Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 08. 28. péntek - Ágoston

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Győr hírei, győri hírek > Top 10: egyetemek és főiskolák megyei és hazai rangsora

Top 10: egyetemek és főiskolák megyei és hazai rangsora

Vajon melyek a legjobb magyar felsőoktatási intézmények? S hol a helyük a listákon a Széchenyi és a Nyugat-magyarországi Egyetem képzéseinek? Írásunkból kiderül.

Szeghalmi Balázs - 2010.01.21. 04:09
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Bár még viszonylag sok idő van hátra a felsőoktatási jelentkezési lapok postázásáig (a határidő: február 15.), valószínűleg az idén érettségiző középiskolások, illetve ismét okosodni akaró örökifjak fejében már kavarognak a különböző továbbtanulási lehetőségek.

Parázs viták, komoly érdeksérelmek

Hogy aztán végül ki melyik felsőoktatási intézményt célozza, abban segítséget nyújthatnak a mindig parázs vitákat kiváltó felsőoktatási rangsorok.

A félreértések elkerülése végett: utóbbi jelenség cseppet sem magyar sajátosság, a világon mindenhol parázs érdeksérelmeket generálnak ezek a listák – s mindez feketén-fehéren bizonyítja micsoda pénzek forognak a felsőoktatásban!


Szavazzon!


A kisalfold.hu most a Felvi és az Universitas Press Felsőoktatás-kutató Műhely listáiból szemezgetett – "Diploma 2010" címmel a HVG dobta piacra a lajstromot –, s természetesen a legjobb helyezések mellett elsősorban a győri Széchenyi Egyetemre és a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem karaira koncentráltunk.

A Széchenyi még a nagy felújítás előtt.
A Széchenyi még a nagy felújítás előtt.


Megyénk három "legjobb" kara

Az összesített abszolút rangsorban az ELTE Bölcsészettudományi Kara az első, a SOTE Általános Orvostudományi Kara a második, míg a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara a harmadik.

Tán meglepetés, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetlen kara sem került be a Top 10-be, mint ahogy a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara (ismertebb nevén "közgáz") is "csupán" kilencedik.

Megyénkből a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara található a legelőkelőbb helyen (38.), a képzeletbeli dobogó második helyét a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara (Mosonmagyaróvár), míg a harmadik helyet Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kara (50.) szerezte meg.


                              Összesített abszolút rangsor
Rang
2009
 
Intézmény 
1.  Eötvös Loránd Tudományegyetem-BTK
2.  Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar 
3.  Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar 
38.  Széchenyi István Egyetem-GK 
44.  Nyugat-magyarországi Egyetem-MÉK 
50.  Széchenyi István Egyetem-ÁJK
53.  Nyugat-magyarországi Egyetem-BTK 
55.  Nyugat-magyarországi Egyetem-EMK 
60.  Nyugat-magyarországi Egyetem-KTK 
76.  Nyugat-magyarországi Egyetem-FMK 
91.  Széchenyi István Egyetem-MTK 
98.  Nyugat-magyarországi Egyetem-TTMK 
116.  Nyugat-magyarországi Egyetem-AK 
123.  Nyugat-magyarországi Egyetem-MNSK 
                                                              Forrás: Diploma 2010/HVG.

Agrárképzők presztízse és bölcsészek rangsora

Most pedig lássuk a különböző agrárképzések piaci rangsorát. (Ezt a mutatót a munkáltatók besorolása alapján készítették a Felvi statisztikusai.)

Az agrárképzők presztízsét a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara vezeti. A Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara a 6., míg a NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara 10.

A manapság nem túl sok jóval (magyarán munkával) kecsegtető bölcsészkarok rangsorát természetesen az ELTE-BTK vezeti, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar a második, a debreceni BTK a harmadik.

A szombathelyi központú NYME-BTK a 10., a szintén vasi fővároshoz köthető NYME Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar a 18., míg a NYME Apáczai Csere János Kar a 22.


Pillanat(kép) a NYME Apáczai karáról.
Pillanat(kép) a NYME Apáczai karáról.


A bölcsészek rangsorát egyébként nem a munkáltatók véleményei szerint állították össze, hanem az oktatók és hallgatók mutatói alapján.

