Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Több százmilliós egyházi turistacsalogató

Decemberben kezdődnek a Lébény-Káptalandomb turisztikai fejlesztési projekt tényleges munkálatai. A püspökség új építési irodavezetője szerint az egyházmegye jelenleg legnagyobb beruházása két év múlva fejeződik be.

Új irodavezető irányítja a győri egyházmegye építési ügyeit. Szabó Péter építőmérnök számára nem ismeretlen a terület, hiszen évek óta tanácsaival segítette elődje munkáját.

– Tervezőként eddig az asztal másik oldalán ültem, most megrendelőként, egy óriási értékű ingatlan vagyon felelős gazdájaként is kipróbálhatom magam. Hogy ez a munka átláthatóbb és gördülékenyebb legyen, új rendszert alakítunk ki. Ezután a plébániák és az intézmények az egyházmegye által kidolgozott egységes forma szerint szerződhetnek, illetve a püspökség lehetőségei szerinti támogatásból, illetve saját vagy pályázati pénzekből ők fizetik ki a megrendelt és elvégzett munka ellenértékét is. Ennek a változásnak az ügymenet tisztasága, ellenőrizhetősége és a garanciális feltételek biztosítása miatt van jelentősége – hangsúlyozta Szabó Péter, aki a győri egyházmegye jelenleg legnagyobb, közel 668 millió forintos beruházásáról, a Lébény-Káptalandomb turisztikai fejlesztési projektről is beszélt.

A turisztikai fejlesztési projektről Szabó Péter irodavezető elmondta, hogy többek között megnyitják a Püspökvár tornyát, ahol pihenőhely és az egyes szinteken az épületegyüttes történetét idéző tárla
A turisztikai fejlesztési projektről Szabó Péter irodavezető elmondta, hogy többek között megnyitják a Püspökvár tornyát, ahol pihenőhely és az egyes szinteken az épületegyüttes történetét idéző tárlat várja a látogatókat. Fotó: Bertleff András

Az építési irodavezető elmondta, hogy a rekonstrukció részeként a káptalandombi Kanonok sor két épületében turisztikai fogadóközpontot, illetve az egyházmegye történetét bemutató kiállítóhelyet alakítanak ki. Megnyitják a Püspökvár tornyát, ahol pihenőhely és az egyes szinteken a Püspökvár történetét idéző tárlat várja a látogatókat.

– A bazilikát is érinti a projekt. A sekrestye melletti kétszintes hittantermet alakítjuk át, ahol az ott őrzött régi sírkövek már önmagukban is különleges látnivalóul szolgálnak, de ezenkívül a könyvtárból és a kincstárból is hoznánk át kiállítási tárgyakat. Hamarosan elkészül – a fejlesztés részeként – a Bástya múzeumház, amely modern művészeti galériaként funkcionál – említette Szabó Péter.

A káptalandombi Kanonok sor két épületében turisztikai fogadóközpontot, illetve az egyházmegye történetét bemutató kiállítóhelyet alakítanak ki.
A lébényi rekonstrukcióról elmondta, hogy először a román kori műemlék templom külső felújítását végzik el. Ez a teljes tetőzetet, a külső vakolást és a kőmunkákat jelenti. Emellett a használaton kívüli barokk plébániaépületben a turisták kényelmét és informálását szolgáló fogadóközpontot alakítanak ki. Jelenleg a projekt kiviteli tervei készülnek, illetve művészettörténészek vizsgálják az épületeket, hogy esetleg találnak-e olyan festményt vagy falrészletet, amit a jövőben bemutathatnak a közönségnek. A tényleges munka – a két helyszínen párhuzamosan – idén decemberben kezdődik és két év múlva fejeződik be. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esőben is dolgozni kell az építőiparban?

˝Építőipari cégnél dolgozó egyén kötelezhető-e szakadó esőben kinti munkára, ezen belül elektromos… Tovább olvasom