Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Tömeges megbetegedés a Szabadhegyiben

Ma sem tudunk többet mondani a győri iskolában terjedő felsőlégúti betegség mibenlétéről, jól lehet, hétfőn 49, kedden már 58 diák hiányzott a 700 gyereket számláló Szabadhegyi Közoktatási Központból. A mintákat még napokig vizsgálják a fővárosban – derült ki kedden.
Nem készült gyorsteszt, de annak eredményét az orvosok egyébként is óvatosan kezelnék. A győri diákok mintáit Budapesten vizsgálják, ezeknek eredménye napokon belül kiderül.

Dr. Szele Eszter az ÁNTSZ kistérségi intézetének tisztiorvosa elmondta: korántsem lehet még kijelenteni, hogy az új tipusú influenza áll a megbetegedések mögött.

Mint azt korábban megírtuk: több diákot is hazavittek hétfőn a győri Szabadhegyi Közoktatási Központból, s a szegedi megbegedésekről szóló hivatalos hírek ismeretében joggal rémültek meg a szülők, hogy nálunk is megjelent a H1N1 vírus. Természetesen a most különösen indokolt óvatosság az oka annak is, hogy minden egyes gyereket otthon tartottak, aki kisebb lázzal, felsőlégúti panaszokkal ébredt. Viszont az is látható, hogy növekedett a számuk.

Dr. Szele Eszter szerint lehet szó bármilyen felsőlégúti megbetegedésről, de bármi is okozza a panaszokat, járványról egyelőre semmiképpen sem beszélhetünk, hiszen a betegek száma még a 10 százalékot sem érte el. Az pedig megnyugtató lehet – tette hozzá a doktornő –, hogy a megbetegedések igen elszórtan jelentkeztek. Osztályonként körülbelül 2-3 gyerek maradt otthon, vagyis nem egy-egy adott csoporton belül terjedt szét a betegség.

A tisztiorvostól megtudtuk azt is, hogy más iskolákból nem érkeztek ilyen hírek, bár hozzá kell tenni, hogy az intézmények csak 30 százaléknál magasabb fertőzöttségi arány esetében tartoznak bejelentéssel. Viszont még egy megnyugtató hír: a háziorvosok sem jelezték, hogy a felső légúti betegségek száma növekedett volna ezekben a napokban.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. taurin 2009. szeptember 16. 22:58
  „No comment!!!

  http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=6223468&server=vimeo.com&show_title=1&show_byline=1&show_portrait=0&color=&fullscreen=1”
 • 21. taurin 2009. szeptember 16. 22:26
  „Misztertejfel!

  Köszi az észrevételedet. Persze én sem akarom elbagatelizálni a dolgot! (és ne kacagjunk előre, ahogy írtad)
  Természetesen vegyük komolyan, de nézzünk csak körül ebben a témában a net-en, és nézzük meg a statisztikákat...!

  Jövőre, vagy netán idén Karácsonyra mi lesz a legújabb?

  -macskainfluenza
  -házipók-körömfájás
  -ékszerteknős-nátha
  ...

  Nem viccelődni akartam, de sajnos a média (elnézést kérek tőle) nagyon is alkalmas az efféle hisztériakeltésre és ezáltal tömegeket képes rossz irányba terelni!

  Egyelőre azt mondom: Mossunk kezet gyakran! Ez nem vicc.”
 • 20. Kimster 2009. szeptember 16. 19:19
  „Megint nagyobb a füstje, mint a lángja. Oda járok. Abból az 59 beteg gyerekből kapásból tudom, hogy páran csak szimulálnak, és tuti, hogy van olyan is, aki valami családi ok miatt nem jött be az iskolába. Teljesen felesleges ezt az egészet felfújni. Majd ha az iskola nagy része, nem csak alig 8%-a megbetegszik, lesz miről beszélni. Addig semmi ok nincsen rá.
  Érdekes módon minden évben feltűnik valami világra szóló járvány. Idén H1N1, tavaly sertés infulenza, azelőtt madár infulenza... Minden évben ugyanaz a nóta, csak másképp tálalva. Nem azt mondom, hogy nem léteznek, és nem lehetnek veszélyesek, de azért most mégsem a pestisről beszélgetünk, hanem egy kis torokfájásról és lázról.”
 • 19. soproni 2009. szeptember 16. 16:31
  „Érdemes elolvasni,hogy tisztán lássunk!
  http://karpatiharsona.info/index.php?option=com_content&view=article&id=5554:vilagjarvanyt-okozo-oltas-&catid=38:tudomany&Itemid=62”
 • 18. soproni 2009. szeptember 16. 16:21
  „11.kanga64!

