Kisalföld logö

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -7°C | 2°C Még több cikk.

Több pénzt kapunk, de nem ér többet

Győr-Moson-Sopron - Hiába nőttek jelentősen a megyei bérek az első félévben, az infláció elvitte a nagyját. A szellemi foglalkozásúak a feldolgozóiparban, a fizikaiak közül pedig a bányászatban dolgozók kerestek a legjobban.
Az adók és járulékok levonása utáni nettó átlagkereset 116 ezer forintot tett ki az első félévben a megyében. Ez 7,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban, miután azonban az infláció csaknem 7 százalékos volt ebben az időszakban, a bérek vásárlóértéke mindössze 0,9 százalékkal nőtt egy esztendő alatt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most kiadott, Győr-Moson-Sopron megyei első félévi folyamatairól szóló kiadványából.

Az egyes gazdasági ágakban 78 ezer és 146 ezer forint között szóródtak a fizetések. A legnagyobb létszámot foglalkoztató iparban a nettó átlagkereset 126 ezer forintot tett ki, emellett az átlagosnál magasabb fizetések a pénzügyi közvetítést, a közigazgatást, valamint az oktatást jellemezték. A szellemi foglalkozásúak a feldolgozóiparban, a fizikaiak közül pedig a bányászatban dolgozók kerestek a legjobban (192 ezer, illetve 114 ezer forintot), igaz, az utóbbi kategóriába mindössze 58 ember tartozott a megyében.

Nagyításhoz kattintson a grafikára!
Nagyításhoz kattintson a grafikára!

A legnagyobb mértékben a legkisebb létszámot foglalkoztató bányászatban, valamint a legalacsonyabb keresetekkel rendelkező szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban növekedtek a bruttó bérek, 13,1, illetve 12,5 százalékkal. Átlagon felüli emelkedés történt az építőiparban, az ingatlanügyletek gazdasági szolgáltatásban, valamint a mezőgazdaságban.

A KSH kiadványából kiderül az is, hogy a megye ipari vállalkozásai 1208 milliárd forint értéket állítottak elő az első hat hónapban, 3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az építőiparban a termelés – noha a második negyedévet növekedés jellemezte – 5,6 százalékkal maradt el a 2007. első félévitől. Az építőipari munkák együttes értéke megközelítette a 26 milliárd forintot.

Jó hír, hogy a megyei cégek 83 milliárd forint beruházást valósítottak meg januártól júniusig, ami 36 százalékkal haladja meg az egy esztendővel korábbi adatot. A munkanélküliek száma 500-zal nőtt (6900-ra), a 3,9 százalékos ráta azonban így is a legalacsonyabb az országban.

8 négyzetméterrel nagyobb házak épültek

A KSH kiadványa tucatnyi terület első féléves megyei adatait tartalmazza. Néhány érdekesség:

Népesség: Az első félévben 2109 gyermek született a megyében, miközben 2768-an hunytak el. Az előbbi 3,4 százalékos növekedést, az utóbbi 1,6 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. 2008. január–júniusban 874 házasságkötés történt, 15-tel kevesebb, mint 2007 azonos időszakában.

Lakáshelyzet: Győr-Moson-Sopron megyében fél év alatt 498 új lakást vettek használatba, 7,4 százalékkal kevesebbet az előző év azonos időszakánál. Az átlagos alapterület 8 négyzetméterrel, 105 négyzetméterre nőtt. Ugyanakkor az építési kedv javulását jelzi, hogy az egy évvel korábbinál egyötödével több, összesen 1497 lakásépítési engedélyt adtak ki.


Olvasóink írták

 • 5. Vér István 2008. október 08. 09:57
  „Magyar vagyok.Meg szoktam .Itt egy és mást mondanak,és cselekednek.Már 900 éve....”
 • 4. Fafnír 2008. szeptember 27. 23:39
  „Ki kapott több pénzt? 4 éve nem emeltek fizetésemen. Igaz, nem a nyugdíjasállású köztisztviselők számát szaporítom. Szal a statisztika szép dolog, csak éppen nem igaz!”
 • 3. nane 2008. szeptember 24. 16:31
  „Ha tehetném a hozzánemértést adóztatnám.Hú de gazdag ország lennénk.”
 • 2. fúzióember 2008. szeptember 24. 13:56
  „Már aki többet kap!

  1. Van valami igazságod, de ha abba is belegondolsz, hogy ilyen létszám mellett is mennyit kell várni a hivatalokban, akkor lehet, hogy veszedelmes lenne, ha kevesebben lennének.”
 • 1. Gondolat! 2008. szeptember 24. 12:41
  „A köztisztviselőkszámát és bérét kellene csökkenteni, mert sokan vannak ésezáltal jelentős megtakarítást érhetne el a kormányzat.
  Nagyon elburjánzottak a különböző hivatalokban.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fotópályázat 2008

A kisalfold.hu hetedik nyári fotópályázatára rengeteg kép érkezett, amelyeket már láthatnak… Tovább olvasom