Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Több víz kell a szlovákoktól

"Egyetlen megoldás van, miként lesz több víz a Dunában: ha a szlovák fél több vizet enged" – állítja a Reflex Környezetvédő Egyesület.

A Reflex Környezetvédő Egyesület népi kezdeményezésünk kapcsán kiadott kiáltványában úgy fogalmaz: lelkes támogatója a "Vizet a Dunába!" követelésnek.

Közleményük szerint csak egyetlen megoldás van arra, miként lesz több víz a Dunában: "ha a szlovák fél több vizet enged a mederbe a dunacsúnyi gáton".

Úgy látják, a hágai Nemzetközi Bíróság ítélete is erre kötelezi északi szomszédunkat.

Lajtmann József, a Reflex munkatársa (volt elnöke) a Kisalföld kérdésére leszögezte. "Nem tudtunk egyetérteni a vízgazdálkodási kérdések megoldása érdekében javasolt módszerekkel, bár a népi kezdeményezést támogatjuk. Én nem írtam alá az ívet, de gyűjtöttem a szignókat" – mondta.

Benyúló partok – A Reflex szerint a hamarosan elinduló partrendezés bizonyos részeken mederszűkítéssel is jár, amely emelhet a Mosoni-Duna vízszintjén.
Benyúló partok – A Reflex szerint a hamarosan elinduló partrendezés bizonyos részeken mederszűkítéssel is jár, amely emelhet a Mosoni-Duna vízszintjén.

"A KEOP-programban szűkítik a medret Győrnél, ez bizonyos szintig vízszintemelkedést okoz a Mosoni-Dunán. Tény, hogy ökológiai átjárhatóságot biztosító mederrendezésre szükség lesz, de nem értünk egyet a gönyűi torkolati műtárgy megépítésével. Átjárható szűkítést, mesterséges szigetkanyarogtatást lehetne megvalósítani. Nem vagyok híve a fenékküszöbös megoldásnak, de még ez is környezetbarátabb lehetne" – mondta.

Azt kérdeztük: a torkolati műtárgy megépítése mellett milyen megvizsgált műszaki megoldás van a vízszintemelésre? "Más nem készült" – válaszolta, majd kijelentette: szerinte Győr vízszintemelésénél elsősorban esztétikumról van szó.

Borkai Zsolt győri polgármester nem ért egyet ezzel. "Jó néhány szakemberrel egyeztettem korábban a Mosoni-Duna vízgazdálkodási kérdéseiről, s egyértelműen kijelenthetem, az esztétikum háttérbe szorul. A környezetvédelem és az ehhez kapcsolódó előnyök – turizmus, szabadidő és versenysportok – kihasználása a fő prioritás" – mondta.

Az Öreg-Duna esetében továbbra is a szlovákokkal való "méltányos vízmegosztásban" gondolkodik a Reflex. "Az ötven százalék elfogadható lenne: ekkor kell újraértékelni a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület tervét. Nem vitatom, hogy fele vízhozam esetében is a mellékág szintje magasabban lenne.

Azt gondolom: a Szite-terv alapjaiban véve elfogadható, viszont nagyobb vízhozamnál kisebb beavatkozásra lenne szükség, kisebb fenékküszöböket kellene építeni. Fele víz esetén is valamit tenni kell, ez nem kérdés" – mondta Lajtmann. A Kisalföld azt kérdezte: mi a realitása, hogy 20 évnyi küzdelem után a szlovákok most több vizet adnak? "Szabó Marcell dunai kormánymegbízott lehet ennek a realitása" – mondta a Reflex munkatársa.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Valaki 2012. augusztus 29. 16:33
  „9. ferdo 2012.08.29. 14:07

  27. Valaki

  OK, most buktál le... Te még sosem jártál a Szigetközben. Talán a Duna Chartások egyike vagy, aki Pestről okoskodik? Ilyen butaságot leírni, hogy a vízszint a mellékágakban megegyezik a főág szintjével :)

  Talán nézz körül Ásványrárónál is! :)))”
 • 30. Agent 2012. augusztus 29. 15:13
  „27.
  " A vízszint a mellékágakban is megegyezik a főág szintjével.
  Ez a "kevésvíznetávozzon mese egy nagy humbuk. Egyébként a 60-as évek óta járok a Szigetközbe."