  Egyre gondoltunk,de azért én is bemásolom .Az oltóanyagot még tesztelni sem volt idő,akkor miért kell alkalmazni egészséges embereken. Nos..... itt a válasz:

  "David Icke: A sertésinfluenza egy átverés!

  David Icke, brit igazságkutató véleménye szerint a média által agyonreklámozott sertésinfluenza nem más, mint egy jól felépített félelempropaganda azzal a céllal, hogy a védőoltás beadásával széles tömegek egészségét tönkretegyék, s teljes irányítás alá vonják őket. A legfontosabb tehát: SEMMILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT NE FOGADD EL A VAKCINÁT!

  Klikk a linkre! http://vimeo.com/622346"”
 • 17. Misztertejfel 2009. szeptember 16. 15:56
  „Taurin, azért az ne legyen kérdés, hogy "van-e alapja?", ne felejtsük el, hogyan kezdődött a hírözön. Százvalahány halottal, majd pillanatokon belül sok-ezer fertőzöttel a világ minden táján. Ezek után nehéz náthaként kezelni a dolgot. Azt már én sem hiszem, hogy második spanyol influenza lesz belőle, de az elején még ezt sem lehetett kizárni. Hozzáteszem, arról, hogy mi lesz belőle, hogyan fog változni a vírus, arról most sem tudunk semmit, úgyhogy csak óvatosan kacagjunk előre.”
 • 16. taurin 2009. szeptember 16. 13:58
  „Nem szeretnék állást foglalni abban, hogy ez a H1N1 "sztori" pánikkeltés-e tényleg, vagy van komoly alapja. De az előttem szólók közül mégis csak azok mellett állok, akik jól látják, régen is voltak járványok, az osztályokból egyszerre rengetegen hiányoztak (vagy hiányoztunk), mégsem volt ekkora hírverése a dolognak.

  Most meg már a "vízcsapból" is az új influenza folyik!! (ezt szinte szó szerint is érthetjük). Ne feledjük el, hogy a világon az kőolaj kitermelés, a fegyvergyártás mellet a harmadik legnagyobb biznisz a GYÓGYSZERIPAR! Bármennyire is hihetetlen, sokaknak "odafenn" nem érdekük, hogy egészségesek legyünk, hanem éppen ellenkezőleg! A mostnában történő dolog csak egy eszköz a sok közül arra, hogy lehetőleg minél több gyógyszert megvegyünk!

  Természetesen lehetnek "igazi" megbetegedések is, azokat persze, hogy kezelni kell!!!

