Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Top 500: második helyen az Audi

Az Audi Hungaria Motor Kft. megőrizte második helyét a legnagyobb árbevételű hazai cégek listáján – a 2011-es adatok alapján.

Országosan az első három helyen nincs változás az előző évhez képest. A Mol Nyrt. 5343 milliárd forinttal a listavezető, a második győri Audi árbevétele közel 1737 milliárd forint volt 2011-ben.

Ez 31 százalékos növekedés 2010 után. A dobogó harmadik fokára ismét a GE Infrastructure CEE Holding Kft. állhatott fel 1247 milliárddal.

A megyei listán az Audi mögött a második az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. 67 milliárdos forgalommal (országos listán ez a 130. helyhez elég csupán).

Harmadik az SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. (136.), árbevétele mintegy 64 milliárd forint volt. A cég mosonmagyaróvári és mosonszolnoki üzemével immár Európa legnagyobb tükörgyártó cége.

Negyedik a listán a Horváth R+K Kft. (147.), hetedik pedig az Alcufer Kft. (180.). Itt érdemes megjegyezni, hogy mindkét cég a hulladékiparban működik és ugyanazok a tulajdonosok fémjelzik őket, együttes forgalmuk megközelíti a 105 milliárd forintot, s ezzel az országos listán már a 83. helyen lennének.

A megyei listán ötödik egy ugyancsak autóipari beszállító, az alumínium hengerfejeket gyártó Nemak Győr kft., hatodik a soproni sörös cég, a Heineken Hungária Kft. Nyolcadik a Bos, kilencedik a Dana, tizedik a Rába Járműipari Holding (a Rába Futómű a 13.).

Érdekes és sajnálatos, hogy a megyei huszadik az azóta már felszámolás alatt álló Kapuvári Hús Zrt.

Az 500 legnagyobb listáján tehát 21 megyei cég található. Közülük nyolc az autóiparban érdekelt, négy-négy az energia- és üzemanyag-, illetve az építőanyag-iparban működik, kettő-kettő a hulladékkezeléssel, illetve élelmiszergyártással foglalkozik, egy pedig szállításban "utazik".

E huszonegy cég árbevétele 2011-ben összességében 2436 milliárd forint volt, ennek mintegy hetven(!) százaléka származott tehát az Auditól. Az idei járműgyártás indulásának ismeretében megjósolható, ez az arány csak nőni fog.

A megyék sorrendjét nézve Budapest, Pest, Komárom-Esztergom (még a Nokiával) és Fejér megye után Győr-Moson-Sopron ötödik a rangsorban a cégek árbevétele alapján.

Más a kép, ha az egy főre jutó GDP-t vesszük alapul, azaz leegyszerűsítve, a hozzáadott értéket vizsgáljuk. Itt megyénk Budapest után a második, az országos átlag 112 százalékával.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2013. január 04. 09:06
    „Jó szokás szerint most sem kapunk táblázatot, elégedjünk meg az 500 adatból 10 kicsemegézésével.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kéményseprésben sem lesz pardon

Életbe léptek a tűzvédelmi bírsággal, kéményseprő-ipari közszolgáltatással kapcsolatos változások az… Tovább olvasom