  Szaladj már ki Dunasziget magasságában az Öreg-Duna ághoz aztán nézzed meg, hogy mekkora a szintkülönbség...ott van úgy 4 méter különbség:) Ami aztán a denkpáli hallépcsőnél is látszik.”
 • 29. ferdo 2012. augusztus 29. 14:07
  „27. Valaki

  OK, most buktál le... Te még sosem jártál a Szigetközben. Talán a Duna Chartások egyike vagy, aki Pestről okoskodik? Ilyen butaságot leírni, hogy a vízszint a mellékágakban megegyezik a főág szintjével :)”
 • 28. Valaki 2012. augusztus 29. 13:11
  „Load, neked pár éve feladtam egy házi feladatot a bokroscsomag mérhetetlen károkozásai címmel! Megoldottad már a feladatot? :))))”
 • 27. Valaki 2012. augusztus 29. 13:07
  „25. LükeAladár 2012.08.29. 10:25

  talán hallottál már a közlekedőedények törvényéről! A vízszint a mellékágakban is megegyezik a főág szintjével.
  Ez a "kevésvíznetávozzon mese egy nagy humbuk. Egyébként a 60-as évek óta járok a Szigetközbe.”
 • 26. load 2012. augusztus 29. 10:25
  „23.Valaki
  Juj!
  Hidd el, hogy az egymondatos hozzászólások hasznosabbak neked.
  Azok csak bosszantóak.
  A 18-as agymenésed már szánalomkeltő.
  Mondd, melyik duzzasztókat kezdik felszámolni Németországban, mert arra adatot nem találni a neten!”
 • 25. LükeAladár 2012. augusztus 29. 10:25
  „23. Valaki 2012.08.29. 08:11: "A természet akkor lenne megint a régi, ha biztosítanák az ágakban a vízfolyást, de az erdőgazdaság mindenhová zárásokat épített."

  Persze, de a vízfolyáshoz víz kellene, a zárások meg azért kellenek, hogy az a kevés víz ne távozzon az ágrendszerből.
  Voltál már kisvizes állapotban a szigetközi ágrendszerben? Én már igen. Egyszer menj ki, aztán majd elfogadod, hogy mindegy, hogy melyik módszerrel, de sürgősen vizet kell szerezni/tartani az ágrendszerbe/n. Ha fenékküszöbbel, vagy gáttal, az is jó, csak történjen már valami előrelépés.”
 • 24. eger 2012. augusztus 29. 09:23
  „"Valaki" itt nagyon vadakat ír. Talán bölcsebb lenne, ha ő nézne utána dolgoknak, és azután nyilvánítana véleményt. Javasolok egy bősi és utána egy dunakiliti-i kirándulást.”
 • 23. Valaki 2012. augusztus 29. 08:11
  „20. ferdo 2012.08.28. 22:19

  19. Valaki

  Na látom egy igazi szakértővel van dolgunk.