A jogi karok között Number One a SZE-ÁJK

A jogi és igazgatási képzési karoknál a Széchenyi Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar tán nagy meglepetésére, de megszerezte az első helyet.

Az összesített jogi listánál az oktatók és hallgatók kiválóságát mérték fel különböző számok alapján (PhD/DLA fokozat, OKTV-helyezés, stb).

A győri képzés mind az oktatók, mind a hallgatók rangsorában a 2. helyre került, s ez eredményezte végül a Number One pozíciót.

A statisztika kedvéért: a második a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara, a harmadik pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar.

Az ELTE-ÁJK csak a negyedik.

Megyei gazdasági karok: messze a csúcstól

A gazdasági karokról szintén a piaci szereplők, vagyis a munkáltatók vallottak színt. (Köztünk szólva ezek a munkáltatói listák tűnnek a leghitelesebbeknek.)

A lényeg: a budapesti Corvinus uralja a gazdaság karok rangsorát, a Közgazdaságtudományi Kar az első, a Gazdálkodástudományi Kar pedig a második.

A NYME Közgazdaságtudományi Kar tudhatja magáénak a legjobb megyei gazdasági kar címét, összességében ez a 12. helyre volt elég.

A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar még befért az első húszba (17.), míg a NYME Apáczai Csere János Kar a 29. helyen végzett.

                             Gazdasági képzők piaci rangsora 
Rang 2009  Intézmény 
1.  Budapesti Corvinus KTK 
12.  Nyugat-magyarországi Egyetem KTK 
17.  Széchenyi István Egyetem GK 
29.  Nyugat-magyarországi Egyetem AK 
                                                       Forrás: Diploma 2010/HVG.

Processzor és programozás: budapesti főlény

Az informatikai képzéseknél óriási a fővárosi főlény: a magánszféra munkáltatói tapasztalatai alapján készült rangsor első öt helyére csak budapesti kar jutott be.

A legjobb a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem villamosmérnöki és informatikusi képzése.

A Széchényi István Egyetem Műszaki Tudományi Kara az éles versenyben bekerült a legjobb tízbe (9.), s ez mindenképp jó eredménynek számít.

A NYME-FMK az informatikai képzések terén a 15.

Műszaki szakik és szakok

A műszaki képzések terén gyakorlatilag ismét mindent visznek a budapesti karok: írd és mond az első 11 helyezett kar képzései közül nyolc a fővárosban hallgatható.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemé az első négy pozíció, míg a győri egyetem Műszaki Tudományi Kara holtversenyben 11.

A Nyugat-magyarországi Egyetem több karral (TTMK, EMK, FMK) is szerepel a listán, de a Top 15-ben egyik kar sem kapott helyet.

                             Műszaki képzők piaci rangsora 
Rang 2009  Intézmény 
1.  Budapesti Műszaki és Gazdaságtud.-i Egyetem GÉK
11.  Széchenyi István Egyetem MTK 
20.  Nyugat-magyarországi Egyetem TTMK 
24.  Nyugat-magyarországi Egyetem EMK 
                                                           Forrás: Diploma 2010/HVG.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

123456 következő >> végére >>> 55 hozzászólás
Moderálásra küldöm 55. load 2010.10.19. 20:43

A világ rangsorban a Nyugatmagyar az 1.466.
A Széchenyi az 1.938.
A világrangsor itt:
http://www.webometrics.info/top12000.asp

Moderálásra küldöm 54. Angel40 2010.01.25. 17:08

Butterfly!

Jó tanulást és sok sikert a felvételihez! :)

Moderálásra küldöm 53. Butterfly 2010.01.25. 14:50

Kedves Angel40 !
köszönöm az infokat. Szeretek olyanoktól tájékozódni, akik tényleg benne vannak és ismerik is az adott szakot :)
Lebeszélni már senki nem tud :D kitöltöttem hétvégén a jelentkezési lapomat és a héten el is küldöm :) de most megyek tanulni, mert még sokat kell tennem azért, hogy elérjem a 408pontos tavalyi ponthatárt...bár ki tudja mennyire megy fel idén....elég kiszámíthatatlan :S én azért optimista vagyok....:D

Moderálásra küldöm 52. Angel40 2010.01.24. 23:12

Kedves Bobo!

Köszönöm a jelmagyarázatot.

