Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Tönkrement a vétlen sofőr családja

Kálmán Imre buszsofőr tíz évvel ezelőtt önhibáján kívül szenvedett balesetet. Lélekjelenlétének köszönhetően rajta kívül csak két utas sérült meg, de hiába mindez, a Volán nem vette vissza a fiatal sofőrt, akinek családja tíz év alatt szinte mindenét elveszítette.
A megyei bíróság a közelmúltban hozott ítéletet annak a sofőrnek az ügyében, aki 2002 márciusában halálos balesetet okozott. A fiatal férfi felfüggesztett fogházbüntetést kapott; munkahelye – a Kisalföld Volán Rt. – visszavette, igaz, más munkakörbe.

A cikk megjelenése után (Felfüggesztett büntetés, de örök emlék – Kisalföld, 2004. január 14.) a Győrszentivánon élő Kálmán Imréné fájdalmas hangú levelet írt a saját történetükről. Buszsofőr férjéről, aki tíz éve, 1993. november 23-án szenvedett balesetet. „Nem a férjem volt a hibás, ezt a bíróság is kimondta, mégis magunkra hagytak. P nem mehetett vissza a Volánhoz vezetni, de miért?"

Maradandó sérülések

A Kisalföld 1993. november 24-i számának címlapján szerepelt a balesetről szóló tudósítás: „K. Imre 25 éves gönyűi lakos csuklós autóbuszt vezetve a 81-es főúton haladt. A vele szemben közlekedő 24 éves R. Ákos a záróvonalat szabálytalanul átlépte, és frontálisan ütközött a busszal. A vezetőfülkéből a sofőrt a tűzoltók szabadították ki, K. Imre súlyos sérüléseket szenvedett. Rajta kívül még ketten sérültek meg a buszon utazók közül. A kár 600 ezer forint, a felelősség megállapítása szakértők bevonásával történik." A feleség ehhez még annyit tesz most hozzá: férje maradandó szalagszakadást szenvedett, emiatt harmincszázalékos rokkantsággal él.

A táppénz a töredéke volt

Történetük a baleset után így folytatódott: „A férjem hét hónapig gipszben volt, másfél évig azért küzdött, hogy felépüljön – mondta Kálmán Imréné. – Az orvosok azt jósolták, hogy a lába rövidebb és merev lesz, de az akaraterejének hála nem így történt: a térde 120 fokban hajlik. De mindez mit sem ért, a Kisalföld Volán azt mondta, nem tud buszt adni a férjemnek, holott megállapították, képes lenne vezetni. A baleset előtt 45–47 ezer forintot keresett, sokat dolgozott, a faluban, ahol laktunk, a kirándulásokat is úgy szervezték, hogy ő vezessen. Ehhez képest az első táppénze 11 ezer forint lett. Hiába kértem segítséget a Volántól, nem jött válasz. Egyszer adott csak a szakszervezet 9 ezer forint gyorssegélyt, illetve egy alapítvány 40 ezer forintot. Mindenkivel kardoskodnom kellett, így a biztosítóval is. Ügyvédet fogadtunk, akinek az összes pénzünket kifizettük. A bíróság ugyan kimondta, hogy nem a férjem volt a hibás, de addigra mindenünk odalett, amit addig összeszedtünk."

Szívinfarktusok

Az asszony sorolja: férje elvesztette a munkahelyét, el kellett adni a gönyűi családi házat és az akkor egymillió forintot érő új autójukat is.

„A legfontosabb, amit pénzzel nem lehet visszafizetni, az egészségem. Ez alatt a tíz év alatt ugyanis háromszor kaptam szívrohamot, egy infarktust lábon hordtam ki, 67 százalékos rokkantsággal élek."„Az élet furcsa fintora, hogy én harcoltam, amíg a férjem felépült, s én rokkantam bele."

A család jelenleg a házát árulja Győrszentiván-Kertvárosban, kölcsönből vették ezt is. Ez az otthon négyzetméterben mindössze az ötöde a réginek – hű lenyomata a régi és az új életük közötti különbségnek. A férj dolgozik most is, autószerelő. A baleset után sok helyen megfordult, egy maszek cégnél autóbuszt is vezetett. A család két gyermeke közül az idősebb középiskolás. A győri szakképző igazgatója – értesülve a család helyzetéről – azt ígérte, rendbe teszik a házat, amit kell, megjavítanak. A csalódásokkal teli tíz év után az önzetlen segítségben hisznek is, meg nem is. De úgy érzik, túl sokat fizettek más hibájáért, ennyi nekik is jár.

Ha nem hibázott, miért?

A két hete megjelent cikkben a Kisalföld Volán kifejtette: a társaságnál, ha lehet, maradhatnak a munkatársak, ha hibáztak, más munkakörben. Kálmán Imre, ha nem hibázott, miért nem mehetett vissza a régi helyére? A Volán-társaság tegnap jelezte, nem találták meg azt a személyt, aki nyilatkozhat a tíz évvel ezelőtti esetről, de a kérdésre a napokban választ adnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civil napok – nem csak civileknek

A civilben polgári szolgálatos Pollreisz Balázs megszállottan hisz a civil mozgalomban. Sajátos álma… Tovább olvasom