  Nem vagyok szagértő, de az butaság képzelni, hogy a nagymarosi gát visszaduzzaszt a Szigetközig! Régi téma a fenékküszöb ami megoldaná, hogy a Szigetközben magasabb víz maradjon. A természet akkor lenne megint a régi, ha biztosítanák az ágakban a vízfolyást, de az erdőgazdaság mindenhová zárásokat épített.”
 • 22. Gőcze_László 2012. augusztus 29. 07:02
  „Az, hogy globálisan nagy marhák vagyunk, az már bizonyított, hogy a lehetőségeinket eldobjuk, kótyavetyéljük szintén.
  Nem tavaly hallgattam az álatlános suliban a földrajz órákon a tervezett vízlépcső(k)ről. (Hol volt még akkor az MSzP?)
  De hogy valami kézzelfoghatóval igazoljam a fentieket, csak egy példa:
  Anno a legerősebb tiltakozási hullám idején megnéztem, mi is található ott a Duna jobbpartján? Akkor kezdtem nem csodálkozni. Aztán a spenótékkal támogatott politikai cunami bemosta a nagymarosi körgátat a Dunába, megmaradt belőle egy yaht-kikötő. Más nem, az viszont kell, mint egy falat kenyér.
  Ugye a vízlépcső egyfajta hídként is szolgált volna. De ha már úgy döntöttek, hogy nem kérnek belőle, akkor a teljesen száraz meder alatt könnyűszerrel lehetett volna egy alagutat építeni. Azzal kapcsolatban meg az volt a spenóték ellenvetése, hogy oda vonzaná a forgalmat. Tehát az sem.
  Nem tudom, valahogy soha nem volt ingerenciám arra, hogy csak azért menjek el valahová, hogy egy folyó egyik partjáról átmenjek a másikra.”
 • 21. csefa 2012. augusztus 29. 00:06
  „Tisztelt Setét Zöldek!
  Az kritizáljon egy szakmai megoldást, aki ért is hozzá, illetve tud ésszerű javaslatot adni!
  Lajtman úr elmagyarázhatná mit jelent ez az új kifejezés: "szigetkanyarogtatás" és hogyan lehet ezt megvalósítani?
  Tetszik, hogy ekkora összefogást élvez a téma az értetlenkedőkkel szemben! :)
  Valaki:
  Semmit sem értesz a síkvízi erőművekhez! Hasznosításuk nem csak az áramból van. Vízpótlás, turisztika, természetvédelem stb. pl.: Tisza-tó. Ja és azt ne feledjük el, ha Bős Dunakilitivel együtt működik, mi magyarok szabályozzuk a vízmegosztást! A visszaduzzasztás hatása pedig Nagymaros esetében Gönyűnél 1 métert jelentett volna kisvizes időszakban. Azt meg végképp nem értem, hogy mi köze van a Pozsony alatti kotrásnak a Duna hajózhatóságához (duzzasztott térben).”
 • 20. ferdo 2012. augusztus 28. 22:19
  „19. Valaki

  Na látom egy igazi szakértővel van dolgunk. Csak mint laikus két dolgot kérdeznék: Szerinted a jelenlegi állapot (haldokló Szigetköz, iszapos mederfenék szárazra kerülése Győrben, felszínre bukkant zátonyokkal tűzdelt hajózó vizek) természetközeli helyzet?
  A másik kérdésem csak annyi lenne, hogy látom a megoldási javaslatokat ügyesen kritizálod, de szerinted mi lenne a megoldás a mostani helyzetre? A Duna Chartások javaslata, hogy a partvédő kőszórást toljuk be a meder közepére, a Reflex javaslata, hogy addig verjük az asztalt (amíg az véres nem lesz a kezünk, úgysem foglakoznak vele...) amíg meg nem kapjuk az 50% vizet, amihez a szlovákokat több millió (euró) indok köti, avagy hagyjuk így az egészet, és alakítsunk ki iszapfürdőket Győr belvárosában, és futtasuk fel a katasztrófaturizmust a Szigetközben?”
 • 19. Valaki 2012. augusztus 28. 20:28
  „13. eger 2012.08.28. 12:42

  8-nak: ...

  Ennek a sok blablának azért még nézz utána!

  Németországban már kezdik felszámolni a sok duzzasztót,mert teljesen tönkretették a környezetet!”
 • 18. Valaki 2012. augusztus 28. 20:09
  „12. Primax 2012.08.28. 12:32

  8. Valaki !
  1.
  mitől lenne bőségesen víz víz az Öreg-Dunában?
  2.
  Bőségesen lenne víz a Szigetközben.
  Mese habbal...
  3.
  Villamos energiát termelne.
  Talán át kéne tanulmányoznod a sík vizi erőművek hatékonyságát!
  4.
  Normálisan hajózható lenne a Duna.
  A Duna normálisan hajózható lenne, ha a csehszlovákok nem kotorták volna ki Pozsony alatt a Dunát
  5.
  Bős-Nagymaros "együtt lett tervezve" anno, a mostani állapot egy kényszer-szülte megoldás mindkettő országnak. Tulajdonképpen senkinek sem jó, de főleg nekünk nem...
  Szerinted nagymaros meddig duzzasztana vissza,? 5km, 10 km, 15 km...
  6.
  Nincs már Csehszlovákia...1993. január 1-jén kettévált Csehországra és Szlovákiára.
  Nem mondod!
  7.
  Amúgy : az egészet a süket - és hozzá nem értő, dilettáns - politikai elitünknek köszönhetjük, akik ebből - is - próbálták növelni a népszerűségüket a 80-as évek végén.
  Így van! A kádári elit mindíg a nagy beruházásokból gazdagodott tovább! :)))”
 • 17. hapala 2012. augusztus 28. 18:56
  „Most jártam meg kerékpárral a Passau -Bős-Győr dunai kerékpár utat ( 454 km ), így közvetlen és személyes élményeim vannak .