Mi értelme van üdülni az egyetemen. Kiknek és miért lehet egyeseknek a célja, hogy csak üdülni jár 2 éven keresztül? Kit csap be az "üdülő" hallgató?

Moderálásra küldöm 51. LuciusCorneliusSullaFelix 2010.01.24. 23:09

#50bobo: Ez is a sze gátlástalanságát, pénzéhségét mutatja....u.i minél több embert vesz fel, illetve tart ott,
annál több pénzt kap....

Moderálásra küldöm 50. bobo 2010.01.24. 19:18

Kedves Angel40!

Elnézést, ez van, ha valaki természetesnek veszi a logikai operátorok ismeretét.

A "!=" jelentése:

http://hu.wikipedia.org/wiki/JavaScript#Logikai_oper.C3.A1torok

A legalacsonyabb ponthatár kiemelése szerintem fontos, ugyanis megmutatja a jelentkezőknek, hogy pl. a 2009-ben kezdő győri villamosmérnökök akár kettessel is érettségizhettek több tárgyból. Nem azért rossz elsősorban az alacsony ponthatár, mert sokan bejuthatnak, hanem mert nagyon széthúzza a felvettek tudásszintje közötti különbségeket. Habár valószínűleg sokan nem jutnak el a diplomáig a 161 pontosok közül, de amíg ki nem esnek, csak a többieket húzzák vissza. A jelenlegi BSC képzésben csak 4 félév után kérik számon a teljesített krediteket, addig bárki "üdülhet" az egyetemen, ha egyszer felvették. Ez luxus.

Moderálásra küldöm 49. Angel40 2010.01.24. 14:04

Kedves bobo!

A pontosság végett:

A 47. hozzászólásodban szerintem helytelen az egyenlőség jel. Itt van előttem a 2008. évi Felsőoktatási felvételi tájékoztató, mely szerint az:

S Z E : Széchenyi István Egyetem, Győr

S Z I E : Szent István Egyetem, Gödöllő

Egy betű elírása illetve elolvasása, másként értelmezése problémák forrása lehet.
Saját véleményem, hogy nem szerencsés e két egyetem rövidített nevének használata, könnyen összekeverhető.

Azon rágódni, hogy a legalacsonyabb ponthatárt mennyiben jelöli meg az egyetem, sok értelme nincs. Aki, csak annyival jut be, tisztában kell lennie, hogy mire vállalkozik. Próba-szerencse alapon vannak, akik biztosan így is belevágnak. Azt, azonban ne gondolja senki, hogy a legtöbb jelentkező csak a minimális pontszámmal rendelkezik.
Nagyon sok felvételizőnek közel (2,7x160)- tól (3x160)-ig pontja van.

Moderálásra küldöm 48. bobo 2010.01.24. 12:06

Angel40: SZIE!=SZE

Az aktuális HVG érdekes listát közölt, hova lehetett tavaly bejutni 200 pont alatt ingyenes nappali alapképzésre (160 pont volt a minimum, idén emelik 200-ra):

Ápolás és betegellátás SZE 174 pont
Biológia NYME 182 pont
Földrajz NYME 182 pont
Környezettan NYME 161 pont
Villamosmérnök SZE 161 pont

Hogy ne csak a top 10-ről beszéljünk. A teljes lista:
http://www.hvg.hu/image.aspx?id=ee0ea9f7-6b1f-4bd2-a773-115f520d64be&view=7fcefbf8-ac48-4ee6-aef5-32203afa118c

Moderálásra küldöm 47. Angel40 2010.01.24. 01:26

Nem vagyok manapság toppon a jelenlegi jogi egyetemeket illetően, de a Szent István Egyetemen nem tudok jogi képzésről. Elnézést, ha mégis lenne. Két évvel ezelőtt 9 egyetemen indult.

Moderálásra küldöm 46. LuciusCorneliusSullaFelix 2010.01.24. 00:56

#45Angel40:Semmi gond. De remélem Butterfly majd alaposan átgondolja majd. Szerintem a Szent István jobb.
A sze-n igencsak a pénzre mennek..... A céljuk az, hogy minél tovább tartson a képzés.
Azt hiszem elég jól leírtam a tapasztalaitaimat....


55 hozzászólás123456 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...