Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Több pénzt vonnának el Győrtöl

Az ideinél nagyobb mértékű állami elvonás szerepel Győr 2006. évi költségvetési koncepciójában.
Az államháztartási törvény értelmében a polgármestereknek minden év november 30-ig kell beterjeszteniük a következő esztendőről szóló költségvetési koncepciót. Ennek megfelelően Győrben ezen a héten már a közgyűlés bizottságai és az érdekegyeztető fórum is megtárgyalta a Balogh József által jegyzett anyagot. A tízoldalas dokumentumban jó és rossz hírek egyaránt akadnak.
A tervezés vezérelve a bevételeknél az óvatosság, a kiadásoknál a takarékosság volt.

Ennek jegyében az önkormányzat azzal kalkulál, hogy a helyiadó-bevétel növekedése a 200 millió forintot sem éri el, miközben illetékekből egyenesen kevesebb folyik be. A személyi jövedelemadó (szja) helyben maradó, 10 százalékos része várhatóan megközelíti a 2,3 milliárd forintot (ez 3 százaléknyi pluszt jelentene). Ingatlaneladásból az idei 740 millió helyett mindössze 420 millió forintot várnak, földterület-értékesítésből pedig semmit, szemben a 2005-ös 622 millióval. Az idei tervben önkormányzati lakások eladásából 130 millió forint szerepel, a 2006-os koncepcióban mindössze 80 millió.

Nehezíti Győr helyzetét, hogy az ez évi 699 millió forinttal szemben jövőre valószínűleg 880 milliót, azaz 26 százalékkal többet von el az állam a kisalföldi megyeszékhely magas adóerő-képessége, vagyis jó anyagi helyzete miatt. Rosszul jön ki a város a kötelező 3 százalékos tartalékképzés változó szabályozásából is. A helyben maradó szja – melynek 16,7 százalékát kell elkülöníteni – kiegészül a normatív támogatásokkal (ezek után 0,9 százalékos a tartalék-előírás). A módosítás várhatóan összesen 100 millió forint többletterhet ró az önkormányzatra.

Ezek után nem meglepetés a takarékos gazdálkodásra törekvés. Erre szorítja az önkormányzatot az is, hogy hitelállománya jövő decemberre megközelítheti a hétmilliárd forintot (a Nádor aluljáróra 3,9 milliárdot, útfelújításokra 1,5–1,6 milliárdot vesz fel a város), emiatt újabb kölcsönnel bajos lenne élnie.

Az ideinél nem jut több pénz városüzemeltetésre, állagmegóvásra, szociálpolitikai kiadásokra és az utakra-hidakra.
A mintegy hatezer városi köztisztviselő, közalkalmazott számára talán a legfontosabb, hogy intézménybezárásra, létszámleépítésre vonatkozó szándék nem olvasható ki az előterjesztésből. Külön pontban szerepel, hogy a béremelések fedezetét biztosítani kell. Ez amúgy nem olcsó mulatság: az idei béremelés jövő évi hatása 800 millió, a 2006-osé 500 millió forintra tehető.

Kezdődő, folytatódó és befejeződő beruházások

A költségvetési koncepcióban több nagy fejlesztés szerepel. Így jövőre befejeződik a Nádor aluljáró építése, a volt zsinagóga felújítása, a bácsai szennyvíztisztító telep továbbépítése. Elkezdik a győrszentiváni csarnok megvalósítását és számos nagy forgalmú út, csomópont, híd felújítását. Folytatják a panelprogramot és a lakótelepek azbesztmentesítését. Ezek költsége olyan nagy, hogy a javaslatban az áll: újabb beruházásba csak ezek végeztével foghat az önkormányzat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol jó élni Győrben?

Győr nemrégiben elkészült rendezési tervéhez lakossági véleményfelmérést is végeztek, amelynek során 800 helybelit kérdeztek meg. A kérdések egy része annak kiderítésére irányult, hogy a győriek hol szeretnének lakni a városon belül. Mindenki három városrészt nevezhetett meg. A felmérésből az is kiderül, hogy mely városrészek a legnépszerűbbek a győriek körében. Tovább olvasom