Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Többtucatnyi koccanásos baleset

Új jelzőlámpás körforgalmak: a sofőrök sokszor rosszul váltanak sávot vagy ráfékeznek a másikra.

Összesen 78 koccanásos baleset történt Győr két lámpás körforgalmában, a hibázó sofőrök nyolcvan százaléka helybéli. A szakemberek ezzel együtt úgy vélik: az országosan egyedülálló csomópontok beváltak.

A Szigethy Attila út, Fehérvári út, Ipar utca csomópontját júniusban, az Árkád bevásárlóközpont melletti lámpás körforgalmat szeptemberben adták át. A rendőrség szerint elszomorító, hogy az autósok még majdnem egy év után is számos balesetet okoznak, bár a statisztika javult valamit az átadások óta. Sólyáné Farkas Friderika alezredes, a Győri Rendőrkapitányság közlekedési osztályvezetője úgy tájékoztatott: a Fehérvári úton idén 12, tavaly – júniustól decemberig – 27 baleset történt. Az Árkádnál szeptembertől év végéig 22, idén már „csak" 17 karambolhoz hívták ki a rendőrséget.

Ez utóbbi csomópontnál az egyik ütközésnek egy könnyű sérültje is volt, de ezt leszámítva a balesetek száz százalékánál csupán anyagi kár keletkezett. Mondani sem kell, hogy az összesen 78 karambol nem is a teljes listát jelenti, hiszen az autósok számos esetben nem hívnak rendőrt.

A balesetek két okból történnek: a sofőr vagy figyelmetlenül vált sávot, vagy pedig nem tart követési távolságot, s így az előtte haladó – aki későn veszi észre a lámpát – hirtelen ráfékez. Annyi biztos, hogy nekünk ezt még tanulnunk kell, ezt az is mutatja, hogy a nagy külföldi átmenő forgalmat lebonyolító csomópontokban a hibázó vezetők nyolcvan százaléka győri.

Ugyanis Európában nem ismeretlen ez a nálunk országosan egyedülálló megoldás. Prédl Antal, a Győri Útkezelő Szervezet vezetőhelyettese úgy véli: bizonyos, hogy a helybéliek is megszokják ezt a fajta csomópontot, s a jövőben tovább javul a statisztika. Ugyanakkor a két körforgalom bevált, mivel ezeken a pontokon megszűntek a dugók. A szakember szerint az európai modell több odafigyelést igényel a vezetőktől: a legjobb, ha a körforgalom felé haladva már a zöld táblákat figyelik és így eleve a megfelelő sávba hajtanak be.

Laczó Balázs

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárdos cukros áfacsalás

Szlovák cégeknek értékesített 32 ezer tonna cukrot egy győri társaság az elmúlt két évben. Az árut… Tovább olvasom