Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Top 10: egyetemek és főiskolák megyei és hazai rangsora

Vajon melyek a legjobb magyar felsőoktatási intézmények? S hol a helyük a listákon a Széchenyi és a Nyugat-magyarországi Egyetem képzéseinek? Írásunkból kiderül.

Bár még viszonylag sok idő van hátra a felsőoktatási jelentkezési lapok postázásáig (a határidő: február 15.), valószínűleg az idén érettségiző középiskolások, illetve ismét okosodni akaró örökifjak fejében már kavarognak a különböző továbbtanulási lehetőségek.

Parázs viták, komoly érdeksérelmek

Hogy aztán végül ki melyik felsőoktatási intézményt célozza, abban segítséget nyújthatnak a mindig parázs vitákat kiváltó felsőoktatási rangsorok.

A félreértések elkerülése végett: utóbbi jelenség cseppet sem magyar sajátosság, a világon mindenhol parázs érdeksérelmeket generálnak ezek a listák – s mindez feketén-fehéren bizonyítja micsoda pénzek forognak a felsőoktatásban!


Szavazzon!


A kisalfold.hu most a Felvi és az Universitas Press Felsőoktatás-kutató Műhely listáiból szemezgetett – "Diploma 2010" címmel a HVG dobta piacra a lajstromot –, s természetesen a legjobb helyezések mellett elsősorban a győri Széchenyi Egyetemre és a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem karaira koncentráltunk.

A Széchenyi még a nagy felújítás előtt.
A Széchenyi még a nagy felújítás előtt.


Megyénk három "legjobb" kara

Az összesített abszolút rangsorban az ELTE Bölcsészettudományi Kara az első, a SOTE Általános Orvostudományi Kara a második, míg a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara a harmadik.

Tán meglepetés, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetlen kara sem került be a Top 10-be, mint ahogy a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara (ismertebb nevén "közgáz") is "csupán" kilencedik.

Megyénkből a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara található a legelőkelőbb helyen (38.), a képzeletbeli dobogó második helyét a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara (Mosonmagyaróvár), míg a harmadik helyet Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kara (50.) szerezte meg.


                              Összesített abszolút rangsor
Rang
2009
 
Intézmény 
1.  Eötvös Loránd Tudományegyetem-BTK
2.  Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar 
3.  Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar 
38.  Széchenyi István Egyetem-GK 
44.  Nyugat-magyarországi Egyetem-MÉK 
50.  Széchenyi István Egyetem-ÁJK
53.  Nyugat-magyarországi Egyetem-BTK 
55.  Nyugat-magyarországi Egyetem-EMK 
60.  Nyugat-magyarországi Egyetem-KTK 
76.  Nyugat-magyarországi Egyetem-FMK 
91.  Széchenyi István Egyetem-MTK 
98.  Nyugat-magyarországi Egyetem-TTMK 
116.  Nyugat-magyarországi Egyetem-AK 
123.  Nyugat-magyarországi Egyetem-MNSK 
                                                              Forrás: Diploma 2010/HVG.

Agrárképzők presztízse és bölcsészek rangsora

Most pedig lássuk a különböző agrárképzések piaci rangsorát. (Ezt a mutatót a munkáltatók besorolása alapján készítették a Felvi statisztikusai.)

Az agrárképzők presztízsét a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara vezeti. A Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara a 6., míg a NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara 10.

A manapság nem túl sok jóval (magyarán munkával) kecsegtető bölcsészkarok rangsorát természetesen az ELTE-BTK vezeti, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar a második, a debreceni BTK a harmadik.

A szombathelyi központú NYME-BTK a 10., a szintén vasi fővároshoz köthető NYME Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar a 18., míg a NYME Apáczai Csere János Kar a 22.


Pillanat(kép) a NYME Apáczai karáról.
Pillanat(kép) a NYME Apáczai karáról.


A bölcsészek rangsorát egyébként nem a munkáltatók véleményei szerint állították össze, hanem az oktatók és hallgatók mutatói alapján.

A jogi karok között Number One a SZE-ÁJK

A jogi és igazgatási képzési karoknál a Széchenyi Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar tán nagy meglepetésére, de megszerezte az első helyet.

Az összesített jogi listánál az oktatók és hallgatók kiválóságát mérték fel különböző számok alapján (PhD/DLA fokozat, OKTV-helyezés, stb).

