Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Több százmillió forint a cégek hátraléka

Győrben csaknem 300 millió, Kapuváron 3 millió forintot vár az önkormányzat felszámolás vagy végelszámolás alatt lévő cégektől.

Abban is nagyok a különbségek az egyes városok között, hogy mennyire érzik a válság jeleit.

A válság kitörése óta egyre több városnak okoz gondot, hogy sok olyan cég esetében indul felszámolási vagy végelszámolási eljárás, amely a polgármesteri hivataloknak is tartozik. Közöttük van Győr. Simon Róbert Balázs pénzügyekért felelős alpolgármester portálunkat arról tájékoztatta, hogy a városban a 385 ilyen vállalkozás hátraléka meghaladja a 284 millió forintot. Az érintettek elsősorban az iparűzési adó befizetését nem tudták teljesíteni (ebben a sorban 103 millió forint a mínusz), de nagy az elmaradás az építmény- és a gépjárműadó esetében is (54, illetve 51 millió forint). A maradék 76 millió forint a bírságokból, pótlékokból hiányzik. A politikus szerint egyértelműen romlott a helyzet 2008 ősze óta.

Borsodi Tamás kapuvári jegyző ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy sem a felszámolás-végelszámolás alatt lévő, az önkormányzatnak tartozó cégek száma, sem a tartozás összege nem emelkedett lényegesen az utóbbi másfél évben. A város jelenleg 3,3 millió forintért áll sorba. Az összeg csaknem kétharmada iparűzési adóból kellene hogy befolyjon. A második legjelentősebb tétel (721 ezer forint) a késedelmi pótlék.

Némiképp más a helyzet Csornán, ahol a felszámolás alá került cégek száma az utóbbi időben ugyan növekedett, de a tartozás összege számottevően nem változott – tudtuk meg dr. Döbrössy Adrienn jegyzőtől. Szerinte ennek oka lehet, hogy több felszámolási eljárást időközben megszüntettek, illetve hogy nem feltétlenül olyan cégek kerülnek felszámolás alá, amelyek önkormányzati adótartozása magas. A rábaközi város 5,3 millió forintot vár az ilyen társaságoktól. A summa legnagyobb hányadát (2,5 millió forintot) itt is az iparűzésiadó-elmaradás teszi ki, de utána a gépjárműadó következik 1,7 millióval.

Mosonmagyaróváron viszont egyértelműek a válság jelei: 2008-ban 40, tavaly kétszer annyi felszámolási eljárás indult – válaszolta kérdésünkre Tomasits Zsuzsanna, a polgármesteri hivatal adócsoportjának vezetője.

Az önkormányzat jelenleg 22 végelszámolás, valamint 77 felszámolás alatt álló vállalkozást tart nyilván. A két garnitúra hátraléka összesen 82,6 millió forintra rúg. A tartozások 40 százaléka az iparűzési adóhoz, 26 százaléka az építményadóhoz, 23 százaléka a késedelmi pótlékhoz kapcsolódik.

A témáról a soproni önkormányzattól is kértünk, de nem kaptunk adatokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csatorna, ami csatorna?

Vámosszabadi határában két gazda a víztársulatot okolja, hogy az elmúlt hónapban lehullott csapadék… Tovább olvasom