Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Top rangsor: az ország száz legjobb középiskolája közé nyolc megyei iskola került be

A napokban megjelent lista szerint a Pannonhalmi Bencés Gimnázium az ország legjobb vidéki középiskolája, melyet a győri Révai-gimnázium szorosan követ az ötödik helyen.

Mint arról a kisalfold.hu rendszeresen beszámolt, korábban a Köznevelés oktatási magazin munkatársai állították össze a legjobb magyar középfokú oktatási intézmények listáját.

A szóban forgó rangsor ha nem is ért fel titkosítással, tény, hogy a pedagógus társadalomnak szóló újság kevés szülőhöz, felvételi előtt álló diákhoz jutott el.

A Köznevelés magazin hagyományos listája mellett 2011-ben a Quattrocento Kiadó szintén összeállította a magyar középiskolák rangsorát, melynek második kiadása a napokban került az újságárusok polcaira.Közeleg a középiskolai felvételi

Győrben 24, Sopronban 4 középiskolában lesz felvételi 2013. január 24-én.

A megyében a Pannonhalmi Bencésben, a mosonmagyaróvári Kossuthban és a kapuvári Felsőbükiben tartanak még felvételi vizsgákat.

A teljes lista letölthető itt!
  


A lista összeállításának legfontosabb szempontjai

A kiadvány szerkesztői az iskolai munka hatékonyságának több szempontból történő jellemzéséhez új mutatót készítettek, ami alapján a négy-, hat- és nyolcosztályos iskolákat a humán vagy reáliskolák csoportjába sorolták.

A lista összeállításakor az országos kompetenciamérés, az érettségi vizsgák, valamint az országos középiskolai tanulmányi versenyek eredményeit használták fel.

A kiadó munkatársai a rangsor készítésekor kizárólag a központi feladatlapokra épülő országos mérések adatbázisait, valamint az iskolák vezetői által szolgáltatott adatokat használták fel.

A legjobb öt országos középiskola között két megyei gimnázium található 

Az ország száz legjobb középiskolája közé nyolc megyei középfokú oktatási intézmény került be.

A legelőkelőbb helyen (4.) a Pannonhalmi Bencés Gimnázium áll, mely egyben azt is jelenti, hogy a főapátság oktatási intézménye hazánk legjobb vidéki középiskolája.

"Természetesen nagyon örülünk a kiváló eredménynek és büszkék vagyunk diákjainkra. Iskolánkban a délelőtti tanítás mellett kiemelt fontosságú a délutáni kollégiumi közösségi élet.

A tanulók több mint negyven szakkör - köztük 19 nyelvi - közül választhatnak, neves művészek, tudósok előadásait hallgathatják rendszeresen.

Úgy gondolom, hogy sokszínű programok pozitívan formálják a diákok személyiségét, s ennek köszönhetően olyan útravalót kapnak, mely egész életükben elkíséri őket" - mondta Barcza István, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgató-helyettese.

Arra a kérdésünkre, hogy a 2011-es rangsorban miért nem szerepelt a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Barcza István úgy válaszolt: "az előző évben megjelent hasonló kiadvány adatait abból az évből gyűjtötték, amelyben a pannonhalmi gimnázium a budapesti, szegedi és miskolci tagintézményeivel bővült, és ennek alapján nem kerülhetett be az akkori kötetbe.

Jelenleg ezek az intézmények a Szent Benedek Iskola tagintézményei, gimnáziumunk két éve újra önálló".

"Mutatja a tanárok és a diákok munkájának eredményét, ha egy-egy iskola folyamatosan szerepel a listán"

A győri Révai-gimnázium a tavalyi helyezéséhez képest egy helyet hátracsúszva jelenleg az ötödik pozíciót foglalja el az új rangsorban.

Horváth Péter, a győri Révai-gimnázium igazgatója szerint "teljesen objektíven és pontosan nem lehet megállapítani adott iskola helyezésének hitelességét a rangsorban, de az mindenképp mutatja a tanárok és a diákok munkájának eredményét, ha egy-egy iskola folyamatosan szerepel a listán, s adott pozícióját huzamosabb ideig meg tudja őrizni.

Az évről évre elkészített rangsorok esetében a téren van kis hiányérzetem, hogy sem a tantestület, sem a diákok hangulatát, azt, hogy jókedvvel indulnak-e az iskolába, nem lehet mérni, holott ez is nagyon fontos szempont a sikeres munkához".

A szintén győri Kazinczy-gimnázium bekerült a top 50-be, s a 32. helyet foglalja el.

A top 100-as listán a megyei középiskolák sorát két soproni intézmény folytatja: a Széchenyi-gimnázium 59., míg a Berzsenyi-líceum a 77. helyen található.