A győri képzés mind az oktatók, mind a hallgatók rangsorában a 2. helyre került, s ez eredményezte végül a Number One pozíciót.

A statisztika kedvéért: a második a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara, a harmadik pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar.

Az ELTE-ÁJK csak a negyedik.

Megyei gazdasági karok: messze a csúcstól

A gazdasági karokról szintén a piaci szereplők, vagyis a munkáltatók vallottak színt. (Köztünk szólva ezek a munkáltatói listák tűnnek a leghitelesebbeknek.)

A lényeg: a budapesti Corvinus uralja a gazdaság karok rangsorát, a Közgazdaságtudományi Kar az első, a Gazdálkodástudományi Kar pedig a második.

A NYME Közgazdaságtudományi Kar tudhatja magáénak a legjobb megyei gazdasági kar címét, összességében ez a 12. helyre volt elég.

A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar még befért az első húszba (17.), míg a NYME Apáczai Csere János Kar a 29. helyen végzett.

                             Gazdasági képzők piaci rangsora 
Rang 2009  Intézmény 
1.  Budapesti Corvinus KTK 
12.  Nyugat-magyarországi Egyetem KTK 
17.  Széchenyi István Egyetem GK 
29.  Nyugat-magyarországi Egyetem AK 
                                                       Forrás: Diploma 2010/HVG.

Processzor és programozás: budapesti főlény

Az informatikai képzéseknél óriási a fővárosi főlény: a magánszféra munkáltatói tapasztalatai alapján készült rangsor első öt helyére csak budapesti kar jutott be.

A legjobb a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem villamosmérnöki és informatikusi képzése.

A Széchényi István Egyetem Műszaki Tudományi Kara az éles versenyben bekerült a legjobb tízbe (9.), s ez mindenképp jó eredménynek számít.

A NYME-FMK az informatikai képzések terén a 15.

Műszaki szakik és szakok

A műszaki képzések terén gyakorlatilag ismét mindent visznek a budapesti karok: írd és mond az első 11 helyezett kar képzései közül nyolc a fővárosban hallgatható.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemé az első négy pozíció, míg a győri egyetem Műszaki Tudományi Kara holtversenyben 11.

A Nyugat-magyarországi Egyetem több karral (TTMK, EMK, FMK) is szerepel a listán, de a Top 15-ben egyik kar sem kapott helyet.

                             Műszaki képzők piaci rangsora 
Rang 2009  Intézmény 
1.  Budapesti Műszaki és Gazdaságtud.-i Egyetem GÉK
11.  Széchenyi István Egyetem MTK 
20.  Nyugat-magyarországi Egyetem TTMK 
24.  Nyugat-magyarországi Egyetem EMK 
                                                           Forrás: Diploma 2010/HVG.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. load 2010. október 19. 20:43
  „A világ rangsorban a Nyugatmagyar az 1.466.
  A Széchenyi az 1.938.
  A világrangsor itt:
  http://www.webometrics.info/top12000.asp”
 • 54. Angel40 2010. január 25. 17:08
  „Butterfly!

  Jó tanulást és sok sikert a felvételihez! :)”
 • 53. Butterfly 2010. január 25. 14:50
  „Kedves Angel40 !
  köszönöm az infokat. Szeretek olyanoktól tájékozódni, akik tényleg benne vannak és ismerik is az adott szakot :)
  Lebeszélni már senki nem tud :D kitöltöttem hétvégén a jelentkezési lapomat és a héten el is küldöm :) de most megyek tanulni, mert még sokat kell tennem azért, hogy elérjem a 408pontos tavalyi ponthatárt...bár ki tudja mennyire megy fel idén....elég kiszámíthatatlan :S én azért optimista vagyok....:D”
 • 52. Angel40 2010. január 24. 23:12
  „Kedves Bobo!

  Köszönöm a jelmagyarázatot.

  Mi értelme van üdülni az egyetemen. Kiknek és miért lehet egyeseknek a célja, hogy csak üdülni jár 2 éven keresztül? Kit csap be az "üdülő" hallgató?”
 • 51. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. január 24. 23:09
  „#50bobo: Ez is a sze gátlástalanságát, pénzéhségét mutatja....u.i minél több embert vesz fel, illetve tart ott,
  annál több pénzt kap....”
 • 50. bobo 2010. január 24. 19:18
  „Kedves Angel40!

  Elnézést, ez van, ha valaki természetesnek veszi a logikai operátorok ismeretét.

