Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Többmilliós időadomány

Magyarország - Egy felmérés szerint többet és tudatosabban adakoznak a magyarok. Az adományozók és a támogatásra váró nonprofit szervezetek találkozását a közelmúlttól a www.adhat.hu honlap és adatbázis segíti.
Tavaly több mint 7 millió magyar segített valamilyen módon a rászorulóknak, minden tizedik honfitársunk pedig már „belekóstolt" a másokat segítő önkéntes munkába. Egy felmérés tanúsága szerint egyre többet és tudatosabban adakoznak hazánkban, egyre többen támogatják a rászorulókat és a jószolgálati, karitatív tevékenységet végző szervezeteket.

– Nekünk főként a fiatalok és a „fiatal" nyugdíjasok ajánlják fel idejüket, segítségüket – nyilatkozta a Kisalföldnek dr. Báthy Andrásné, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat területi titkára. – Pénzzel alkalomszerűen, egy-egy jótékonysági felhívás után, vagy nagyobb természeti csapás – például árvíz – idején keresnek meg bennünket. Természetbeni adományokban – tartós élelmiszer, ruhanemű, használati tárgyak – pedig igazán bővelkedünk, magánemberek és cégek is gyakran gondolnak ránk.

Hegedüs Attila, a győri baptista gyülekezet vezetője is örömmel nyugtázta az egyre növekvő adakozó- és segítőkedvet. Elmondta: „időadományt", vagyis rendszeres önkéntes munkát elsősorban az idősektől, vagy az éppen munkaviszonyban nem állóktól, valamint a fiataloktól kapnak. Az előbbiek például a hetente rendszeres karitatív ételosztáshoz főznek, az utóbbiak pedig magát az osztást segítik.

– Rendszeresen kapunk természetbeni adományokat is, például a szeretetvendégségekhez, az étel- és ruhaosztásokhoz. Ebben nemcsak az egyházhoz tartozókra, hanem a jó szándékú, szolgálatunkkal rokonszenvező kívülálló civilekre is számíthatunk – említette a baptista gyülekezet vezetője.

A Máltai Szeretetszolgálat győri területi székhelyére gyakran érkeznek segítő szállítmányok, amelyekkel később a rászorulókat tudják támogatni. Fotó: H. Baranyai Edina

Évente több millió forintnyi az az önkéntes felajánlás, amellyel a civilek a Mediawave Alapítvány munkájához hozzájárulnak. Hartyándi Jenő fesztiváligazgató elmondta: ez elsősorban jelentős természetbeni segítséget jelent.

– Van, aki nyersanyagokkal, van, aki ingyenes jogi tanácsokkal, szervezéssel, irodai feladatokkal, fordítással, internetes adatgyűjtéssel vagy például a Mediawave-re formatervezett csomagolással, keksszel vagy éppen a hagyományteremtő árverésünkön „megvásárolt" produkcióval áll mellettünk.

A mezőörsi Magyar Műhely Alapítványnál más tapasztalatról számolt be a kuratórium elnöke. Szabó Gyula szerint az emberek szívesebben támogatják azokat az intézményeket, szervezeteket, amelyek az elesettekkel, a nehéz szociális helyzetben lévőkkel foglalkoznak.

– Szívesebben áldoznak az ilyen ügyre s kevésbé fogékonyak például az olyan képzési formára, mint a miénk, amely tudásában, viselkedésében, kultúrájában elitet szeretne nevelni. Talán emiatt alakult úgy, hogy mi mindenféle támogatásból kimaradunk.


Adhat honlap

Az adományozók és a támogatásra váró nonprofit szervezetek találkozását a nemrégiben létrehozott honlap és adatbázis segíti. A www.adhat.hu többek között alapítványoknak, nonprofit szervezeteknek nyújt segítséget, de a honlapon keresztül az adományozók is megismerhetik azokat a szervezeteket, ahová eljuttathatják adományaikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előbb kezdődik a kullancsszezon

Győr-Moson-Sopron - Az enyhe télnek „köszönhetően" idén előbb kell számolnunk a vérszívó… Tovább olvasom