Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Több só fogyott, mint tavaly egész télen

Győr - A tavalyi enyhe tél után idén valóban fagyos a hideg évszak: a győri kommunális szolgáltató már eddig jóval több sót szórt ki az utakra, mint tavaly egész télen.
Az elmúl hét végi esőzések és fagyok alaposan próbára tették a közlekedőket; évek óta nem volt rá példa, hogy az egész ország úthálózata jeges legyen. Bár vélhetően nem ez volt idén az első és utolsó példa az ónos esőre és fagyra, síkosságmentesítésben már most közel hatvan tonnával túl vagyunk a felhasznált anyag tavalyi mennyiségén.

Míg az elmúlt télen november közepe és március közepe között 283 tonna sót és kőzúzalékot szórtak ki a győri Komszol emberei, idén már 341 tonnánál tartanak. A tavalyi télhez képest kétszer annyi volt a fagyos nap – úgynevezett „akciónap" – is; akkor négy hónap alatt öt, most nem egész két hónap alatt már kilenc alkalommal kellett jégmentesíteni az utakat.

Orbán Károly gépkocsivezető a hidak, felüljárók sózására használt gépet mutatja; ez a feladat az első, ha lefagy a csapadék. Fotó: Krizsán Csaba


Bár a fenti műveletet általában egyszerűen sózásként emlegetjük, valójában só és zúzalék keverékéről van szó. A szeszipar melléktermékeként keletkező büdös és ronda vinaszt, amellyel néhány éve még tele voltak ilyentájt az utak, csak ritkán és indokolt esetben használja a Komszol, kizárólag nagy hidegben és a hó olvasztására. A vinasz ugyanis mínusz 8–10 fokon is hatékony, ellentétben a sóval, amely mínusz hét fok alatt nem képes a jég olvasztására. Tavaly egyébként nem volt szükség vinaszra, s eddig idén sem kellett bevetni.

A kommunális szolgáltató persze nem mindenütt felelős a csúszásmentesítésért, a maga portája előtt – azaz az ingatlanja előtti járdaszakaszon – mindenki maga köteles gondoskodni a sózásról. A legtöbben meg is teszik, a győri közterület-felügyelők szerint az utóbbi két-három évben már komolyan veszik az emberek ezt a feladatot. Aki mégsem, azt szóban figyelmeztetik – ez általában hat alkalom –, idén eddig 8–10 esetben volt erre szükség.

Náluk lehet bejelenteni (az 550-730-as telefonszámon), ha valaki rendszeresen nem takarítja, nem sózza a járdát a háza előtt.

Körülnéztünk a barkácsáruházakban, ahol már jelentős mennyiség fogyott a szórásra használt anyagokból. A legtöbben a sót keresik, ebből 5 kilós kiszerelést 259–299, 50 kilósat – ez a legnépszerűbb – 1700 forintért kapunk. Környezetbarát megoldás a só- és vegyianyag-mentes kvarchomokkeverék, amely nem olvasztja meg a jeget, „csak" csúszásmentesít, ennek ötkilós csomagja 359 forintba kerül. Szintén természetkímélő a zeolitból, káliumból, kalciumból, magnéziumból álló, akár közvetlenül a fűre is szórható keverék, tízkilós csomagban 1300, ötvenkilósban 5199 forintért. Mivel az állatok tappancsait is kíméli, a kutyatulajdonosok is előszeretettel választják, de ezt használják Ausztriában is – ahol a hagyományos sózás már tilos – az utak csúszásmentesítésére.

Egyelőre nem kell a só

Arról már lecsúsztunk, hogy a tavalyihoz hasonló, tavaszias telünk legyen – olyan enyhe nem volt még ez az évszak, amióta hivatalos mérések történnek –, de azért megfagyni sem fogunk a tél hátralévő részében. Az Országos Meteorológiai Szolgálattól megtudtuk, hogy az átlagnál enyhébb lesz a január és a február. Az elkövetkezendő napokban különösen: éjszaka legfeljebb kicsivel fagypont alatt lesz a hőmérséklet, de előfordul, amikor nem is fagy majd, nappal pedig 6-7 fok is lehet. Hó helyett esőre, ónos szitálásra számíthatunk, főleg a jövő hét közepén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ír fesztivál lesz a nyáron Győrött

Győr - A magyar-ír kapcsolatok erősítése érdekében pályázaton nyert 50 millió forintból júliusban… Tovább olvasom