Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Top 100 a régióban

Hiánypótló kiadványt jelentetett meg kiadónk, a Lapcom kft. a megyei kereskedelmi és iparkamarával, valamint az APEH-hel közösen.

A Presztízs Top 100 a régió három megyéjének legeredményesebb vállalatait szedte csokorba. A kiadvány a régió három megyéjének ötvenes toplistája és az összesített, százas régiós lista mellett részletes APEH-elemzéseket is tartalmaz, betekintést nyújtva az ágazatonkénti eredményesség, az alkalmazotti háttér és az adó- és járulékbevételek adataiba.

Három éve szinte egyszerre pattant ki a kiadvány ötlete a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Kisalföld vezetőinek fejéből.

– Az akkori első – még csak ˝egymegyés˝ – próbaszám sikeres volt, s bár a felek részéről nem volt kétséges a folytatás szándéka, a szigorú adótörvények alaposan megnehezítették a toplisták összeállítását – mondta Dinnyés Előd kamarai titkár. A listák alapjául szolgáló adatok ugyanis – a nettó társaságiadó-bevétel és árbevétel – adótitoknak minősülnek, s csak kivételes esetekben hozhatók nyilvánosságra.

Grafikánkon megyénk tíz legjelentősebb gazdasági társaságának tevékenységi körét és beszédes adatait gyűjtöttük csokorba.
Grafikánkon megyénk tíz legjelentősebb gazdasági társaságának tevékenységi körét és beszédes adatait gyűjtöttük csokorba.

– Egyetlen megoldás van ilyenkor: ha az érintett vállalat feloldozza az adóhatóságot a titoktartási kötelezettség alól. Mivel jogosnak tartottuk az igényt, hogy az APEH általános jellegű, szokásos elemzései mellett konkrét listákat is közzétegyünk, egyenként megkerestük az érintett vállalkozásokat, s kértük a beleegyezésüket a megjelentetéshez – mesélt a szerkesztés kulisszatitkairól Umenhoffer Ferenc, az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának vezetője. A cégek többsége együttműködő volt: 80 százalékuk vállalta az ominózus adatok nyilvánosságra hozását. Ezek – figyelembe véve az adatok bevallásának és feldolgozásának időigényességét – a 2008-as adóév alapján készültek s a listák átböngészésekor sok érdekességet talál az olvasó. Például azt, hogy Győr-Moson-Sopron megye vezető vállalatai kétségkívül döntő súllyal szerepelnek a régió gazdasági életében: Nyugat-Dunántúl 100 vezető cége közül 51 megyénkbeli. Legalább. Voltak ugyanis olyan vállalkozások, amelyek nem vállalták a nyilvánosságot, így az ő ˝helyük˝ üresen maradt a listán – igaz, Umenhoffer Ferenc szerint az országos összeállításoknál is hasonló, így jónak mondható ez az arány.

A magazint Dinnyés Előd kamarai titkár és Umenhoffer Ferenc, az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának vezetője mutatta be. Fotó: Krizsán Csaba
A magazint Dinnyés Előd kamarai titkár és Umenhoffer Ferenc, az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának vezetője mutatta be. Fotó: Krizsán Csaba

– Mi, magyarok még mindig meglehetősen szemérmesek vagyunk, ha pénzügyekről van szó. Külföldön már hosszú évek óta hagyománya van a hasonló összeállításoknak, s azokra felkerülni presztízst és büszkeséget jelent. Nálunk ez a büszkeség még alakulóban van, s örülünk, hogy ehhez kiadványunk is hozzájárul – mondta Fábián György, a Presztízs Top 100 felelős szerkesztője.

Az 2000 példányban megjelentetett Presztízs Top 100 nem titkoltan hagyományteremtő szándékkal készült, a következő szám a tervek szerint már ez év végén megjelenik.

Olvasóink írták

 • 2. t-a-ibi 2010. február 10. 22:34
  „Unalmukban nem tudják már mit csináljanak, a hülyítés magasiskolája.
  Egy-két harácsolónak, hatalmas pénz.

  Én nem kérek belőle a postaládámba.”
 • 1. VargaP 2010. február 10. 15:14
  „na ez az a cikk, ami bizonyítja, hogy újságíróink nem állnak éppen a helyzet magaslatán
  miért?
  nézzük. HVG 2010.01.09, XXXII. évfolyam 1. (1597.) szám 68. oldal, a megyék legnagyobb cégei és összesített árbevételük:
  1 Audi Hungaria Motor Kft.
  2 E.On Északdunántúli Áramszolgáltató Zrt.
  3. Rába Járműipari Holding Nyrt.
  4. Heineken Hungaria Zrt.
  5. SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt.
  6. Horváth R+K Kft
  tovább nem sorolom.....
  Kisalföld, 2010.02.10 szerda, LXV./34 szám:
  1. Audi Hungaria Motor Kft.
  2. nem nyílvános
  3. Heineken Hungaria Zrt.
  4. nem nyilvános
  5. nincs értelme tovább elemezni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegyi Tiborné babái

Hegyi Tiborné, Kati, a győri Babaklub vezetője, babái hobbiból készülnek. Tovább olvasom