  A "!=" jelentése:

  http://hu.wikipedia.org/wiki/JavaScript#Logikai_oper.C3.A1torok

  A legalacsonyabb ponthatár kiemelése szerintem fontos, ugyanis megmutatja a jelentkezőknek, hogy pl. a 2009-ben kezdő győri villamosmérnökök akár kettessel is érettségizhettek több tárgyból. Nem azért rossz elsősorban az alacsony ponthatár, mert sokan bejuthatnak, hanem mert nagyon széthúzza a felvettek tudásszintje közötti különbségeket. Habár valószínűleg sokan nem jutnak el a diplomáig a 161 pontosok közül, de amíg ki nem esnek, csak a többieket húzzák vissza. A jelenlegi BSC képzésben csak 4 félév után kérik számon a teljesített krediteket, addig bárki "üdülhet" az egyetemen, ha egyszer felvették. Ez luxus.”
 • 49. Angel40 2010. január 24. 14:04
  „Kedves bobo!

  A pontosság végett:

  A 47. hozzászólásodban szerintem helytelen az egyenlőség jel. Itt van előttem a 2008. évi Felsőoktatási felvételi tájékoztató, mely szerint az:

  S Z E : Széchenyi István Egyetem, Győr

  S Z I E : Szent István Egyetem, Gödöllő

  Egy betű elírása illetve elolvasása, másként értelmezése problémák forrása lehet.
  Saját véleményem, hogy nem szerencsés e két egyetem rövidített nevének használata, könnyen összekeverhető.

  Azon rágódni, hogy a legalacsonyabb ponthatárt mennyiben jelöli meg az egyetem, sok értelme nincs. Aki, csak annyival jut be, tisztában kell lennie, hogy mire vállalkozik. Próba-szerencse alapon vannak, akik biztosan így is belevágnak. Azt, azonban ne gondolja senki, hogy a legtöbb jelentkező csak a minimális pontszámmal rendelkezik.
  Nagyon sok felvételizőnek közel (2,7x160)- tól (3x160)-ig pontja van.”
 • 48. bobo 2010. január 24. 12:06
  „Angel40: SZIE!=SZE

  Az aktuális HVG érdekes listát közölt, hova lehetett tavaly bejutni 200 pont alatt ingyenes nappali alapképzésre (160 pont volt a minimum, idén emelik 200-ra):

  Ápolás és betegellátás SZE 174 pont
  Biológia NYME 182 pont
  Földrajz NYME 182 pont
  Környezettan NYME 161 pont
  Villamosmérnök SZE 161 pont

  Hogy ne csak a top 10-ről beszéljünk. A teljes lista:
  http://www.hvg.hu/image.aspx?id=ee0ea9f7-6b1f-4bd2-a773-115f520d64be&view=7fcefbf8-ac48-4ee6-aef5-32203afa118c”
 • 47. Angel40 2010. január 24. 01:26
  „Nem vagyok manapság toppon a jelenlegi jogi egyetemeket illetően, de a Szent István Egyetemen nem tudok jogi képzésről. Elnézést, ha mégis lenne. Két évvel ezelőtt 9 egyetemen indult.”
 • 46. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. január 24. 00:56
  „#45Angel40:Semmi gond. De remélem Butterfly majd alaposan átgondolja majd. Szerintem a Szent István jobb.
  A sze-n igencsak a pénzre mennek..... A céljuk az, hogy minél tovább tartson a képzés.
  Azt hiszem elég jól leírtam a tapasztalaitaimat....”
 • 45. Angel40 2010. január 24. 00:41
  „LuciusCorneliusSullaFelix !

  Bocsi, a 42-es hozzászólásodra reagáltam, melyben egyértelműen lebeszéled szegény Butterfly-t a győri jogi karról.”
 • 44. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. január 24. 00:29
  „#43Angel:A jogi karról lehet, de oda járok én is, igaz "csak" a műszaki karra. bár ne ide jelentkeztem volna annak idején....Az egész sze nagyarcú senkik gyülekezete....”
 • 43. Angel40 2010. január 23. 23:55
  „Kedves Butterfly!

  Ne hallgass LuciusCorneliusSullaFelix-re, neki fogalma sincs a győri jogi karról.

