Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Több száz telek vár gazdára

Győr - Örülhetnek az építkezők: jövőre is rengeteg új telket alakítanak ki a Győr környéki településeken. Az árak mellett érdemes mérlegelni a hosszú távú előnyöket és hátrányokat is; könnyen lehet, hogy a kezdeti nagyobb beruházás később sokszorosan megtérül.

Egyértelműen kínálati piac van, azaz bőven van miből válogatni az építkezőknek, a Győr környéki településeken több száz telek vár gazdára, vagy kerül hamarosan „eladósorba". Összközműves önkormányzati telket nem nagyon találunk, a közművesítés költségét ugyanis csak kevés település tudja felvállalni, de azért vannak kivételek. A Győrtől 15 kilométerre fekvő Győrságon például 47 telket parcelláz fel az önkormányzat, amire – tekintve, hogy csak tavaly 10–15 új ház épült a településen – valószínűleg lesz is igény. A telkek 1 millió 880 ezer forintba kerülnek majd, ehhez jön még a közművesítés 2,5 milliós költsége.

Húsz kilométer a lélektani határ

A fejlődő Győrújbaráton – tavaly 480 fővel nőtt a lakosság, és közel félszáz új ház épült –, a „Szőlők- alján" 90 teleknek folyik a közművesítése, Koroncón pedig a 70–80 eladó telek mellett hamarosan ugyanennyit alakítanak ki 2,5–3,5 millió forintos áron. 

Telkek eladók: Önkormányzati telket már alig találunk, de választék bőven van a Győr környéki településeken. Fotó: Kisalföld-archívum

Dr. Csóka Szilárd, az egyik ingatlaniroda vezetője szerint húsz kilométer az a lélektani határ, ameddig még elmennek az emberek, igaz, a bevezető utak túlterheltsége a peremkerületeket is érinti. Ménfőcsanakról például a reggeli csúcsforgalomban legalább fél órát kell számolni a belvárosba jutásra, de a Külső Veszprémi úton vagy Szigetköz felől érkezve sem jobb a helyzet. Az autózás költsége más téma,  kocsival mondjuk Écsről vagy Pannonhalmáról   legalább 15 ezer forint havonta a bejárás,  sok családban pedig – főleg, ha a család négy tagja négyfelé megy a nap folyamán – eleve két kocsival kell számolnak. Dr. Csóka Szilárd szerint érdemes mérlegelni az ingatlan értékét is: egy családi ház felépítése ugyanannyiba kerül a drágább telken, mint az olcsóbbon, míg azonban egy átlagos költséggel felépített győrzámolyi vagy abdai házat nehezen – és a bekerülési összeg körüli értéken – lehet eladni, egy szabadhegyi, révfalui vagy nádorvárosi, ugyanekkora költséggel felhúzott épület évek múlva akár az építési költség többszörösét is érheti.

A jövőben nő  a kereslet

A szakértő szerint a fentiek miatt a jövőben várhatóan nő a kereslet a város peremkerületei iránt – ahonnan még helyi járatú busszal be lehet jutni a városba –, itt a középosztály számára még éppen megfizethető, 12–15 ezer forintos négyzetméteráron kínálják a telkeket.

A környékbeli településeken – Győrságon, Abdán, Koroncón – 4–5 ezer forint körüli négyzetméterárért, azaz átlagosan 3–4 millió forintért lehet közművesített telekhez jutni, Győrújbaráton, Győrújfalun és környékén már 10 ezer forint/négyzetméter szerepel a hirdetésekben.

Amit biztosan nem

találunk: elérhető árú építési telket Győrön belül, pedig nagy (lenne) a kereslet  a 12–15 millió forintos területek iránt. Ami van, az méregdrága, több mint húszezer forint négyzetmétere; egy révfalu-vízivárosi vagy szabadhegyi  telek 22–25 millióba kerül.

A helyzet hamarosan talán kicsit javul, úgy tudjuk, egy-két éven belül a Révfalu és Bácsa határában lévő Szitásdomb utcában 20 hektárt alakítanak ki közművesített, magas infrastruktúrájú építési telkeknek, a tervek szerint a fenti, még elfogadható áron.

Csalogató támogatások

Telekválasztásnál sokat nyomhat a latban az is, hogy a számos banki konstrukció közül, amelyekkel az önkormányzatok és a magánbefektetők igyekeznek odacsalogatni az építkezőket, melyik mit kínál. Újnak számít például a piacon az a még nem közműves területekhez kínált megoldás – többek között a győrsági telkeket is így értékesítik –, amely egy kedvező hitellel leveszi a közművesítés (készpénzes) terhét az újdonsült vásárlókról. A két és fél milliós költségre ingatlanfedezet nélkül, 8–12 évre vehető fel hitel, azaz nem terhelik meg a telket, így a tulajdonos nem kötelezi el magát egy bank mellett, s később szabadon választhat, hol vesz fel hitelt háza építésére. Újdonság az is, hogy bár a bankok többsége csak telekvásárlást nem finanszíroz, már van olyan konstrukció, amely nem köti azonnali építkezéshez a telekvásárlási hitelt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Webáruházak hiányosságai

Régió - Szinte minden elektronikus kereskedelmet lebonyolító honlapon, amelyet ellenőrzött… Tovább olvasom