Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

TOP 100 Magazin - Válság előtti lendületben

Bemutattuk a megyei kereskedelmi és iparkamarával, valamint a regionális adó-főigazgatósággal közös TOP 100 kiadványunkat, amelyet a tavalyi éves bevallások alapján állítottunk össze.
A Presztízs magazin fehéren-feketén bizonyíték arra, hogy Győr-Moson-Sopron megye az ország gazdaságának legerősebb vidéki húzóereje.
Nevesítve ezt a felhajtóerőt, az Audi Hungaria kft. az a vállalat, amely abszolút győztesként került az összes kategória – legnagyobb árbevétel, adózás előtti eredmény, saját tőke, foglalkoztatottak létszáma – első helyére. A sajtótájékoztatón dr. Horváth Szabolcs megyei NAV-igazgató örömmel mondta el, hogy a tíz vállalkozásból már nyolc hozzájárult adatainak nyilvánossá tételéhez.

A megye árbevétele
4000  milliárd
forint volt 2013-ban az adóbevallások alapján.
Amit a gazdasági vezetők megérzéseikre hagyatkozva tendenciaként emlegetnek, azt a NAV számokkal is alá tudta támasztani: a megye üzleti forgalmának 70 százaléka a kiadványban szereplő száz cégnél jelentkezik. A foglalkoztatottsági lista dinamikusan bővül, az első ötven helyen álló cégnél dolgozik minden negyedik megyei munkavállaló. A 2008-as válság már a múlté, a bevételek meghaladták a válság előtti legjobb éveket és további szárnyalás várható.

Dr. Horváth Szabolcs azt is elmondta, hogy a migránsok megyei jelenléte is érződik az adóhivatalban, a soproni és mosonmagyaróvári irodákban intézik adóügyeiket azok a megyén kívüli állandó lakosok, akik Ausztriába járnak át dolgozni. A megye gazdasági kétarcúságát ez utóbbi jelenség adja, hiszen több ezer ember indul naponta a határ felé, ami áldás és átok is a határ menti településeken. Nemcsak a lehetetlen közlekedés veti vissza a soproni vállalkozási kedvet, hanem a városban lévő munkaerőhiány is.

Az árnyalt kép ellenére a számok tükrében mégis irigylésre méltó módon teljesít Győr-Moson-Sopron megye, az ország első 500 élenjáró vállalkozása között 25 cég itteni székhelyű.

Dobogósok

1. Az Audi Hungaria Motor Kft., 2013. évi nettó árbevétele 1738,8 milliárd forint volt, ami 107,7 millió forinttal haladta meg a 2012. évit. Tavaly mintegy 43 ezer autó és 1,9 millió motor készült a gyárban.
2. Az SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. gépjármű-karosszéria és pótkocsik gyártásával foglalkozik, tavalyi 100,6 milliárd forintos árbevétele 124,4 millió forinttal nőtt 2012-höz képest.
3. Az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.-nek 70,6 milliárd forint volt a 2013. évi árbevétele, ez 98,7 millió forinttal haladta meg a 2012. évit.A megye gazdasági eredményeiről

– Büszkék vagyunk a megye gazdasági teljesítményére, mely a kiegyensúlyozott vállalati struktúráknak köszönhető. A kamara információkat, kapcsolatokat tud adni partnereinek és helyzetbe tudjuk hozni a vállalkozásokat. Úgy kínáljuk a szolgáltatásainkat, mint egy svédasztal, amiről mindenki válogathat.
Mihalicz Antal, megyei kereskedelmi és iparkamarai elnök

– Örömmel jöttünk ismét a kiadványt bemutató tájékoztatóra. Bár nem kétszer kétsávos úton érkeztünk, mi reméljük, hogy 2018- ra megoldódik a soproni gazdaságot is meghatározó fő problémánk, a közlekedés. 5500 vállalkozást karolunk fel, az első húszban két soproni céget jegyez a lista, a sörgyárat és a GYSEV-et.
Horváth Vilmos, Sopron kamarai elnöke

– Különleges ez a nap: délelőtt bemutatjuk a TOP 100 kiadványt, este átadjuk a Presztízs-díjakat, mindkettőben partnerünk a kamara. A gazdaságot felkaroló kezdeményezéseink mellett jól megférnek azok a közösségi kampányaink, amelyeket a lapban lévő erőre alapozhatunk: a Szigetközért, az év embere felkutatásáért és a rászorulók segítéséért.
Nyerges Csaba, a Kisalföld főszerkesztője

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Gaál József, a Kisalföld egykori munkatársa

Váratlanul elhunyt Gaál József győri újságíró, a Kisalföld egykori munkatársa. Tovább olvasom