  elképesztő milyen szépen kiépített utak vannak a Duna medre mellett 5-10 m-re, a hozzá kapcsolódó fogadókkal éttermekkel és kávézókkal.

  meg persze a vízszintet biztosító duzzasztó művekkel és az áram termeléssel .

  élénk vízi élet és hajó forradalommal.

  Pozsony után meg kihalt az egész .

  megérkeztünk a Balkánra mondtam magamban ...

  összegzésem tömören : nagy marhák vagyunk mi együtt, a néhány pesti propeller nyakkendőssel, akiknek semmi sem drága”
 • 16. ekkenekepen 2012. augusztus 28. 18:42
  „puisztán az egyik eszetlen korrupt dilettáns húzás hosszútávú következményét láthatjuk.
  Mert nekünk vízierőmű se kell, meg úgy semmi se amiből nem lehet sikkasztani, meg később elkótyavetyélni, naná.”
 • 15. Mankapunka 2012. augusztus 28. 18:27
  „Még jó,hogy ott is magyarok élnek,mint itt. Le sem tagadhatjátok.”
 • 14. mir 2012. augusztus 28. 16:01
  „A zöldek leállíthatnák magukat. És gondolkozzanak el, hogy mihez járultak hozzá. Vastag bőr kell ahhoz hogy a másik féltől várjanak el kötelezettségeket míg nálunk elég csak okoskodnai és kinyilatkoztatni. Az ilyeneknek fizetést sem adnék.”
 • 13. eger 2012. augusztus 28. 12:42
  „8-nak:
  A Nagymarosi duzzasztás jó lenne, mert áramot termelne, megoldódna a hajózási probléma, át lehetne járni a Duna-hídon, több embernek adna munkát, jóban lennénk a szomszédunkkal, gazdagabbak lennénk jópár milliárd Ft-al, amit az osztrákoknak kártérítésként fizettünk ki, több energiánk lenne, kevesebb kőolajat kellene elégetnünk, és nem utolsó sorban nem röhögnének ki bennünket, hogy ilyen marhaságokat megengedhetünk magunknak, hogy egy (2) majdnem kész létesítményt visszabontunk. Helyette az van,ami ma. Egyetlen mérési eredményt nem tudnak felhozni a zöldek, ami a Bősi létesítmény káros hatását bizonyítaná, de annál több olyant, ami az előnyeit. Hát ezért.”
 • 12. Primax 2012. augusztus 28. 12:32
  „8. Valaki !
  1.
  Bőségesen lenne víz az Öreg-Dunában.
  2.
  Bőségesen lenne víz a Szigetközben.
  3.
  Villamos energiát termelne.
  4.
  Normálisan hajózható lenne a Duna.
  5.
  Bős-Nagymaros "együtt lett tervezve" anno, a mostani állapot egy kényszer-szülte megoldás mindkettő országnak. Tulajdonképpen senkinek sem jó, de főleg nekünk nem...
  6.
  Nincs már Csehszlovákia...1993. január 1-jén kettévált Csehországra és Szlovákiára.
  7.
  Amúgy : az egészet a süket - és hozzá nem értő, dilettáns - politikai elitünknek köszönhetjük, akik ebből - is - próbálták növelni a népszerűségüket a 80-as évek végén.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha nem lopnak, nem buknak le droggal

A határon túli településen tartott falunapon szórakozott öt szlovákiai magyar fiatal, majd amikor a… Tovább olvasom