  Ezúton támogatom "kolombela" (6.) hozzászólását, miszerint az ajánlott napi 60mg C vitamin, az nevetséges, és egyben bosszantó HAZUGSÁG!
  A kisfiam is ebbe a suliba jár (9 éves), naponta 750mg C vitamint (több részletben elosztva) + egyéb komplex vitamin készítményt kap, és enyhe köhögés a max. tünete... (persze ez nem a vitaminoktól van...) Felnőtt embernek C vitaminból több grammot (tehát több ezer milligrammot) KELLENE fogyasztani és nem pedig (már majdnem kötelező) influenza elleni védőoltást!!!”
 • 15. a.h.a. 2009. szeptember 16. 11:55
  „Nem tudnának annyit fizetni, hogy beoltassam a gyerekemet egy olyan szerrel amit két hónap alatt kísérleteztek tökéletesre.Nagyobb az esélye a maradandó károsodásnak, mint annak, hogy súlyos szövődményei legyenek a láznak.
  Akik ezt az újfajta vírust elkapták mind azt mondják, hogy enyhe lefolyású.Ha egyáltalán új.Máskor is jöttek mindenféle vírusok amik magas lázat okoztak, csak elfelejtették pánikoltatni az embereket.
  Akik pedig meghaltak ebben az újdonságban mind legyengült, más betegségben is szenvedő alanyok voltak.
  De mindenkinek szíve-joga eldönteni, hogy miben hisz.
  Csak nehogy egy-két év múlva meg előjöjjenek a különféle mellékhatások.Mert mindenhez idő kell.”
 • 14. bugyortudor 2009. szeptember 16. 11:39
  „Van egy 5 és fél éves és egy 4 éves lányom. Lázas lett, elvittem másnap reggel orvoshoz. Helyettesítő orvos volt, azt mondta sima vírusos torokgyuszi, nem kell semmi (homeopátiás szert írt fel, amit a patikában mondtak, mikor ki akartam váltani, jó sok pénzért. Nem váltottam ki.), lázat is csak 39-nél csillapítsak ő azt javasolja. Hazajöttünk, én csillapítottam a lázát 38 fölött már. Harmadnapra elkezdett hányni is, mert annyi slejmet nyelt szegény, hogy a gyomrára és a beleire is ráhúzódott. Mikor már semmi nem maradt meg benne, adtam egy hányás elleni kúpot neki, uutána benne maradt a víz, de még a kiszáradás szélén volt. Felhívtam a kórházat, hogy beviszem a gyereket, mert már nem bír lábra sem állni, fekszik egész nap 3 napja.
  Áááááááááááááááá azt úgy nem lehet, előbb vigyem el az ügyeletre (vidékről), majd ott eldöntik be kell-e menni. Persze megértem, mert biztos vannak szülők, akik ha kell, ha nem a kórházba rohannak, és nem tudhatják, hogy én nem ilyen vagyok. Mivel benne maradt már az innivaló, nem vittük el, hagytuk pihenni. 5. napra már annyira rosszul volt, hogy újra felhívtam az orvost, hogy másnap mindenképp elviszem hozzá a gyereket (ő már nem a helyettesítő volt). Este jött egy ismerős orvos, mondtuk, hogy nézze meg a gyereket, mert aggódunk érte. Meghallgatta alaposan, vagy negyed órán át, és közölte, hogy tüdőgyulladásra gyanakszik, menjünk be a kórházba röntgenre. Ott meglátták a gyereket, már írták is a felvételi lapot.

  Ez csak azért fűződik ide, mert pánikkeltés ide vagy oda, igenis lehetnek nagyon csúnya szövődmények. Én is mindig mindent lábon hordtam ki, mert szerettem suliba járni, de mostmár tudom, és felfogom, hogy nem szabad kockáztatni. Akármilyen betegség, de inkább maradjon otthon a gyerek, és ne fertőzze a többit feleslegesen, azon kívül ő maga is betegebb lehet, mint eredetileg volt.

  Mellesleg a kicsi is elkapta ugyanazt, de neki már első nap adtam az antibiotikumot, és 3 nap alatt átvészelte. Szidja mindenki az antibiotikumot. Valóban, legtöbbször magától meggyógyul az ember (mellesleg a homeopátiás szertől is ugyanannyi idő alatt gyógyul fel az ember, mintha nem szedne semmit), de a felesleges szövődményeket ki lehet védeni vele.

  Megjelentek már természetesen azok a kör e-mailek, amelyek a pánikkeltésről és a gyógyszergyárak hasznáról szólnak, és felhívják a figyelmet arra, hogy ne adassuk be az oltást!
  Ki-ki döntse el maga, hogy mit kockáztat. Azt viszont vegyük tudomásul, hogy hiába az idősek és a gyerekek a veszélyeztetettek, a halálos esetek nagy része életerős fiatal embereket súlytott.

