Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Többen fordulhatnak a stabil bankokhoz

A brókercégek botránya miatt sok ügyfél várhatóan óvatosabb lesz a banki háttér nélküli befektetési szolgáltatókkal, és ez lehetőséget jelenthet a stabilan működő bankok forrásgyüjtő tevékenysége számára. Ezt a lehetőséget a Duna Takarék Bank is ki kívánja használni – nyilatkozta lapunknak adott interjújában Illés Zoltán, a Duna Takarék Bank elnök-ügyvezetője.

– Három brókercég – a Buda-Cash, a Hungária és a Quaestor – botránya volt a vezető hír az elmúlt hetekben. Hogyan érte ez a pénzügyi szektort?
– Az események pénzügyi szektorra gyakorolt hatását még nehéz felmérni, arról még korai beszélni. Ami számunkra fontosabb, hogy bankunk működési területén szerencsére semmi rendkívüli eseményt, tendenciát nem tapasztalunk. Persze érezzük, hogy ügyfeleink figyelmét nem kerülték el a brókercégekkel kapcsolatos negatív hírek, munkatársaink a szokásosnál több kérdést kapnak a pénzügyi szektor helyzetével kapcsolatban. Ez természetes, és nekünk az a dolgunk, hogy szövetkezeti múltunkhoz méltóan őszintén válaszoljunk akár a pénzügyi szektorra, akár a Duna Takarék Bank helyzetére vonatkozó kérdésekre. Ezt tesszük.

– Volt-e, van-e bármilyen kapcsolata a Duna Takarék Banknak a bajba került brókercégekkel?
– Nincs. A Duna Takarék Bank által nyújtott befektetési szolgáltatásokat a Magyar Takarékszövetkezeti Bankkal együttműködve, annak ügynökeként kínálja ügyfeleinek. A Takarékbank biztonsága a takarékszövetkezeti szektoron belül betöltött irányító szerepe, illetve a szektort övező kiemelt állami figyelem miatt megkérdőjelezhetetlen.

– Mit gondol, mi fog változni a botrányok után?
– A hatóság részéről várhatóan még szigorúbb ellenőrzések lesznek, s a bankok – velünk együtt – állnak elébe ezeknek. Sok ügyfél várhatóan óvatosabb lesz, s arra számítok, hogy az eddigieknél is jobban fordulnak majd az olyan stabil bankok felé, mint a Duna Takarék Bank. Mi egyébként elgondolkodtunk azon, hogy bővítsük szolgáltatási területünket afelé a térség felé, ahol most a lakosság és a vállalkozói kör megbízható pénzügyi partner nélkül maradt.

– Március közepe felé járunk. Vannak már előzetes számok a bank tavalyi eredményiről?
– Tudom, furcsán hangozhat, de büszkék vagyunk 2014-es eredményeinkre. Auditált adatok még nem állnak rendelkezésre, de az már most is világosan látszik, hogy alaptevékenységünk ismételten jelentős mértékű jövedelmet termelt. Ezt a jövedelmet azonban teljes egészében a fogyasztói devizahitelek elszámolására kell fordítanunk, de az mindenképpen reménykeltő, hogy az ilyen extra tételekkel nem számolva gazdálkodásunk jövedelmezősége stabil. Biztonságunk szempontjából az is fontos, hogy bankunk rendkívül konzervatív eszköz-forrás struktúrával rendelkezik. Forrásaink közel ötven százaléka bármikor likviddé tehető állampapírokba, MNB-kötvényekbe került kihelyezésre. Ezek az arányok likviditási szempontból sokkal kedvezőbbek a bankrendszer átlagánál. Az is örvendetes tény, hogy hiteleink minőségének a válság kirobbanása óta tartó romlása 2014-ben megállt. Az elmúlt évben sokkal kevesebb új késedelmes ügylet keletkezett mint a korábbi években, ez pedig tovább javíthatja jövedelmezőségünket. Szóval az elmúlt napok rossz hírei ellenére úgy gondolom, hosszú évek óta most remélhetjük először reálisan, hogy előbb-utóbb véget ér a hét szűk esztendő, és 2015-ben már nem a tűzoltásé, hanem a bővülésé, fejlesztéseké lesz a főszerep.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lelőtt egy férfit Abdán - 13 év után felmentették

Jogosan védte mások életét az abdai bár támadóira lövő őr. Tovább olvasom