Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Több száz millió a hiány

Elkezdődött az ÁM Általános Magasépítő Kft. felszámolása, ügyvezetője ellen két hatóság folytat nyomozást. A csőd miatt károsultak azok, akik a cég Kossuth utcába tervezett társasházában lakást vásároltak vagy a félbemaradt kivitelezésben részt vettek.
„ Leállt az építkezés, futnak a pénzük után" címmel lapunk december 9-i számában írtunk a győri ÁM Általános Magasépítő Kft. szervezésében zajlott kivitelezésről és a lakásvásárlók emiatti aggodalmairól.

Pedig még tető sincs...

A Győr-Újvárosba, a Kossuth utca 30. szám alatti területre tervezett társasház még tető alá sem került, máris kérdésessé vált, ki, hogyan és miből tudja befejezni a félig kész épületet. Akik a lakások árának nagy részét az építtetőnek átutalták, attól félnek, hogy pénzük elveszik, és ennek decemberi gyűlésükön hangot is adtak. Ott kiderült, hogy a kivitelezés költségeit különböző arányban (általában mintegy felét) befizették, de a társasház lakásai – amelyeket az eredeti tervek szerint január végén adtak volna át – ennek megfelelő mértékben nem készültek el.

Felszámolás alatt

Az ügyvezető már akkor leszögezte: még az elkészült részek sincsenek teljesen kifizetve az alvállalkozóknak. Elmondta, hogy az ÁM fizetésképtelenné vált, nagyobb adóssága gyűlt össze és az építkezést nem tudja befejezni.

Az építőközösség tagjai szerették volna elérni, hogy a még el nem adott részekből – részben kész üzletekből, garázsokból –, akárcsak a beszállítókat, kártalanítsák őket. A szövevényes ügy számukra megnyugtató lezárása érdekében azonban már nem az ügyvezetővel, hanem a felszámolóval kell tárgyalniuk és a munkájuk ellenértékét hiába váró beszállítóknak is neki kell jelezni követeléseiket. Ugyanis a győri ÁM Általános Magasépítő Kft. fizetésképtelenségét a megyei bíróság december 16-án megállapította és a felszámolását elrendelte.

Kompromisszum

A bíróság által kijelölt felszámoló a Taxco Könyvvizsgáló és Gazdasági Szakértő Kft. Lapunk Kaiszter Miklóstól kapott tájékoztatást, mely szerint az elmúlt időszak legfontosabb feladata a dolgozók elmaradt munkabérének a rendezése, a cég szerződéseinek, megállapodásainak felülvizsgálata és a hitelezők kielégítésére felhasználható vagyon számbavétele volt. A Pénzügyi Nyomozó Igazgatóság megyei hivatala a cég iratait lefoglalta, azonban ez nem okoz fennakadást a felszámolói munkában.

A felszámolóbiztostól azt is megtudtuk, hogy a cég pénzügyi hiánya körülbelül négyszázmillió forint, a hitelezői igények folyamatosan érkeznek. Az igények bejelentési határidejének lejárta után a felszámolóbiztos összehívja a hitelezőket, ismerteti a hitelezők kielégítésének lehetőségét és a Kossuth utca 30. szám alatti társasház-építkezés ügyében is kompromisszumos megoldást kíván előkészíteni.
(A téma jogi hátteréről lapunk 13. oldalán olvashatnak részletesebben.)

Csalás és sikkasztás gyanúja

A nyomozóhivatal az egyik beszállító feljelentése alapján a cég ügyvezetője ellen a számvitel rendjének megsértése megalapozott gyanújával és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat eljárást az ÁM kft. ügyvezetője ellen. A pénzügyi bűncselekményekkel összefüggő vizsgálódással párhuzamosan december közepén szintén az egyik beszállító feljelentése nyomán nyomozás kezdődött a megyei rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályán is csalás és sikkasztás gyanúja miatt, ugyancsak az ügyvezető ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonkét törököt fogott a szonda

Szén-dioxid-szonda segítségével 22 török határsértőt találtak az útlevélkezelők két belga kamionban… Tovább olvasom