Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Toprangsor: hányadik helyen állnak a győri és soproni egyetem képzései?

Egyes képzésekben előre tudtak lépni a megyei felsőoktatási intézmények 2011-hez képest, de bizonyos szakokon (jogi képzés, turizmus-vendéglátás) pozíciókat vesztett a SZE és a NYME. Szavazás.

A Heti Válasz és a CEMI (Central European Management Intelligence) már nyolcadik alkalommal készítette el a magyar felsőoktatási intézmények rangsorát.

Az összeállítás az oktatás színvonalát és a diákok preferenciáit tükröző, nyilvánosan elérhető statisztikai adatok alapján készült, melyben kiemelt hangsúlyt kaptak a foglalkoztatók és a munkaerő-közvetítő cégek véleményei is.

Ide kattintva olvashatják el a 2010-es és 2011-es felsőoktatási rangsorokat elemző írásunkat! 


Győr szinte nagyhatalom a gépészmérnöki képzésben

A gépészmérnöki képzések versenyében 2011-hez képest az ötödikről a negyedik helyre tudott előre lépni a győri Széchenyi István Egyetem, azaz a képzeletbeli dobogó elérhető közelségbe került.

Az egyik legpiacképesebb végzettséget garantáló gépészmérnöki képzésben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem első helyezése megkérdőjelezhetetlennek tűnik, míg a veszprémi Pannon Egyetem és a Miskolci Egyetem megőrizte tavalyi második és harmadik helyezését.

Turizmus-vendéglátás képzésben sereghajtó a NYME

Az idei esztendőben tíz intézmény értékelésével készült el a turizmus-vendéglátás képzések rangsora.

Ezen a listán a Nyugat-magyarországi Egyetem a tizedik helyen áll. Igaz, az összesített lista alapját adó, egyes mutatók szerint az oktatók összetételében hatodik, míg a foglalkoztatók véleménye alapján hetedik a NYME turizmus-vendéglátás képzése.

A rangsort a Budapesti Gazdasági Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem vezeti.

Ön hány éves kortól engedné a jogosítvány szerzést?

Szavazok!

Szavazás állásaInformatikai képzés: sokat lépet előre a Nyugat-magyarországi Egyetem

Az informatikai szakok rangsora 2012-ben nem okozott különösebb meglepetéseket: az első öt helyezett változatlan maradt.

Kellemes meglepetés ugyanakkor, hogy a középmezőny a Nyugat-magyarországi Egyetem informatikai képzésével indul. Úgy, hogy a soproni központú felsőoktatási intézmény a tizenegyedik helyről a hatodikra tudott előrelépni.

Nem sikerült mindez a győri Széchenyi István Egyetemnek: akárcsak 2011-ben, most is a tizennegyedik helyen található a győri informatikai képzés a tizenkilenc intézményt összevető listán.

Az első három helyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem áll.

Negyedik helyről nyolcadikra esett vissza a Széchenyi Egyetem jogi képzése

Idén is nyolc egyetem vizsgálatával készült el a jogi egyetemek rangsora, ahol a győri Széchenyi István Egyetem a negyedik helyről esett vissza a nyolcadikra.

Mindez akkor is csalódásnak könyvelhető el, ha figyelembe vesszük, hogy a középmezőny felettébb sűrű a jogi képzések versenyében, vagyis jelentős pontkülönbség nincs a negyedik és a nyolcadik helyezett között.

Az országos összesített listát - jelentős előnnyel - az ELTE vezeti, míg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi képzése jelenleg a második legerősebb.

A kommunikációs képzések továbbra is vonzzák a hallgatókat 

A töretlenül népszerű kommunikációs képzések rangsorában idén tizennégy intézmény képzését vették górcső alá a CEMI kutatói, de a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi képzését nem vizsgálták.

A Heti Válasz kiadványában 2010-ben nyolcadik helyen végzett a NYME kommunikációs képzése, míg tavaly a remeknek mondható hatodik helyet szerezte meg.

Idén a Budapesti Corvinus Egyetem képzése "ülhet" fel a kommunikációs képzések trónjára, míg a tavalyi első helytől búcsúzó ELTE a második.

Középmezőnyben található mind a NYME, mind a SZE közgazdász képzése

A legnagyobb "tülekedés" a hallgatókért továbbra is közgazdász képzésben tapasztalható: a diákok "kegyeiért" huszonhárom hazai intézmény vetekszik.

Ebben az óriási tumultusban őrzi tavalyi pozícióit mind a Nyugat-magyarországi Egyetem, mind a Széchenyi István Egyetem.

Előbbi - akárcsak 2011-ben - kilencedik, míg a SZI közgazdász képzése egy helyezést javított, s a tizenkettedikről a tizenegyedik helyre lépett elő.

A közgazdász képzést - már-már hagyományosan - a Budapesti Corvinus Egyetem vezeti óriási fölénnyel.Távol a világelittől

A magyar felsőoktatás egyik legnagyobb kritikájaként emlegetik évek óta, hogy az egyetemek "világranglistáján" az első kétszáz helyezett között egyetlen magyar intézmény sem található.

Mindezt nehezményezte Orbán Viktor miniszterelnök is nyáron a kőszegi Tranzit Fesztiválon.

"Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a világ egyetemi rangsorainak első kétszáz helyén nincs magyar felsőoktatási intézmény" - fogalmazott a kormányfő.
 


Olvasóink írták

 • 9. Irwine 2012. október 26. 13:34
  „#5: Felhívnak x db céget és a cég képviselője elmondja szubjektív véleményét az adott egyetem adott szakán végzettekről (már ha dolgoznak ott ilyenek) és ebből áll össze a lista.”
 • 8. gig 2012. október 25. 21:01
  „Már csak az a kérdés: a SZI vajon mi?”
 • 7. gulyas 2012. október 25. 20:29
  „A Széchenyi Egyetem felsorolt képzéseiből miért hiányzik a mérnöktanári, az előadóművészi (zenész), zenetanári és más a régiót lefedő képzései?! Így nem fair a lista és az értékelés sem!! Nagyon egyoldalú a megyei napilap, visszaél monopóliumával és ellenőrizetlenül vesz át kész anyagokat. Ha butaságokat írnak nem kell átvenni , ennyi az egész. Írjanak saját cikkeket van elég ú.n. újságírójuk.”
 • 6. kefas 2012. október 25. 16:21
  „..és az építész képzés?”
 • 5. Agadir 2012. október 25. 10:42
  „4. Irwine : Miért, hogyan készül?”
 • 4. Irwine 2012. október 25. 08:28
  „Ha tudnátok, hogy ez a rangsor hogyan készül... :) Annyira nem érdemes komolyan venni.”
 • 3. borsmenta 2012. október 25. 07:58
  „A magyar felsőoktatás kezd a kabaré felé menni. Miért is nem tudunk rajta nevetni?
  Mert az adófizetők és a gyerekeink bőrére megy.”
 • 2. borsmenta 2012. október 25. 07:57
  „"Negyedik helyről nyolcadikra esett vissza a Széchenyi Egyetem jogi képzés"

  A negyedik hely sohasem volt valós.”
 • 1. borsmenta 2012. október 25. 07:57
  „"Győr szinte nagyhatalom a gépészmérnöki képzésben"

  Ez vicc?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták az Ausztriában körözött furgont a győri rendőrök

A győri rendőrőrs járőrei október 23-án a Kékmadár utcában megtalálták azt a fehér Ford Transit furgont, amit Ausztriában elkövetett bűncselekménnyel kapcsolatban köröztek a szomszédos országban. Tovább olvasom