  Kiváló az oktatás színvonala, kemény a követelmény. Ezt, mint egy másodéves nappalis jogászhallgató édesanyja írom neked. Mi is ugyanilyen kétségek között ingadoztunk két évvel ezelőtt, és nem bántuk meg döntésünket.

  Nyugodtan jelentkezz Győrbe első helyen, mivel a tananyag, tankönyvek, tanárok ugyanaz, mint az ország összes többi jogi karán. Annak idején mi is nagy dilemmában voltunk, hogy melyik egyetemet jelöljük első helyen. Nem bántuk meg, hogy a győri jogi kart jelöltük első helyen magas pontszámmal, annak ellenére, hogy bármelyik egyetemre minden további nélkül felvették volna.

  A legközismertebb nevek közül említek néhány kiváló tanárt, az ő nevüket a közéletből is ismerhetjük, mindegyikük kitűnő órákat ad és keményen vizsgáztat, ugyanúgy itt a győri jogi karon, mint az ország más jogi karain is:

  Dr Bihari Mihály, dr. Kukorelli István, dr Szigeti Péter, dr. Révész T. Mihály, dr. Földi András, dr. Mezei Barna, dr. Lapsánszky András, dr. Jobbágyi Gábor, dr. Lenkovics Barnabás, dr Cs Kiss Lajos.

  Az összes tanár nevét az SZE-DFK honlapján tanszékenként megtalálod.”
 • 42. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. január 22. 22:44
  „#41:Butterfly:Én a helyedbe nem mennék a sze-re semmi esetre sem... A sze-s oktatóknak, ott dolgozóknak csak az arcuk nagy, tudásuk egy nulla.....”
 • 41. Butterfly 2010. január 22. 22:41
  „köszi az infókat a jogról (SZE-ről) ;)”
 • 40. Icsi235 2010. január 22. 20:04
  „Bussz!
  Kedves vagy!
  Köszi:)
  Sok sikert a tanulásban!”
 • 39. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. január 22. 16:48
  „#38LIcern:Ez csak természetes. Ma írtam előbb az ügyintézőmnek majd később a felnőttképzési központ vezetőjének, de azóta se mozgatták még a fülük botját meg. pedig az ügyintézőnek már fél tízkor elment a mail, a felnőttképzési központ vezetőjének meg úgy kettőkor. Azóta sincs válasz egyikre se válasz. Egyre inkább úgy érzem, hogy én vagyok a sze-ért és nem fordítva.....”
 • 38. licern 2010. január 22. 15:56
  „Noha e kérdésben nem is értünk feltétlen egyet - annak őszintén örülök, hogy ilyen kulturált keretek közt fórumozunk :)”
 • 37. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. január 22. 15:49
  „#35Licern:Még egy sze specialitás:Mindig .... normális emailre válaszolni. Majd a h.lye paraszt hallgató felhívja őket nemzetközi hívás keretén belül....”
 • 36. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. január 22. 15:44
  „#34Licern:Ha nem olvastam volna az első mondatodat azt gondolnám, hogy oktató vagy a sze-n.
  Két elvégzett szakkal a hátam mögött továbbra is azt mondom, hogy nem bennem van a hiba. Azaz nem vagyok sem buta, vagy lusta. Felőlem be lehet vezetni a 4x30/ 4 év limitet. A tíz félévet 5 év alatt végeztem el, a végén 336 kredittel zártam, volt olyan félév, mikor a végelsyámolásnál 36 kreditet kapartam össze egy félévben (Fakultatív tárgyak: pl: méztermesztés, gyümölcstermesztés, vadgazdálkodás, eu ismereretek és ehhez hasonlók), de félévente a 30 mindig megvolt....
  És tényleg addig nyaggatják az embert, míg a vizsga egyes nem lesz.Tudom, mert én is szenvedő alanya voltam n em is olyan rég. Ha csak írásbeli lett volna, lazán meg is lett volna. Akkor tudod, úgy is lehet kérdezni, hogy a delikvens ne tudja a helyes választ.
  Mivel Te ÁLLAMILAG TÁMOGATOTT képzésen veszel részt, ezért utánad csak a fejpénzt kapják, addig a költésgtérítéseskől a tandíj mellett a fejpénzt is kapják.....
  Ja és még egy:Az egyik unokahúgom épp a sze-n oktat Büntetőjogot.....”
55 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr és Sopron két régió élén

Nyugat- és Közép-Dunántúlon a legjobb mutatói Győrnek és Sopronnak vannak. Tovább olvasom