Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 03. 31. kedd - Árpád

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Győr hírei, győri hírek > Toplista: melyek a legjobb megyei egyetemi, főiskolai képzések?

Toplista: melyek a legjobb megyei egyetemi, főiskolai képzések?

Kíváncsi, hogy a megyei felsőoktatási intézmények képzései hányadik helyet foglalják el a legfontosabb képzések országos rangsorában? Most minden kiderült.

Szeghalmi Balázs - Heti Válasz - 2011.10.21. 12:09
Megosztás: Facebook Twitter E-mail


A Heti Válasz című újság - akár csak az utóbbi években - idén is elkészítette a CEMI (Central European Management Intelligence) közreműködésével a magyar egyetemek, főiskolák rangsorát a legnépszerűbb hazai képzések tükrében.

Tavalyi írásunkat ide kattintva tekinthetik meg a felsőoktatási rangsorról, amely a HVG "Diploma" mellekletében jelent meg, itt pedig a Heti Válasz 2010-es listáját elemző írásunkat olvashatják el. 

Portálunk elsősorban a két megyei felsőoktatási intézmény, a győri Széchenyi István Egyetem és a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem helyezéseire volt kíváncsi ezúttal is.

Az idei lajstromban 11 intézmény gépészmérnöki képzését hasonlították össze. A listán a Széchenyi-egyetem megőrizte tavalyi ötödik helyét. Az élen most is a budapesti Műegyetem végzett, a második a veszprémi Pannon Egyetem lett, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Miskolci Egyetem állhatott fel.

2011-ben alaposan átrendeződött a turizmus-vendéglátás szak összesített rangsora, s ennek egyik vesztese a Nyugat-magyarországi Egyetem győri képzése, amely a tavalyi hatodik helyről a tizedikre csúszott vissza. Az élen a sorrend: 1. Corvinus Egyetem, 2. Szolnoki Főiskola, 3. Kodolányi János Főiskola.

Jelentős a kereslet az informatikusképzések piacán; húsz intézmény vetekedik a hallgatók kegyeiért. Mind a Nyugat-magyarországi Egyetem (11.), mind a győri egyetem (14.) a középmezőnyben található úgy, hogy gyakorlatilag őrzik tavalyi pozíciójukat. A hazai IT-képzés fellegvára továbbra is Műegyetem, a Szegedi Tudományegyetem a második, s az ELTE-TTK a harmadik.

Az egykoron szép napokat látott, óriási népszerűségnek örvendő jogi képzést nyolc hazai intézményben választhatják a diákok. A Széchenyi-egyetemnek a hatodik helyről sikerült a negyedikre előrelépni, ami mindenképp kiváló eredménynek nevezhető. Az első háromba beférni azonban szinte lehetetlennek tűnik: 1. ELTE-ÁJK, 2. Szegedi Tudományegyetem, 3. Pécsi Tudományegyetem.

A kommunikáció- és médiatudományi képzésekben szintén nagy a tülekedés: 17 intézmény próbálja magához csábítani a hallgatókat. A Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi képzése a remeknek mondható 6. helyet szerezte, s ez fejlődést is mutat, hisz tavaly nyolcadikként zárt a szóban forgó kar. Első helyen az ELTE-BTK szerepel, szorosan a nyomában a Szegedi Tudományegyetem és a Corvinus Egyetem.

A közgazdasági és üzleti képzések idei rangsorában 24 intézményt mértek össze. Mind a Nyugat-magyarországi Egyetem (9.), mind a Széchenyi-egyetem (12.) hátrább csúszott 2010-hez képest. A "Közgáz" (Corvinus Egyetem) első helye megkérdőjelezhetetlenül biztos, míg a Pécsi Egyetem (2.) és a Debreceni Egyetem (3.) helyezése is stabil.Hogyan készült a felmérés?

A rangsorokat egy összetett index alapján számítják ki. A különböző szakok indexeit 5-6 elemi mutatószám egyszerű számtani átlaga adja.

A mutatók között szerepelnek a túljelentkezési adatok, a diák/tanár arány, az oktatók összetétele, az OTDK-eredmények, valamint a foglalkoztatók, a munkaerő-közvetítők és fejvadászok véleménye.

Utóbbi három tényezőt 1-5-ig terjedő skálán értékelhették a megkérdezettek.


Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 2. Cloeon_dipterum 2011.10.22. 12:58

Csak az a baj, hogy ebben a listában a fontosabb képzések nem szerepelnek. Egyedül a gépészmérnök. A többi?

Moderálásra küldöm 1. nága 2011.10.21. 13:45

...8-ból 12. a listán...Ez érdekes! Vagyis akkor -4 a Széchenyi Egyetem a közgék közül???Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...