A legjobbakat összegyűjtő listán szerepel még a győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ (81.), a győri Jedlik-iskola (86.), valamint a győri Apor-gimnázium (94.).Szemezgetés a Top 100-as listáról

1. Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium (Budapest)
2. Szent István Gimnázium (Budapest)
3. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium (Budapest)
4. Pannonhalmi Bencés Gimnázium (Pannonhalma)
5. Révai Miklós Gimnázium és Kollégium (Győr)
9. Bolyai János Gimnázium (Szombathely)
14. Lovassy László Gimnázium (Veszprém)
23. Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium (Balatonalmádi)
24. Zrínyi Miklós Gimnázium (Zalaegerszeg)
32. Kazinczy Ferenc Gimnázium (Győr)
59. Széchenyi István Gimnázium (Sopron)
70. Eötvös József Gimnázium (Tata)
77. Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum (Sopron)
81. Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium (Győr)
86. Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola (Győr)
94. Apor Vilmos Katolikus Gimnázium (Győr)

Forrás: 100 legjobb magyar középiskola (Quattrocento Kiadó)  


Olvasóink írták

 • 10. Adyvárosi 2012. november 25. 21:17
  „9. Valaki 2012.11.24. 18:26
  Fogószkodj meg, tudok pár ilyen esetről! Normális felvételin másnap kirakják a résztvevők pontszámait a faliújságra, netre... és akkor minden világos! Világos? :)))

  igazad van ! MIKOR KIJÖN A GYERMEK A FELVÉTELIRŐL AKKOR MONDANÁK MEG A PONTSZÁMOT !!!

  DE mivel az nagyon nyilvánvaló lenne és nem merik válalni a véleményüket ezért nagy sokára a papír a porta mellé névtelenül.
  profik a szemétkedésben

  Kitűnő gyerek, 95 pontos felvételivel a lista 20 helyéről lecsúszik a 68-ra ?????? de úgy látom sokan így jártak.
  Az osztálytárs aki meg !!! kapaszkodj meg központit sem írt !!! bejut ???? erről van szó”
 • 9. Valaki 2012. november 24. 18:26
  „6. saintgaicacomo 2012.11.24. 14:43

  "Simán csalnak a felvételikkel az biztos. Senki nem ellenőrizheti a felvételiket."

  Ha senki sem ellenőrizheti, akkor te honnan tudod, hogy csalnak? Tudsz konkét esetet említeni, nevekkel bizonyítékokkal? Honnan veszed a bátorságot, hogy kerek perec kijelented ezeket? Illene tényekkel is alátámaszani az elméletedet!

  Fogószkodj meg, tudok pár ilyen esetről! Normális felvételin másnap kirakják a résztvevők pontszámait a faliújságra, netre... és akkor minden világos! Világos? :)))”
 • 8. Mankapunka 2012. november 24. 16:38
  „Diszkriminálunk??”
 • 7. Adyvárosi 2012. november 24. 16:14
  „Amikor pár évig nem szóbeliztettek az jutott be aki jól teljesített!!! Sírt is a szájuk hogy nem tudnak csalni!!!!!

  Most meg ha megnézted volna a listákat, akik a központit, 80-95 ponttal írták meg csak nem befolyásosak azoknak a szóbelin adtak 5-10 pontot !!! akik meg sz@rt írtak de volt ismerős azoknak meg 40-et !!! Kérdem én aki a nyelvtant alig tudja megírni az mit keres ott.Így lesz a központi után a lista első 40 helyezettjéből az épp első 100 ba bekerülő.

  Vannak tények de ki akar küzdeni ilyen mocsokságokkal .”
 • 6. saintgaicacomo 2012. november 24. 14:43
  „"Simán csalnak a felvételikkel az biztos. Senki nem ellenőrizheti a felvételiket."

  Ha senki sem ellenőrizheti, akkor te honnan tudod, hogy csalnak? Tudsz konkét esetet említeni, nevekkel bizonyítékokkal? Honnan veszed a bátorságot, hogy kerek perec kijelented ezeket? Illene tényekkel is alátámaszani az elméletedet!”
 • 5. Valaki 2012. november 23. 22:43
  „4. Adyvárosi 2012.11.23. 18:23

  Simán csalnak a felvételikkel az biztos. Senki nem ellenőrizheti a felvételiket.”
 • 4. Adyvárosi 2012. november 23. 18:23
  „A sok Révais- stb top gimis diákok sem az iskolában tanulnak annyit hogy jól szerepeljenek.
  MInd külön angol, külön némmet, külön matek, csak a szülő tudja fizetni.
  A Kazinczy Ferenc Gimnázium meg dettó,csak ott meg kinézik az embert ha nem Győri és a tanvezetés is úgy csal ahogy tetszik nekik, különben hogy jutna be pár ügyvéd, orvos, stb csemete akik tanulás terén nem jutnának sehová se.”
 • 3. hard 2012. november 23. 15:33
  „Csak a Jedlik! Onnét is el lehet végezni a BME bármelyik szakát, nem kell gimnázium hozzá. És ha szakirányban megy tovább a diák, akkor legalább a középiskolában szerzett gyakorlatot, mert az egyetemeken is a fő hangsúly inkább az elméleten van, főleg az első években.”
 • 2. győrikeksz 2012. november 23. 08:25
  „A Jedlik a Szakközépiskolák terén van folyamatosan a Top 10-ben, sokszor Top 5-ben, de úgy tudom volt már No.1 is. A szakközépiskolákra jellemző hogy nem "csak" érettségit adnak hanem szakmákat is, a Jedlikben egy tanuló akár 6-7 OKJ-s képesítéssel is elhagyhatja az iskola kapuit tanulmányai végeztével. Azért ez sem elhanyagolható... :)”
 • 1. Tapmancs 2012. november 23. 07:58
  „Teljesen értelmetlen szakközépiskolákat és gimnáziumokat összahasonlítani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új győri irodába költözött az Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr-Moson-Sopron megyei egyesülete

Az ÉFOÉSZ Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr-Moson-Sopron megyei egyesülete átköltözött a Győr,… Tovább olvasom