  B.”
 • 13. Jandex 2009. szeptember 16. 11:00
  „Annó Én nem győztem szimulálni,most meg már elmagyarázzák a gyereknek mit mondjon ha nem akar suliba menni!”
 • 12. naná 2009. szeptember 16. 10:17
  „Ha valakinek a saját gyereke, rosszabb esetben gyerekei feküdnének otthon 40 fokos lázzal már 5. napja biztosan kezdene aggódni és mindent megtenni a gyógyulása érdekében! Én sem "egy kis lázzal" fogtam itthon a gyerekeimet! Mindemellett nem érdekelnek a híresztelések, sem a pánikkeltés! Csak aggódom a gyerekeimért!”
 • 11. kanga64 2009. szeptember 16. 08:01
  „6 perces film a sertés influenzáról. Érdemes megnézni...
  http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=6223468&server=vimeo.com&show_title=1&show_byline=1&show_portrait=0&color=&fullscreen=1”
 • 10. a.h.a. 2009. szeptember 16. 06:56
  „Mire az oltóanyag megjelenik mindenki átesik rajta szerencsére.
  Legalább nem szurkáltatják agyon a kisgyerekeket ilyen kísérleti ostobaságokkal.”
 • 9. Finucci_Freehill 2009. szeptember 16. 01:05
  „Látod Róbi ... amikor még mi jártunk suliba és a tomika a barossba :D akkor még nem volt ilyen probléma ...
  De hogy itt van ez a h1 mindenki be van sózva... legalább egy mezei allergiára rá lehet már paráztatni az embert és legalább van egy cikk róla az újságban mert amúgy rohadtul nem történik semmi.”
 • 8. Eva- 2009. szeptember 16. 00:18
  „1-hez!

  de 700 gyereket tanítanak 12 évfolyamont!
  immár 30 éve!

  jobbulást a betegeknek!”
 • 7. sRacz 2009. szeptember 15. 23:16
  „Volt, mikor a sima influenza járvány miatt a 30-ból majdnem az osztály fele hiányzott, mégsem cikkeztek róla. Most meg mi van? Pár ember hiányzik, azt máris H1N1 fertőzés....
  Patriot, Te meg nyugodtan irigykedj csak...”
 • 6. kolombela 2009. szeptember 15. 22:00
  „Semmivel sem hiányoznak többen, mint egy közönséges influenza vírus esetén. EZ semmi más csak pánik keltés. Akinek van egy kis hőemelkedése, az vegyen magához D vitamint és több ezer Mg C vitamint. IGEN TÖBB EZRET. El ne higgye senki hogy egy ember napi C vitamin szükséglete csak 60 Mg. Ez egy óriási hazugág.
  Aki nem hiszi próbálja ki. Nehogy valaki is beadassa gyermekének vagy saját magának az "ellenszert" mert még semmiféle eredménye nincs a teszteknek. Az ellenszer csak arra jó, hogy bizonyos érdekcsoportok pénztárcáját mégjobban teletömje.”
 • 5. artie75 2009. szeptember 15. 21:12
  „Szerintem nekem is az volt most, volt egy napig vagy 37,3-as lázam...

  Népbutítás, gyógyszergyári kaszálás, semmi más. A sok hülye meg beveszi...”
 • 4. Kócoska 2009. szeptember 15. 20:54
  „Ahogy a média ezt is felfújja, nem csoda, hogy egy ártatlan kis köhintésre is orvoshoz szaladnak az emberek.
  Megy a népbutítás felsőfokon! A készülő oltóanyag meg lehet veszélyesebb szövődményekkel járhat mint maga a betegség. Pont.”
 • 3. holuvera 2009. szeptember 15. 20:39
  „Patriot: Csak nem irigy vagy ?”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy napos munkahét a győri gépiparban

Győr - Négy napos munkahetet vezettek be nemrégiben a győri Rekard Produkt kft.-nél. Mivel… Tovább olvasom