Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Több tűz, baleset, ipari katasztrófa

A megye területén 3048 tűzoltói esemény történt tavaly, ami 16,5 százalékkal több, mint 2009-ben. Tűzeset 729 volt, ami 5 százalékos, műszaki mentés 1871 volt, ez 23 százalékos növekedést jelent. Mindehhez árvizek és a vörösiszap-katasztrófa adott többletfeladatot a megyei katasztrófavédőknek.
A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője, Sallai Péter alezredes hétfőn tartott évértékelőjén elöljáróban elmondta: az igazgatóság munkatársai az elmúlt évben is a lakosság védelmét tekintve a legfontosabbnak, legjobb tudásuk szerint látták el feladataikat.

A megyében működő hivatásos tűzoltóságok működési területén 3048 tűzoltói esemény történt 2010-ben, szemben az előző évi 2615-tel. Ezen belül a tűzesetek száma 5 százalékkal, 729-re emelkedett. A műszaki mentések száma 1446-ról 1871-re nőtt, kevesebb volt a vaklárma. A beavatkozások nagy részét a műszaki mentések tették ki.

Tűzesetnél 45, káresetnél 536 ember sérült a 2009-es 462-vel szemben. Tűznél heten, káresetnél negyvennyolcan haltak meg.

A katasztrófavédelmi igazgatóság a társszervekkel közösen, illetve önállóan 68 alkalommal ellenőrizte a veszélyes anyagok közúti szállítását. Összesen 547 ellenőrzött jármű közül 103 szállított veszélyes árut, 23-nál találtak hiányosságot, 12-vel szemben kellett intézkedni. Három esetben közigazgatási bírságot szabott ki az igazgatóság, összesen 1,2 millió forint összegben.

Polgári védelmi vonalon az ár- és belvizeknél május végén, június elején kellett az igazgatóságnak rendkívüli védekezési munkákat végezni. A részt vevő szervezetek mellett a megyei igazgatóságról 12, a megye hivatásos önkormányzati tűzoltóságairól pedig 30-an vettek részt naponta a munkálatokban.

A vörösiszap-katasztrófa felszámolásából is tevékenyen kivette részét a megye. Az igazgatóság veszélyhelyzeti felderítőcsoportjának monitorozási tevékenysége mellett a Marcal folyón vízkár-elhárítási feladatokat kellett végrehajtani. Emellett fel kellett készülni Devecser lakosságának Győrbe való kitelepítésére, illetve befogadására.

Sallai Péter az ez évi feladatok között említette többek között a polgári védelmi rendszer korszerűsítésében való közreműködést, a katasztrófavédelmi rendszer megújulásából adódó feladatok végrehajtását, a katasztrófák és veszélyhelyzetek hatékony megelőzését, eredményes kezelését, valamint a változó kihívásokra való megfelelő felkészülést.

Olvasóink írták

  • 1. Bo9903 2011. február 28. 21:58
    „Én nagyon sajnálom, hogy ez a vörösiszap katasztrófa megtörtént, de ott a környéken rengeteg a mozdonyszőke, akik életükben nem dolgoztak. Kissé gonoszul hangzik, de örülök, hogy nem jöttek ide.
    Devecser és Kolontár lakosságának legalább 70 %-a c.iiiga.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dunakapu tér: döntőbizottsági áldás

A győri önkormányzat március közepéig várja az ajánlatokat a Dunakapu tér és környezete… Tovább olvasom