Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Tökinvázió Gyirmótnál: megmenteni a horgászparadicsomot!

Győr-Gyirmót – Két egyesület horgászai találkoztak a héten, s próbáltak megoldást találni a Holt-Marcal vízminőségének javítására. A részönkormányzat próbálja segíteni törekvéseiket.


Mint arról korábban beszámoltunk: másfél kilométeres szakaszt szinte teljesen lefed a töklevél a Holt-Marcalon, s félő, hogy a szóban forgó természetvédelmi terület teljesen elmocsarasodik.

Ennek apropóján a gyirmóti részönkormányzatnál megbeszélést tartottak, ahol a Magyar Vagon- és Gépgyár Horgász Egyesület képviselői, a Gyirmóti Horgászfalu Szövetkezet elnöke és a Nádorvárosi Sporthorgászok Egyesületének tagjai közül többen részt vettek.Horgászok és civilek egymás közt: megbeszélés a Holt-Marcal szennyeződéséről a gyirmóti részönkormányzaton. Videó: Cseh Róbert.


Nem csak a szennyvíz okozhatja a bajt


A Magyar Vagon- és Gépgyár Horgász Egyesület (MVG HE) elnöke, Samodai László szerint "a horgászfalu horgásztanyái nem szennyezhetik jelentős mértékben a vizet, hisz a legtávolabbi ház négy kilométerre, a legközelebbi egy kilométerre van az ominózus szakasztól, ráadásul a mi vizünkön nem észleljük a töklevél káros fejlődését, sőt egy korábbi békalencse túlburjánzás miatt a vizitök majd teljesen kipusztult a vizünkön, és attól kezdve sajnos csak lassan, természetes módon fejlődik újra".

"A halak túlzott etetése is folyamatosan növeli a szerves anyagok koncentrációját"

Fekete Sándor, az MVG HE titkára ugyanakkor hozzátette, hogy "egyes házak esetében előfordulhat, hogy a szennyvízelvezetés megmaradt a hetvenes-nyolcvanas évek színvonalán, s nem üti meg napjaink törvényi szabályozást, környezetvédelmi normáját".Az a fránya tök lassan mindent beborít. Fotó: Cseh Róbert.
Az a fránya tök lassan mindent beborít. Fotó: Cseh Róbert."Ettől függetlenül a töklevél elszaporodását véleményem szerint több más tényező is okozhatja. Egyrészt rendkívül sok falevél kerül a vízbe, másrészt a halak túlzott etetése is folyamatosan növeli a szerves anyagok koncentrációját.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy itt alig egyméteres, tehát nagyon alacsony a víz szintje, s a Marcal folyó betápláló zsilipnél nem mindig jut megfelelő mennyiségű víz a holtágba, így az áramlás, átöblítés ingadozó" – folytatta Fekete Sándor.

"Hiába áll a meder természetvédelmi oltalom alatt"

Hogy mi áll hat a vízszakaszt gyakorlatilag teljesen beborító töklevél túlzott elszaporodása mögött – így nagyon kevés oxigén jut a vízbe, s a halak tömeges pusztulásától kell tartani –, valószínűleg csak a Holt-Marcal vízének laboratóriumi vizsgálata derítheti ki.

"Hiába áll a meder természetvédelmi oltalom alatt, a nem megfelelő átöblítés, a mederbe esetenként határérték feletti vízbevezetések következtében a '80-as években jelentős mennyiségű szennyezőanyag került a holtágba" – fejtette ki Halminé dr. Költl Mária, környezetvédelmi szakértő, helyi lakos.

A víz vizsgálata sok kérdésre választ adhat

"A holtágon évről évre nagyobb mértékű eutrofizáció, azaz elmocsarasodás figyelhető meg. A mederben a túlzott mértékű vízi növényzet elburjánzása mellett a nemkívánatos algásodás folyamata is egyértelműen észlelhető.

Annak érdekében, hogy az itt élők és nyaralók még sokáig élvezhessék ezt a csodás vidéket, s nem utolsósorban horgászhassanak, levelet írtam az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez és a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakembereihez. Első körben a víz alapos vizsgálatát és egy hatástanulmány elkészítését tűztük ki célul" – mondta Halminé dr. Költl Mária.

Egy új biológiai eljárás sokat segíthet

A résztvevő horgászok abban egyetértettek, hogy a töklevél vágása – amellett, hogy rendkívül nehéz és időigényes munka, s engedélyt is szükséges kérni hozzá – csupán ideiglenes gyógyír a problémára.
Lehetőségként felmerült egy új, engedélyezett biológiai eljárás is, melyet az MVG HE vizein idén tavasszal már sikerrel kecsegtetően elkezdtek.

Ez az eljárás 10-15 cm-rel csökkenti a lebegőiszap mennyiségét, és nagymértékben javítja a víz minőségét, mivel 25 000 köbméterrel növeli a vízmennyiséget. Igaz, az MVG HE tagság anyagi áldozatvállalása nélkül nem kerülhetett volna sor az eljárás bevezetésére.

Kevés természetes víz, rengeteg iszap

Arról nem beszélve, hogy az egyre súlyosabb iszap felhalmozódáson nem segít, mint ahogy ettől nem kerül több természetes víz sem a holtágba.

A szóban forgó súlyos gondok megoldására, de legalábbis orvoslására rövidesen új találkozót helyeztek kilátásba a horgászok, a részönkormányzat pedig addig is próbál minél jobb pályázati lehetőségeket felkutatni.

Olvasóink írták

  • 1. Primax 2009. július 02. 08:04
    „Az eutrofizáció természetes folyamat is lehet. Sőt...
    Nagy a szervesanyag-terhelés ezen a vízen, ez tény.
    Muszáj mindenképpen - irtással, kotrással, "engedélyezett biológiai eljárással", stb... - beavatkozni ?
    Inkább a szennyezést kellene csökkenteni/megszünteteni, nem mindig a természetet "megerőszakolni".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes tánc 10 éve Győrben

Pattogó ritmus, lendületes ütemek, tánc, veszély, életérzés. Mindennek szemtanúi lehetünk Győrben.… Tovább olvasom