelt vesznek fel – az árfolyamkockázat miatt további rizikót vállalnak.) Éppen a fentiek miatt hiába kevesebb a felvett hitel, a havi törlesztőrészletek sokkal magasabbak, s átlagosan 18 százalékát viszik el a havi jövedelemnek.

A hitellel rendelkezők 94 százalékának a részletek és a napi kiadások kifizetése után gyakorlatilag semmije sem marad... Annak a kockázata, hogy a család nem tudja visszafizetni hiteleit, ott a legnagyobb, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 37 ezer forintot, közülük majdnem minden tizedik hitele „bedől".

Sajnos éppen őket célozzák meg a hangzatos készpénz-kölcsönt kínáló hirdetések, amelyek horribilis kamataikkal még lejjebb rántják az egyébként is eladósodott családokat.

Ezeknél a kölcsönöknél a THM, azaz a teljes hiteldíjmutató 400 százalék(!) felett van, ami azt jelenti, hogy 100 ezer forint, néhány hónapra felvett „gyorssegítség" után akár a dupláját kell visszafizetni...

Kiss Róbert, az OTP Bank privát bankár vezető tanácsadója szerint a rossz statisztikákban az is közrejátszik, hogy a magyarok pénzügyi intelligenciája, tudatossága még igencsak alacsony szinten van...
– A legtöbben például nem számolnak utána – nem tudnak, de nem is érdekli őket –, mit jelent egy esetleges árfolyamváltozás a felvett devizahitelnél, pedig sok családnál már az is érvágás lehet, ha ötezer forinttal megugrik a havi törlesztőrészlet – hoz példát a szakértő.

Ráadásul mindössze a „hitelesek" 18 százalékának van valamilyen megtakarítása, ami a fentihez hasonló vagy egyéb váratlan helyzetekben akár mentőövet is jelenthet.

Győr-Moson-Sopron megye egyébként kifejezetten jól áll, legalábbis abból a szempontból, hogy Közép-Magyarország után itt a legkevesebb a (bankok szempontjából) kockázatos háztartás, mindössze a családok 2,4 százaléka „veszélyeztetett".

A legnagyobb bajban a tiszántúliak vannak, ahol háromszor több a magát túlvállalt család: Észak-Magyarországon 7,2, az Észak-Alföldön 7,4 százalék az arány. A késedelemben levőknek átlagban 30 ezer forinttal marad kevesebb a családi kasszában a napi kiadások és a rezsi kifizetése után, mint a bankok által megbízhatónak minősített háztartásokéban.

Olvasóink írták

 • 3. Durccy 2008. január 31. 09:14
  „Lehet írni arról, hogy mennyi hitelt vesznek fel az emberek, de közben érdemes megvizsgálni azt is, hogy nem egy esetben a bank lenyúlja rendesen az ügyfeleit. Mivel azok nem ismerik a törvényeket, melyek szabályozzák a működésüket, illetve eléggé korruptak a felügyeletett választó hivatalok a banknak meg van pénze, ming az ügyfelük anagilag nem tud versenyezni velük. Így jogorvoslatét bizalommal a falhoz fordulhat az ember. Engem egy pénzintézet kb:15 millióval nyúlt le (nem számoltam össze rendesen, de azt hiszem ennél több) és mivel ki akartam álnni a jogaimért meg a pénzemet is visszaszerettem volna kapni, ezért megfenyegettek, hogy bajom lesz ha nem maradok nyugton. Talán az eladósodásban nem csak az egyszerű embereknek van hibájuk, hanem azoknak is, akik a pénzük és befolyásuk (legyen az politikai, gazdasági, alvilági) révén törvényfelettiséget élveznek. Ez a nem mindegy.”
 • 2. georg 2007. november 20. 09:40
  „Kis Róbert amit állit az hazugság mert nem is tájékoztatanak az
  OTP deviza hitelnél arról hogy milyen változások lehetnek és csak
  fenyegető hivatali leveleket küldözgetnek ügyfeleiknek ami a pénz
  ügyi ellátás kulturálatlanságát is jellzi és nem mindenben okolható
  az ügyfél de a mindenhatósági felsőbbségi bürokrata hozzá állás
  amit el kell viselni az ügyfeleknek az ma már alpszintű -
  ügyfél sokak nevében”
 • 1. kalanagy 2007. november 19. 14:28
  „Ne ingyenhite! Van itt minden drága pénzen. Szegény magyaroknak mézesmadzag.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötezres tömeg a szűréseken

Győr - A rendezőket, a minisztert és Dobó Katáékat is meglepte az érdeklődés a szombaton Győrött… Tovább olvasom